Te Lang Single: documentaire over stigma rond single zijn

Men is altijd al bezig geweest met liefde en relaties. Dating-apps schieten als paddenstoelen uit de grond en mensen delen hun liefdesselfies massaal op social media. “Alleen zijn” wordt hierdoor gauw gezien als iets negatiefs of zieligs. Maakt een relatie iemand vele malen gelukkiger? Filmmaker in opleiding Ayu Lourenburg probeert deze vraag te beantwoorden in haar korte documentaire Te Lang Single over het stigma rond vrijgezel zijn. Om de film te kunnen financieren is ze een crowdfundingsactie gestart.

In een mozaïek aan verhalen vertellen drie jonge, vrijgezelle vrouwen hun belevenissen in drie verschillende thema’s: autonomie, liefde en geluk. Lourenburg wil dichtbij haarzelf blijven tijdens het maken van haar documentaire: klein en kwetsbaar. Ze vertelde:

‘Er wordt heel anders gekeken naar mij, een vrijgezelle vrouw van 23, dan naar een vrijgezelle man van dezelfde leeftijd. Omdat ik nog geen vriend heb, word ik kieskeurig genoemd en zeggen mensen dat ik blijkbaar niet  leuk genoeg moet zijn als vriendin. Niemand bedenkt zich dat ik wellicht helemaal geen behoefte heb aan een relatie.’

TEASER

En we zijn van start!!? 28 dagen op de teller, 3500 euro to go. Help jij ons mee? Steun onze crowdfundingcampagne op www.telangsingle.nl, en word onderdeel van onze film!

Geplaatst door Te Lang Single op maandag 26 februari 2018

In de documentaire staan alleen vrouwen centraal, omdat mannen op een andere manier met liefde omgaan dan vrouwen. Vooral als het om autonomie gaat: vrouwen zijn altijd afhankelijk geweest van hun man, de kostwinnaar. De vrouw was huisvrouw en zorgde voor de kinderen. Tegenwoordig is dit natuurlijk omgeslagen, maar de ongelijkheid tussen de twee geslachten is nog steeds voelbaar. Lourenburg wilt met de film deze ongelijkheid niet benadrukken, maar juist de vrouwelijke kant van het verhaal belichten. Lourenburg zei:

‘Zelf heb ik in relaties gezeten van mijn vijftiende tot mijn eenentwintigste en ben nu pas twee jaar single. Ik was jong, verliefd en de ander was alles voor mij. Ik was dat ene meisje dat altijd in een relatie zat. Nu kan ik me niet eens meer voorstellen hoe het is om een vriend te hebben. Ik denk dat ik nog nooit zo bewust ben geweest van mezelf, van mijn eigen wil en kunnen.’

Ook op de set zullen alleen vrouwen aanwezig zijn, zodat de vrouwen die een rol in de film spelen in een vertrouwde omgeving hun verhaal kunnen vertellen. Hierdoor wordt het verhaal zo eerlijk mogelijk verteld zonder dat er rekening gehouden moet worden met mannen met een andere mening. In combinatie met een zeer comfortabele setting hoopt de regisseuse een zo oprecht mogelijk verhaal neer te zetten dat voortkomt uit veiligheid en betrouwbaarheid.

Lourenburg studeert op dit moment af van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) en is nu bezig met een crowdfundingsactie om haar afstudeerdocumentaire Te Lang Single te kunnen realiseren. Bij deze actie heeft ze al 1100 euro van de benodigde 3500 euro opgehaald. De actie duurt tot eind maart 2018. Alle informatie over het project en hoe je moet doneren is te vinden op www.telangsingle.nl.