Taika Waititi bespreekt de live-action Akira verfilming

Taika Waititi was tot voor kort een relatief onbekende filmmaker in Hollywood. De Nieuw Zeelandse regisseur begon zijn carrière met kleinschalige komedies en drama’s als Boy en What we do in the Shadows. Met Thor: Ragnarok breekt hij eindelijk door als blockbuster regisseur. Kort geleden kwam ook het nieuws naar buiten dat Warner Bros. Taika Waititi op het oog heeft om de langverwachte live-action verfilming van de Japanse franchise Akira te regisseren. Er is in het verleden veel over dit project uitgelekt, waaronder details over het verhaal en Concept art. Het was bekend dat ooit werd overwogen om de setting van het verhaal van Tokyo naar Manhatten te verplaatsen. Ook kwamen namen van acteurs voorbij als Joseph Gordon-Levitt, Chris Evans, Garret Hedlund, Kristen Stewart en Helena Bonham Carter. Dit zorgde voor verontwaardiging onder fans, die de studio van Hollywood Whitewashing beschuldigden. Waititi verzekert ons in een interview met IGN echter dat hij niet van plan is om de etniciteit van de hoofdpersonages te veranderen.

“I actually love the books. Love the movie, but I would not do a remake of the movie. I would do an adaptation of the books, actually [casting] Asian teenagers would be the way to do it for me and probably no, not, like no name, I mean sort of unfound, untapped talent. Yeah, I’d probably want to take it a bit back more towards the books.”

Verder interessant aan zijn opmerking is dat hij spreekt over een nieuwe verfilming van de boeken, niet een remake van de film. De Akira manga van Katsushiro Otomo werd gepubliceerd in zes volumes tussen 1982 en 1990. In 1988 verscheen een verfilming in de vorm van een anime-film. Tot op de dag van vandaag wordt het nog steeds gezien als een van de meest invloedrijke films uit Japan, en een van de redenen dat anime wereldwijd mainstream werd. Omdat de film werd geproduceerd toen de manga nog liep wijkt het verhaal nogal af in beide media. Warner Bros. leek ook van plan te zijn om het verhaal van de manga in twee films te verwerken.

Akira is een post-apocalyptsch cyberpunk verhaal dat zich afspeelt in het jaar 2019. De tieners Kaneda en Tetsuo zijn leden van een motorbende. Hun vriendschap brokkelt af wanneer Tetsuo telekinetische krachten ontwikkelt en langzaam maar zeker in een gevaar voor de mensheid verandert.