Verschijnt Song Of The South op Disney Plus?

Wanneer verschijnt de Disney film Song Of The South op Disney Plus? Song Of The South (in het Nederlands Melodie van het Zuiden) verscheen op 12 november 1946 en creëert tot op de dag van vandaag in de Verenigde Staten nog steeds grote controverse, vanwege de Afro-Amerikaanse stereotypen. De film zal daarom niet verschijnen op Disney Plus, zelfs niet met een disclaimer voor ‘verouderde culturele afbeeldingen’. Dit zei Disney-uitvoerend voorzitter Bob Iger eerder.

Walt Disney’s Song of the South volgt een jongen genaamd Johnny die naar de plantage van zijn grootmoeder verhuist na de burgeroorlog. Daar ontmoet hij Uncle Remus (James Baskett), die hem lessen leert middels verhalen over Brer Rabbit (Broer Konijn).

Sinds de oorspronkelijke release is Song of the South een onderwerp van controverse gebleven en is sinds de jaren tachtig opgesloten in de kluis van Disney. Sommige critici hebben de weergave van Afro-Amerikanen in de film beschreven als racistisch en aanstootgevend, waarbij ze beweren dat de zwarte volkstaal en andere eigenschappen stereotypen zijn. Bovendien kijkt  hoofdpersonage Uncle Remus op een positieve manier terug op zijn tijd als slaaf op de plantage van zijn witte bazen.

Song Of The South op Disney Plus

Vlak na de Amerikaanse burgeroorlog wordt de jonge Johnny naar de plantage van zijn oma gestuurd in het Zuiden. Zijn ouders gaan namelijk scheiden en Johnny is er nogal verdrietig over. De zwarte klusjesman Uncle Remus vrolijkt hem op met allerlei leuke verhalen over Broer Rabbit. Elk verhaaltje heeft een moraal dat op Johnny van toepassing is. Dan blijkt dat Johnny’s moeder het maar niks vindt dat hij met Uncle Remus optrekt.

De hoofdrollen werden gespeeld door James Baskett, Bobby Driscoll, Luana Patten, Ruth Warrick, Hattie McDaniel. De regie was in handen van Harve Foster en Wilfred Jackson op basis van een scenario door Dalton S. Reymond, Morton Grant, Maurice Rapf, Bill Peet, Ralph Wright, George Stallings, Joel Chandler Harris.

De film is gebaseerd op het boek Uncle Remus, His Songs and His Sayings: The Folk-Lore of the Old Plantation van Joel Chandler Harris uit 1880. De film bevat een combinatie van live action en animatie en werd geproduceerd door Walt Disney. In deze film maakte het personage Broer Konijn zijn debuut. Het lied Zip-a-Dee-Doo-Dah won in 1948 de Academy Award voor Best Original Song en Baskett ontving een Academy Honorary Award voor zijn optreden als Uncle Remus.VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter