In een tijd dat de remakes, reboots, reimagines, sequels en prequels je om de oren vliegen zijn er altijd winnaars en verliezers. Het grootste struikelblok bij remakes is dat deze zijn voorganger moet evenaren. Vooral als er te weinig tijd zit tussen de originele film en de remake. Ook als het remakes zijn van klassiekers, dan zijn de verwachtingen hoog. Kijkers blijven vaak toch vergelijken met het origineel. Deze tien films sloegen de plank helemaal mis of werden afgemaakt door de recensenten.
1. The Day the Earth Stood Still (2008 film)
Deze remake van The Day the Earth Stood Still met Keanu Reeves moest opboksen tegen zijn klassieke voorganger. Ondanks dat de technologie nu beter is om een spectaculairdere film te maken, bleek deze film meer een special effect film te zijn met weinig tot geen diepgang en ook geen boeiende personages. In 2009 kreeg deze film een Razzie-nominatie voor de Worst Prequel, Remake, Rip-off or Sequel maar verloor van Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull.
2. Psycho (1998 film)
Psycho is een klassieker die gebaseerd is op het boek van Robert Bloch. Deze film zorgde voor drie vervolgen, een tv film en een tv serie (Bates Motel). In 1998 besloot Gus van Zant een remake te maken van de klassieker Psycho. Ondanks de vooruitgang in technologie bleek deze scene by scene remake een enorme flop te zijn. De personages kwamen niet tot hun recht aangezien van Zant alles precies zo wilde doen als in het origineel. Hiermee heeft hij zijn kans gemist om een waardig eerbetoon aan Alfred Hitchcock te tonen. Hitchock zou omdraaien in zijn graf na het zien van deze film.
3. Planet of the Apes (2001 film)
De remake van de klassieke saga is een hele kluif voor de regisseur die dit wil aanpakken. Tim Burton had in deze tijd veel succes met zijn Batman verfilming. Zijn Superman verfilming met Nicholas Cage in de hoofdrol was net door de studio gestopt. Helaas kon Tim Burton van Planet of the Apes ook geen succes maken. Zijn versie stond los van de hele mythos en probeerde zelf het einde te overtreffen. Gelukkig kwam in 2011 Rise of the Planet of the Apes gevolgd door Dawn of the Planet of the Apes in 2014 en War of the Planet of the Apes staat als derde deel gepland in 2017.
4. Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008)
Soms zijn films erg trouw aan hun voorgangers maar worden deze door recensies neer geknuppeld. Indiana Jones 4 is eerder een revamp dan een remake maar hoort wel in deze lijst thuis. Het is een voorbeeld van het niet kunnen evenaren van het origineel. Een oudere Indiana Jones (Harrison Ford) ontmoet zijn zoon Mutt Williams (Shia LaBeouf) in de zoektocht naar oude vriend Harold “Ox” Oxley (John Hurt). De film kijkt als een kleine reĂĽnie waarin een eerbetoon aan Marcus Brody (Denholm Elliott) gedaan wordt en Marion Ravenwood (Karen Allen) teruggehaald wordt. De grootste punten van kritiek waren: James Berardinelli; “the most lifeless of the series.” Margaret Pomeranz van At the Movies; “the filmmakers had 19 years since the last Indiana Jones movie to come up with something truly exciting and fresh, but I feel there’s a certain laziness and cynicism in this latest adventure.” USA Today; “movie suffers from predictable plot points and cheesy special effects.”
5. Poltergeist (2015 film)
De Poltergeist trilogie was een groot succes in de jaren ’80. Iedereen heeft deze trilogie wel een keer in zijn of haar leven gezien.  In de jaren 90 kwam er een televisieserie met Nederlander Derek de Lint. Als je Poltergeist zegt moet je meteen denken aan Heather O’ Rourke (Carrol Anne) die in 1988 overleed na het opnemen van het derde deel. Haar persoonlijkheid maakte de film tot wat het was. Toen in 2015 de remake in de bioscoop kwam waren dan ook heel veel mensen, die de originele films in hun gedachte hadden, teleurgesteld. De personages waren twee dimensionaal en de film had een slap verhaal, gebaseerd op de eerste film. De druk op kleine Kennedi Clements (Madison Bowen) was enorm aangezien zij O’Rourke moest overtreffen. Het enige pluspunt was de special effects. Al miste ik wel de opbouw uit het origineel. Het leek wel of de filmmakers even snel wilde incasseren op een grote franchise.
