Verloren scripts The Lord of the Rings radio drama gevonden

De iconische fantasieboeken The Lord of The Rings zijn al vaker verfilmd. De meesten van ons zijn waarschijnlijk vooral bekend met de filmreeks van Peter Jackson. In de jaren 50 was er echter al een radio drama, verdeeld over twee series en in totaal 12 afleveringen, voor de BBC geproduceerd. De radio drama wordt gezien als een verloren serie aangezien de audio opnames waarschijnlijk zijn vernietigd. De scripts van de radio versie van The Lord of The Rings zijn nu echter teruggevonden, zo meldt The Guardian. Dit geeft ons een mooi kijkje in de allereerste adaptatie van de boeken van Tolkien.

De Oxford academicus Stuart Lee vond de scripts van de radio drama in de archieven van de BBC. Bijzonder aan deze adaptatie is dat J.R.R. Tolkien er zelf aan heeft meegewerkt. In de scripts zijn aantekeningen van Tolkien zelf te zien, in het rood.

“They said the scripts had been lost, but they have survived – the only professional dramatisation of The Lord of the Rings made during his [Tolkien’s] lifetime. It was not seen as important by the BBC then. It shows how reception of the book has changed – minor interest in 1955-56, now a global phenomenon, with Amazon reportedly investing more than $1bn in the latest series.”

Stuart Lee

The Lord of the Rings audio drama scripts

De ontdekking van Stuart Lee zal worden besproken in het boek The Great Tales Never End: Essays in Memory of Christopher Tolkien. Dit boek zal een academisch hommage zijn aan het werk van Christophjer Tolkien, de laatste zoon van J.R.R. en editor die veel werk van zijn vader postuum uitbracht. Christopher Tolkien overleed in 2020. Catherine McIlwaine is een van de redacteurs van het boek. Zij deelde haar mening over de ontdekking van deze scripts.

“Not only did he agree to the adaptation of his book soon after publication, but he was willing to work with the scriptwriters, to abridge the text and adjust the balance of narration and dialogue, so that it fitted the requirements of radio and the limited time available. It’s a very exciting and timely discovery.”

Catherine McIlwaine

De series werden geproduceerd door Terence Tiller. Ze werden uitgezonden in 1955 en 1956. J.R.R. Tolkien publiceerde de boekenreeks eerder al tussen 1954 en 1955. Terwijl de eerste serie een adaptatie was van The Fellowship of the Ring, verdeeld over zes afleveringen, vertellen de zes afleveringen van de tweede serie het complete verhaal van zowel The Two Towers als The Return of the King. De afleveringen duurden oorspronkelijk elk 45 minuten, maar de bazen van de BBC besloten ze in te korten tot 30 minuten. Tolkien was hier zelf niet blij mee. Deze beslissingen konden toen waarschijnlijk makkelijker gemaakt worden aangezien The Lord of the Rings nog niet gezien werd als een van de belangrijkste fantasieboeken allertijden. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat de opnames van de radio drama niet meer bestaan. De BBC verwijderde vroeger wel vaker film en audio opnames om hun archieven op te ruimen en om de tapes te hergebruiken.

“Seventy years on, we would treat it like a sacred text. These scripts reveal that, in the 1950s, they didn’t have any inclination of how important a text it would be. Had the books been out longer and become more established, then perhaps the BBC senior managers would have agreed to each episode lasting 45 minutes and even running to three series.”

Stuart Lee

De radio drama van The Lord of the Rings was de enige officiële adaptatie die geproduceerd werd toen J.R.R. Tolkien nog leefde. Tolkien was altijd voorzichtig met dramatiseringen. Hij was zelf ook geen fan van de Disney animatiefilm Snow White and the Seven Dwarfs, een verfilming van het Gebroeders Grimm sprookje.

De archieven van de BBC bevatten ook reacties van het publiek. Eén radioluisteraar was niet al te positief over de serie:

If we must occupy the Third Programme with fairytales then let us have Enid Blyton.”

Een recensent van de krant The Observer was echter wel over de serie te spreken en noemde het “the best light listening for the next five weeks”.

Radio drama van The Lord of the Rings

De BBC radio drama van The Lord of the Rings mag dan een verloren serie zijn, maar gelukkig hebben we de epische filmreeks van Peter Jackson nog altijd. Op HBO Max kun je niet alleen de bioscoopversie maar ook de Extended cuts van de trilogie bekijken. Abonneer tot 31 maart op de service en ontvang 50% korting voor de rest van je leven.VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter