Recensie | The Killing of Two Lovers (Jip Strijbos)

Liefde is moeilijk. Dat lijkt vooral waar te zijn voor David, een vader van 4 die een ‘pauze’ heeft in het huwelijk met zijn vrouw. In The Killing of Two Lovers zien we een ultiem portret van een huwelijk in de problemen, dat een onderhuidse spanning met zich mee brengt waar je u tegen zegt. Lees hier de The Killing of Two Lovers recensie van Jip Strijbos.

Titel: The Killing of Two Lovers
Regisseur: Robert Machoian
Scenario: Robert Machoian
Acteurs: Clayne Crawford, Sepideh Moafi, Chris Coy
Genre: Drama
Speelduur: 85 minuten 
Releasedatum: 14 mei 2021 (nu te zien via Picl)

Recensie The Killing of Two Lovers

Liefde; er zijn al talloze films over gemaakt, maar het blijft een onderwerp wat ons aan het hart gaat. The Killing of Two Lovers volgt David in een moeilijke periode. Hij is vader van 4 kinderen en heeft nu een pauze met zijn vrouw Nikki. Echter lijkt het bijna zo dat de twee daar ieder een ander idee over hebben. Ze hebben afgesproken dat ze anderen mogen zien. David heeft dit niet gedaan en wil vechten voor zijn gezin, Nikki is wel aan het daten met een andere man. Wat volgt is een intieme film over de pijn die David voelt en hoe hij door zijn leven heen maneuvreert.

The Killing of Two Lovers is een ingetogen intiem drama dat op alle vlakken de juiste snaar weet te raken. Het is een hele gegronde take op liefde en je zult hier ook geen bombastische momenten of epische scènes vinden. Je ziet het alledaagse leven van David, en hoe hij omgaat met de situatie. De film blijft heel gewoontjes, maar dit draagt juist bij aan het intieme karakter van The Killing of Two Lovers. Dit wordt ook nog eens bijgestaan door een camerastandpunt wat vaak dichtbij het gezicht staat; een trucje (daarmee doe ik het eigenlijk tekort) wat ook bijzonder goed werkte in The Handmaid’s Tale met Elizabeth Moss. De film is daarnaast ook bijzonder traag en langzaam, en dit bedoel ik op de beste manier. Er zijn eigenlijk niet zo heel veel scenes in de film omdat elk moment erg lang duurt. Er wordt weinig geknipt en dit draagt bij aan het rauwe en intieme randje van de film. Hierdoor komen momenten ‘echter’ over en komen ze beter bij de kijker binnen. Dit gegeven zie je ook vaak bij Aziatische films: de momenten in de film de momenten laten, in plaats van het flink in de edit te gooien. De momenten dat David met zijn kinderen speelt en omgaat zijn bijzonder teder en bij de moeilijke gesprekken tussen David en Nikki voel je de pijn die erachter zit.

The Killing of Two Lovers

Sepideh Moafi doet het als Nikki alleszins aardig, maar de door Clayne Crawford gespeelde David draagt de hele film. Hij weet een enorm gelaagd personage neer te zetten. Lief, begripvol en warm, maar tegelijkertijd getergd en boos. Al deze facetten van David komen overtuigend aan bod en dit draagt ook bij aan de hele spanning in de film. David probeert de lieve, begripvolle man te blijven, maar je proeft aan alles dat er een diepe woede en pijn van binnen zit. Nog een speler dit bijdraagt aan de rauwe en persoonlijke sfeer is het landelijke Utah als achtergrond van de film. Het kleine ons-kent-ons dorpje waar het zich afspeelt draagt bij aan het gevoel van lichte wanhoop die door de film is verweven. Een perfect voorbeeld van uiterst goed gekozen plek om de film te laten afspelen, die bijdraagt aan het thema en sentiment van de film.

Een verassend element aan de film is de sound design en de muziek. De muziek is naadloos geïntegreerd met de cinematografie en levert de perfecte begeleiding op van wat je op het scherm ziet. Daarnaast zit over de hele film een soundtrack en geluiden die ook bijdragen aan de spanning. Ik kan mijn vinger niet op de zere plek leggen (wat misschien ook aangeeft wat er zo goed aan is), maar de soundtrack brengt je een gevoel van onderhuidse spanning op een zelfde manier hoe dat ook naar voren kwam bij Dunkirk.

Het enige minpuntje aan de film is dat hij wat kort is. 85 minuten is sowieso al niet heel lang, maar bij een trage film als deze, voelt het wat te kort. The Killing of Two Lovers had meer aandacht kunnen besteden aan hoe de situatie zo is ontstaan en zo wat meer verdieping in de film kunnen brengen. Dit is echter slechts een klein smetje op deze ingetogen fantastische film. Als langzame, trage films niet je ding zijn, kunnen deze 85 minuten alsnog als een lange zit voelen. Dan mis je wel een must-see film die je weet te raken. Een tip van mij: kijk de film niet als je zelf liefdesverdriet hebt.

★★★★1/2

Jip StrijbosThe Killing of Two Lovers is nu te huur via Picl:

Het logo van Picl

VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter