Verslag | Echo Base Charity Con 2019 – A Star Wars Event (Patrick Kannberg)

It’s the most wonderful time of the year, zeker voor fans van Star Wars. Niet alleen ging vorige week de langverwachte afsluiting van de Skywalker-saga (The Rise of Skywalker) in première, ook vond afgelopen weekend de vijfde, volledig uitverkochte editie van Echo Base Charity Con plaats bij Kinepolis Jaarbeurs te Utrecht. Een volledig op Star Wars toegespitst evenement en een waar walhalla voor de liefhebber, die zich een hele dag in een galaxy far, far away mocht wanen. Met een planeet aan merchandise en collectibles, bijzondere gasten en heel veel andere fans.

Het is zaterdag, 21 december. Vroeg uit de veren, want vandaag staat Echo Base Charity Con 2019 op het programma. De conventie, die door de Stichting Echo Base georganiseerd wordt, staat dit jaar in het teken van Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) en biedt wederom een uitgebreid programma voor jong en oud. Bij binnenkomst op locatie worden we welkom geheten door een groot aantal cosplayers van diverse Nederlandse clubs, zoals de Dune Sea Base, de Dutch Garrison en de Clan Diryc Vhetin. Van Rey tot Darth Vader, van troopers tot Jedi’s, alle cosplayers die acte de présence geven zien er prachtig uit en wakkeren meteen dat herkenbare Star Wars-gevoel aan. Even een plaatje schieten met die grote, zwartharige wookiee, dan ontdekken wat er allemaal te zien, te doen en te beleven is.

Echo Base Charity Con 2019 - A Star Wars Event

MERCHANDISE EN HANDTEKENINGEN

Het blijkt bijzonder veel te zijn, verdeeld over diverse ruimtes. In ‘Yavin 4’, de eerste ruimte die we bezoeken, zijn onder andere voortbewegende droids en natuurgetrouwe props te vinden. Erg gaaf zijn de replica’s van de lightsabers van Obi-Wan, Rey en Luke Skywalker en Vaders gesmolten masker uit de sequel trilogy. Ook een pop van Yoda en een levensgrote Boba Fett trekken veel bekijks, evenals de miniaturen van bekende ruimteschepen en structuren. Interessante plek, die vraagt om een herhaalbezoek. Eerst naar de tweede verdieping, waar ‘Jabba’s Palace’ op ons wacht. Toepasselijke naam, daar de gehele ruimte tot de nok toe gevuld is met merchandise. Lego, The Black Series van Hasbro, Funko Pops!, verzamelende fans komen hier zeker aan hun trekken. En toegegeven: terwijl we langs de stands lopen laten al die gave spullen ook onze portemonnee regelmatig jeuken. Omdat we ons niet (meteen) willen laten verleiden tot aanschaf van kekke collectibles lopen we naar de main hall ‘Echo Base’, waar de speciale gasten te ontmoeten zijn en signeersessies plaatsvinden. Hier spreken we onder andere met Brian Herring (de professionele puppeteer achter BB-8), Katy Kartwheel (vertolkster van Rio Durant in Solo en een Caretaker in The Last Jedi) en Michael Pennington (te zien als Moff Jerjerrod in Return of the Jedi). Fijn om te zien en te horen dat de genodigden het naar hun zin hebben en zichtbaar genieten van het evenement en zijn bezoekers. Shout-out naar de fan die zich volledig heeft uitgedost als de ‘Rancor Keeper’ Malakili en in de rij staat om zijn Rancor te laten signeren door Malakili-vertolker Paul Brooke. Cosplay op zijn best.

Echo Base Charity Con 2019 - A Star Wars Event

ANEKDOTES EN INZICHTEN

In bioscoopzaal 12, oftewel Starkiller Base, vinden gedurende de hele dag diverse panels en vertoningen plaats, die vakkundig aan elkaar gerijgd worden door main stage host Brainpower. De Nederlandse rapper en MC is, net zoals de bezoekers, een enorme Star Wars-fan en steekt zijn enthousiasme voor de franchise niet onder stoelen of banken. Dat resulteert in toffe gesprekken, bijvoorbeeld met Matthew Wood (sound editor en de stem van onder andere General Grievous) tijdens het panel ‘Creating the Sound of Star Wars’. Het aanwezige publiek wordt getrakteerd op een aantal leuke feitjes en weetjes over sound editing bij Skywalker Sound, met als hoogtepunt een mini-performance van Wood als General Grievous en een Battle Droid. Ook het panel ‘War Stories from the Original Trilogy’ met Michael Pennington (Moff Jerjerrod), Angus MacInnes (Jon ‘Dutch’ Vander) en Paul Brooke (Malakili) brengt een hoop grappige anekdotes en interessante inzichten voort. Pennington blijkt bijvoorbeeld goed bevriend te zijn met Ian McDiarmid (Emperor Palpatine) en Brooke deponeerde het script van Return of the Jedi (omdat hij toch niet echt tekst had) na zijn opnames in de prullenbak, met paniek bij Lucasfilm tot gevolg. Gelukkig kwam het allemaal op zijn pootjes terecht.

Echo Base Charity Con 2019 - A Star Wars Event

CONCLUSIE

Inherent aan de wat kleinschaligere conventies zoals deze is de goede sfeer en persoonlijke aandacht voor de bezoekers, die niets tekort komen en ontzettend veel waar voor hun geld krijgen. De tijd vliegt voorbij en voor we er erg in hebben keren we weer huiswaarts. Met een tas vol goodies en merchandise, een aantal gesigneerde items, een hoop positieve indrukken en de wetenschap dat Star Wars nog altijd massa’s mensen met elkaar verbindt. Ongeacht persoonlijke meningen over de prequels, de sequels of andere producties sinds de overname van Lucasfilm door Disney.

The Force was with Echo Base Charity Con 2019. Hopelijk ook met de zorgbehoevende kinderen aan wie de netto opbrengsten van dit evenement ten goede komen. Wij denken aan jullie.

Patrick Kannberg