6. RoboCop (2014 film)
Robocop is weer een voorbeeld van een film die tegen zijn voorganger moet opboksen. Paul Verhoeven heeft met zijn Robocop een wereld neergezet waarin nog twee films gemaakt werden, een aantal tv serie en een aantal animatie series. Het was met de remake heel duidelijk dat de makers geen binding hadden met het origineel maar een hele eigentijdse film wilden neerzetten. Robocop alleen een andere kleur geven was nog niet zo erg, maar het achterliggende geitenwollen sokken idee van empathie bij politie agenten was de drijfveer voor deze incarnatie. De mensen achter deze film hadden geen idee wat het origineel zo bijzonder maakte.
7. Annie (2014 film)
Vele fans sloten het roodharige weesje Annie in hun hart. Annie was een eigentijdse musical-film die onderwerpen als armoede en weeskinderen niet uit de weg ging. Dit is in de remake, die vorig jaar uitkwam, niet anders. De remake is eigentijds en zelfs de muziek is naar deze tijd gehaald. Maar door recensenten is deze film onderuit gehaald. Gelukkig was deze film wel een succes bij de kijkers. Het bewijst maar weer hoe moeilijk het is om het origineel te overtreffen. Persoonlijk vind ik dat deze film de plank totaal niet mis sloeg.
8. The Pink Panther (2006 film)
The Pink Panther was een succes. Als er een film schreeuwde om een remake, dan was het deze wel. Het verhaal gaat over Inspecteur Clouseau die als een grote klungel de ene misdaad na de andere oploste. In 2006 probeerde Shawn Levy met hulp van komiek Steve Martin The Pink Panther nieuw leven in te blazen, maar  helaas kon de humor van Martin het slechte plot niet redden.
9. The Wicker Man (2006 film)
In 1973 kwam Robin Hardy met de film The Wicker Man. Deze Engelse horror thriller heeft altijd genoten van een cult klassieker status. Christopher Lee, toen al een horror favoriet, speelde een grote rol in deze film. In 2006 probeerde Neil LaBute deze film nieuw leven in te blazen met een grote naam in de hoofdrol. De acteur die deze film een succes moest maken was Nicholas Cage. Het nadeel was alleen dat Cage als een bezetene door de film rende, vrouwen knock-out sloeg en zijn personage over the top neerzette. Toen zijn personage aan eind dan ook in de Wicker Man verbrand werd liet niemand een traan. De enige die een traan liet was Robin Hardy die zijn idee verpest zag worden. In 2011 kwam hij met de film Wicker Tree die als vervolg diende op The Wicker Man uit 1973. De derde film The Wrath of the Gods is in de maak.
10. A Nightmare on Elm Street (2010 film)
In 1984 lanceerde Wes Craven Nightmare on Elm Street. Hij creëerde een nieuwe horror icoon, die al zijn voorgangers deed vergeten. Met Freddy Kreuger (Robert Englund) had Craven een succesformule te pakken. Een moordenaar die leefde in de dromen van tieners. De eerste film zorgde ook voor een opstap voor een toen nog erg jonge Johnny Depp. Na zes vervolgen en een mash up met Jason (Friday the 13th) werd het stil rond de franchise. Heel veel fans hoopten op een nieuwe sequel met Englund die ondertussen niet los gezien kon worden van zijn personage Freddy Krueger.
In 2010 probeerde Samuel Bauer het. Zijn doel was een Nightmare te maken waar de jeugd van deze tijd van kon griezelen. Het maken van een griezelfilm is hem zeker gelukt, alleen ging het mis met de keuze van Jackie Earle Haley. Hij zette Freddy neer als een complete psychopaat en kindermoordenaar. Haley kwam niet in de buurt van het ‘iconische niveau’ welke Englund met zijn personage had gecreĂ«erd. Englund speelde Freddy ook als psychopaat en kindermoordenaar, maar met een vleugje humor. Hierdoor kon de kijker het geheel relativeren. Haley was gewoon een creep in zijn rol. Dit pikte veel mensen niet waardoor de film uiteindelijk flopte. Deze maand kwam het nieuws dat er weer een poging gedaan word dit horror icoon te doen herleven. If at first you don’t succeed….stop it, please.
Dit was ons lijstje met de Top 10 remakes die niet goed uit de verf zijn gekomen. Welke remakes kwamen volgens jullie nog meer slecht uit de verf?
Dennis van Elten