The Hobbit acteur voelt zich de best betaalde figurant

In The Hobbit: An Unexpected Journey zette regisseur Peter Jackson het uitgangspunt van de franchise in, door een grote groep dwergen op te laten draven bij het huis van Bilbo Baggins. Maar in de vervolgfilms werden de dwergen minder belangrijk voor het verhaal. Volgens acteur John Callen, die de dwerg Oin speelde, voelden hij en zijn mede-dwergacteurs zich uiteindelijk als “the world’s highest paid extras.”

Callen verklaarde dit in een documentaire die probeerde te achterhalen wat er mis ging met The Hobbit-trilogie. Na het succes van The Lord of the Rings-films verwachtte niemand dat The Hobbit als een filmfranchise kon mislukken. Het eerste teken kwam echter toen werd aangekondigd dat The Hobbit een trilogie zou worden. Gezien het feit dat de originele roman flinterdun is, wisten de meeste fans dat dit betekende dat veel extra subplots zouden worden toegevoegd. Uiteindelijk werden deze toevoegingen niet goed ontvangen door critici en de fans. Er was ook een verandering in de regie van de films: Guillermo del Toro zou eerst regisseren, maar na alle vertragingen stopte hij en Peter Jackson nam het roer over.

In een interview met Lindsay Ellis sprak Callen over hoe het verhaal van The Hobbit richting verloor en over zijn ervaringen tijdens het filmen:

“Even though we were in the core cast, we really did feel at some point that we were actually becoming the world’s highest paid extras. Whether it had to do with the fact that the studios had said, ‘Actually they’re all right, these dwarves, yes, but the real stories are the battle between Thorin and the evil orcs, it’s the story of the relationship between Radagast and Gandalf and finding Galandriel again and getting her help.’ If that is what the studios were pushing for, then they certainly got what they wanted. What I think they missed out on was the heart that we started with.”

Tijdens het interview sprak Callen ook over de kameraadschap van de dwergacteurs en hoe belangrijk dat was voor de eerste The Hobbit-film. Een van hun eerste scènes was de vertolking van ‘Misty Mountain’ door de dwergen, maar vervolgens werden de dwergen minder belangrijk in de laatste twee films. Dit gebrek aan focus is de reden waarom veel Tolkien-fans zich verraden voelen door The Hobbit-trilogie. Zelfs zo erg dat ze beweren dat de films slechter zijn dan de Star Wars prequel-trilogie.