Nobelprijscomité: “Vrede in Gaza vanwege Martha”

Actrice Diane Lane krijgt de Nobelprijs voor de vrede van 2016 overhandigd. Dat heeft de Nobelprijscomité bekend gemaakt. Deze onderscheiding heeft ze verdiend omdat haar rol van Martha Kent in de blockbuster Batman v Superman: Dawn of Justice een einde wist te maken aan het decennialange conflict tussen Israël en Palestina. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu kondigde na het zien van de film begin april aan dat hij zijn troepen uit de Gazastrook zou trekken. Dit opende de deur voor een vredesoverleg met de Palestijnse president Mahmoud Abbas, maar niet voordat Abbas de film zelf had gezien op aanraden van Netanyahu.

Voorzitter van de Nobelprijscomité Kaci Kullmann Five gaf verdere toelichting voor de keuze om de prijs aan Lane te overhandigen:

“Die Martha-scene heeft veel mensen diep geraakt. Als een knorrige man in een vleermuispak bevriend kan raken met een moordende buitenaardse halfgod, dan kunnen wij toch ook onze verschillen aan de kant schuiven? Het maakt niet uit of je een volgeling bent van Christus, Mohammed of Moses. Wat uitmaakt is dat al die profeten een moeder hadden. En als hun moeders dat ook nog eens hadden onderstreept door dezelfde voornaam te hebben waren deze conflicten al veel eerder opgelost.”

De beroemde Marta-scene

De comité had in eerste instantie moeite met bereiken van Lane. Ze wilde niet reageren op het nieuws van de prijsuitreiking. Wel verscheen op haar Facebookpagina een korte erkenning van deze onderscheiding, maar die werd op haar verzoek al snel verwijderd. Lane’s agent heeft nu echter laten weten dat de actrice tot nu toe dacht dat de prijs een grap was:

“Diane is speechless and honoured by this great recognition. She couldn’t believe it at first, because she was bummed out by the criticism the Martha-scene received. She was just tired of defending it. Nothing makes her more proud than to know that the movie did actually make a difference and that its message reached people all accross the globe.”

De hoop bestaat dat de Martha-scene een einde kan maken aan meer internationale conflicten. Vorige maand stemde een meerderheid van de bevolking in Colombia tegen een vredesverdrag dat gesloten was tussen de regering en guerrillabeweging FARC. President Juan Manuel Santos is echter hoopvol over een nieuw referendum. Op 15 november gaat Batman v Superman namelijk in première in Colombia:

“Ik ben er van overtuigd dat veel burgers die de film zien zich realiseren hoe makkelijk het kan zijn om je vijanden te vergeven. Een 50-jaar durende burgeroorlog los je niet op zoals Captain America en Iron Man dat deden: met het voeren van intelligente dialogen, het opkomen voor je idealen en het sluiten van compromissen.  Soms is er een veel simpeler antwoord, en dat antwoord is Martha!”

Helaas kunnen niet alle wereldleiders zich vinden in de Martha-filosofie. De Turkse prediker Fethullah Gülen nodigde zijn aartsvijand, president Erdogan, uit om samen Batman v Superman te kijken zodat ze vervolgens hun ruzie bij zouden kunnen leggen. Erdogan ging niet in op dat voorstel: ten eerste omdat hij Gülen ziet als het brein achter de mislukte staatsgreep in juli, en ten tweede omdat hij Batman v Superman maar een flutfilm vindt:

“Niets kan mij overhalen om nog een keer dat incoherente rommeltje dat zichzelf een film durft te noemen uit te zitten. Ik kan me totaal niet vinden in de keuzes van de filmmakers. Met valse leiders hoor je geen medelijden te hebben, of ze nou een moeder hebben of niet! Als ik Batman was had ik die buitenaardse terrorist meteen geëxecuteerd en al zijn volgelingen op laten sluiten.”

Sandro Algra

Disclaimer: In de Spotlight is een rubriek van satirisch nieuws dat eens in de week op Filmhoek.nl verschijnt. Dit bericht is 100% fictief en is enkel bedoeld voor vermaak.