Recensie | The Platform [Netflix] (Senne de Vries)

De Spaanstalige film The Platform is niet alleen een vermakelijke en spannende film, maar geeft ook op een effectieve manier commentaar over de klassenverdeling in onze samenleving. Wat deze dystopische Netflix-film zo goed maakt lees je in de onderstaande recensie van Senne de Vries.

Titel: The Platform / El Hoyo
Regisseur: Galder Gaztelu-Urrutia
Cast: Iván Massagué, Zorion Eguileor, Alexandra Masangkay, Emilio Buale Coka, Antonia San Juan
Scenario: David Desola, Pedro Rivero
Genre: Thriller
Speelduur: 94 minuten
Releasedatum:The Platform sinds 20 maart Netflix

In een kleine verticale cel, met een groot gat in het midden van de vloer en het plafond, zitten twee celgenoten. Door het grote gat kunnen de celgenoten zien dat er nog honderden andere cellen zijn. Eén keer per dag wordt een tafel met een groot diner naar beneden gebracht, dat bij elke cel even stopt, zodat de celgenoten ervan kunnen eten. Bovenaan, bij de eerste cel, is de tafel nog overvol met al het eten en drinken, maar zoals gezegd wordt in het verhaal: ‘If everyone ate only what they needed, the food would reach the lowest levels’.

Er zijn meer dan tweehonderd cellen, dus als de bovenste cellen zichzelf volproppen (wat zij ook doen), dan hebben de laagste cellen geen eten meer. Dit zal lijden tot gruwelijke gevolgen. ‘It isn’t about a war between those above and those below, we all have someone above us and someone below us’. Iedere maand worden de celgenoten samen verplaatst naar een willekeurige verdieping in een nieuwe cel. Als de nieuwe cel meer naar boven is, zou dat meer eten betekenen, maar als zij verder naar beneden verplaatst worden, dan zouden ze minder of zelfs geen eten voor een maand hebben. Het hoofdpersoon van het verhaal is een man genaamd Goreng. Hij is geen gevangene, maar blijft vrijwillig zes maanden in de cellen in ruil voor een diploma. Goreng is geschokt door de oneerlijke verdeling van het eten en het geweld dat dit als gevolg heeft.

The Platform El Hoyo

De Spaanse regisseur van The Platform (El Hoyo) heet Galder Gaztelu-Urrutia. Hij nam de film in 2019 naar meerdere festivals, zoals het Toronto Film Festival, waar de film ‘the Audience Award’ won. Na die overwinning, kreeg The Platform veel aandacht van Netflix en werd er gepraat over distributie.

Onder een laag van fantasie/sciencefiction is een The Platform harde en kritische observatie over onze kapitalistische samenleving die steeds egoïstischer lijkt te worden. De ongelijke verdeling in het verhaal lijkt tot chaos te lijden, wat als waarschuwing voor de gemeenschappelijke verdeling op aarde gezien kan worden. Het verhaal is een bruut experiment met Darwinisme als inspiratie.

The Platform is een unieke en zeer spannende film, die mij tijdens het kijken op het puntje van mijn stoel liet zitten. Hoewel de film vrij duidelijk bepaalde kritiekpunten over onze samenleving overbracht, merkte ik pas na afloop, toen ik de film meer liet inzinken, hoeveel de film ons probeert te waarschuwen over de negatieve aspecten van de moderne westerse samenleving. Meestal ben ik niet zo’n fan van films die een bepaald soort kritiek hebben over de samenleving waarin wij leven. Vandaar dat ik aangenaam verrast werd door het feit dat ik ondanks de kritiek erg van de film kon genieten en het zelfs met de boodschap eens was.

★★★★☆

Senne de Vries

Sinds 20 maart staat de Spaanse horrorfilm The Platform op Netflix.

VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, en Twitter. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter