Tien verborgen parels op Disney Plus

Balen! De bioscopen zijn weer dicht. Het is wat het is, maar laten we vooral niet bij de pakken neer gaan zitten. Ook in de woonkamer zijn nog zat verborgen filmpareltjes te ontdekken. Alleen op Disney Plus al vonden we tien verborgen parels die je wilt zien voordat de bioscoopdeuren weer opengaan. Lees hier Roans lijst met de tien films.

Tien verborgen parels op Disney Plus

Bekijk de films op Disney Plus

Eddie the Eagle

Hoewel Disney Plus bomvol staat met feelgood films, is deze verborgen schat misschien wel de koning onder alle feelgoods. In dit waargebeurde Cool Runnings-esque verhaal volgen we Eddie ‘The Eagle’ Edwards. Al als zesjarig snotneusje met een enorme bril op zijn neus heeft Eddie maar één droom en dat is sporten op de Olympische Spelen. Maar als je eigenlijk nergens echt goed in bent, is dat nogal een uitdaging. Geluk bij een ongeluk ontdekt de Engelse doorzetter dat Groot-Brittannië geen skispringers heeft. Met zijn laatste centjes en de camper van zijn ouders vertrekt hij naar de skipistes in Europa om zonder enige ervaring zich van de hoogste schansen af te storten. Enkele jaren voor zijn grote doorbraak in Rocketman schittert Taron Egerton hier als het titelpersonage, met naast zich een norse Hugh Jackman die hem op weg helpt. Met een heerlijke synthpop soundtrack erbij is Eddie the Eagle anderhalf uur glimlachen van oor tot oor.

Miller’s Crossing

Vlak voor hun grote successen Fargo en The Big Lebowski maakten de Coen Brothers deze noir-maffiafilm die ook door zou kunnen als een moderne western. Tom, rechterhand van gangsterbaas Leo, krijgt de opdracht om een joodse zwendelaar koud te maken. Echter is die zwendelaar de broer van de dame waarmee Tom een affaire heeft, die weer eigenlijk de vrouw is van de grote baas. Puntje bij paaltje lukt het hem diep in het bos niet de trekker over te halen. Een besluit met grootse gevolgen die een clash tussen de gangsters en de Italiaanse maffia zal veroorzaken. Spanning ten top met die typische Coen-dialogen en set-pieces die mooi worden uitgespeeld door Gabriel Byrne, Albert Finney, Marcia Gay Harden en John Turturro.

The Spectacular Now

Sutter zit in het afstudeerjaar van high school, maar het zal hem allemaal wat. Met een goed gevuld heupflesje whisky altijd binnen handbereik struint hij als ‘the cool kid’ door het leven zonder enig doel. Tot Sutter na een avond feesten brak wakker wordt in de voortuin van Aimee. Zij kent hem, “We zitten bij elkaar in de klas”, hij haar totaal niet. Na deze eerste ontmoeting ontstaat er een onverwachte relatie tussen de introverte Aimee en de extravagante Sutter die elkaar de mooie en minder mooie kanten van hun leventjes laten zien. Het klinkt als een typische zwijmelfilm, maar deze film uit de begin periode van studio A24 is meer gelaagd, met reflecties op het hebben van toekomstperspectief en verantwoordelijkheden. Leuke bijrollen van Bob Odenkirk, Jennifer Jason Leigh en Kyle Chandler.

The Thin Red Line

Na twintig jaar verdwenen te zijn uit de filmindustrie kwam Terrence Malick in 1998 terug met het epische doch intieme oorlogsdrama The Thin Red Line. Er is niet echt één hoofdpersoon in deze strijd om het tropische eiland Guadacanal, we ervaren de momenten en gedachten van de gehele C-for-Charlie squad. Aangevoerd door een enorme sterrencast met Sean Penn, Adrien Brody, John Travolta, en Woody Harrelson, ‘to name a few’, is niemand belangrijker dan de ander en kan de dood om iedere hoek liggen. Mannelijkheid, eer, angst en rust wisselen elkaar af in deze cocktail van de ergste dingen waar mensen toe in staat zijn. Muziek is van de destijds nog relatief onbekende Hans Zimmer.

Mistress America

Eerstejaars student literatuur Tracy verhuist naar New York maar weet de aansluiting met anderen nog niet echt te vinden. “Het is als een feestje waar je niemand kent, maar dat dag in dag uit”, vertelt ze aan haar moeder. De thuissituatie is onlangs veranderd nu haar moeder een nieuwe vriend heeft, maar toeval wil het hebben dat zijn dochter Brooke, haar toekomstige stiefzus, ook in New York woont. De nieuwe stiefzus kent de stad op haar duimpje en neemt de student op sleeptouw. Brooke is eigenlijk altijd het middelpunt van de aandacht en als dat niet zo is dan zorgt ze daar wel voor. Schrijver en regisseur Noah Baumbach neemt de sociale chaos van New York op de hak waarin iedereen bikkelhard en egocentrisch lijkt. Resulterend in meerdere hilarische maar ook enkele zeer ongemakkelijke situaties waar Tracy en Brooke zich uit moeten redden.

The Fly

Ongemakkelijke wetenschapper Seth Brundle nodigt journalist Veronica Quaife uit om als eerste zijn nieuwe uitvinding te zien: een teleportatie machine. En warempel, het werkt echt. Een aapje stapt de ene capsule in en stapt enkele seconden later de andere uit. Maar wanneer Seth zichzelf als proefkonijn gebruikt, zweeft er ook net een vlieg mee zijn capsule in. Wanneer een paar dagen later zijn nagels en tanden uit beginnen te vallen realiseert de wetenschapper zich dat hij langzaam in een vlieg verandert. Een bodyhorror film van de koning van het genre David Cronenberg. Voortreffelijk acteerwerk van Jeff Goldblum als de wetenschapper en Geena Davis als de journalist die verliefd op hem wordt maar moet toekijken hoe Seth steeds meer lijdt.

Little Miss Sunshine

Roadtrip in een knalgele Volkswagen bus met misschien wel het bijzonderste gezin van de VS. Een puberende zoon, veel te positieve vader, suïcidale oom en een opa die van het padje af lijkt, crossen door het land omdat zevenjarige dochter Olive het heeft geschopt tot de finale van de Little Miss Sunshine-missverkiezing. Op de grappige weg naar Californië liggen ook een hoop tederheid en levenslessen. De warme gloed van het geheel doet wensen dat de film nooit over gaat, maar net als de roadtrip, is het onderweg zijn misschien wel belangrijker dan de bestemming. Met topwerk van Paul Dano in één van zijn eerste rollen, maar ook Toni Collette, Steve Carrell en Alan Arkin komen hier van hoge huizen.

The Darjeeling Limited

Het hele oeuvre van vooraanstaand regisseur Wes Anderson is op Disney Plus te vinden, maar als er een film van hem is die vaak over het hoofd wordt gezien dan is dat wel The Darjeeling Limited. Misschien omdat het minder strak gestileerd is dan zijn andere werk. Dat is ook niet vreemd, want op locatie in India valt ook niet alles tot in de puntjes te regisseren. Drie vervreemde broers reizen per trein door India opzoek naar verlichting. Althans, Francis, met zijn hoofd volledig verpakt in verband, is een dusdanige control freak dat hij tot op de minuut alles al heeft gepland, tot irritatie van de anderen. Droogkomische situaties, maffe figuren, prachtige beelden en het fijne spel van Owen Wilson, Jason Schwartzman en Adrien Brody verbinden de reis die ook stevig weet te ontroeren.

Raising Arizona

Het lukt een stel niet om kinderen te krijgen en wegens het criminele verleden van hem – Een jonge Nicolas Cage als winkeldief met een enorme snor – mogen ze ook geen kind adopteren. Dan breekt het nieuws uit dat er een uitzonderlijke vijfling is geboren. Onder het motto “Het maakt toch niet uit of ze er vier of vijf hebben”, besluit het koppel om één van de vijflingen te ontvoeren en zelf op te voeden. Krankzinnige komedie van de hand van de Coen Brothers, met bizarre personages en misschien wel de meest memorabele achtervolgingsscène ooit.

Big Trouble in Little China

Zo slecht dat het goed is, dat is het label dat je op John Carpenters Big Trouble in Little China mag plakken. Russel Crowe speelt een Amerikaanse hillbilly vrachtwagenchauffeur die het opneemt tegen de Chinese gangsters om de bruid van zijn vriend te redden. Maar het zijn niet zomaar gangsters, nee, het zijn mythische kungfu-tovenaar-gangsters. Deze parodie op vele genres is de perfecte gedachten op nul en genieten popcornfilm, en dat weet het zelf ook. De special effects zien er lomp uit, de actie is volledig over-the-top en het verhaal absurder dan absurd. Big Trouble in Little China is top.

Roan AndréeVOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter