Blog | Waarom cosplay? (Jason van Rooij)

Waarom doen we aan cosplay? Gelijk lekker filosofisch dit, of niet? Nee hoor, ik ga het proberen zo luchtig mogelijk te houden. Ik ben dan ook een nuchtere Nederlander. Cosplay is echt een superleuke hobby, al kan ik ook gelijk aan negatieve aspecten denken, het is een hobby die echt bij je blijft. Hoe je het ook draait of keert, we hebben er allemaal wel iets aan. Mensen beginnen met cosplay om vele verschillende redenen. Sommige uit nieuwsgierigheid, anderen omdat het hen beviel na een zoveelste Halloween en nog anderen omdat het voor hen de ultieme viering van hun favoriete personages is. Elke reden is goed.

cosplay

 

Laten we dus bij het begin beginnen. Eerst en vooral brengt het vriendschap en kennissen mee. Je weet wel, die ene vriend die je hebt ontmoet, enkel en alleen omdat je midden in de wc je ging omkleden. Zo zijn er eigenlijk nog meer vreemde voorbeelden. Je ontmoet anderen op de vreemdste maar vooral makkelijkste manieren. Je hebt immers meteen iets gemeen. Of je nou van dezelfde serie houdt, of gewoon omdat jullie allemaal jezelf op een bepaalde manier uitleven, het maakt niets uit. Je kan de meest hechte vriendschappen creëren op de stomste manieren.

Het volgende geldt misschien niet voor iedereen, maar voor mij is het creëren van kostuums veel meer dan een hobby. ‘Dingen maken’ is mijn leven. Het ultieme tijdverdrijf of iets waar ik even goed mijn emoties in los kan laten gaan. Ik kan mij geen betere hobby bedenken. Want met welke andere zou ik zo creatief bezig kunnen zijn, en dat ook nog eens zo vrij met andere mogen delen?

cosplay

 

Voor de ander gaat weer om het zijn van iemand anders. Om hun eigen leven even los te kunnen laten en in de schulp van een ander trekken. Een manier om je identiteit te vinden door die van een ander uit te kunnen uitproberen. Geen idee wie je bent, of wat je wilt, maar één ding is zeker. Dat ene pakje en die ene haarkleur staan je blijkbaar heel goed. Dus hè? Dat is een begin.

Óf het is gewoon een paar keer per jaar plezierig wat heen kloten met vreemde mensen, en niemand die je volgend jaar meer herkent door je nieuwe kostuum. Maar dat is ook okay!

Eigenlijk willen we allemaal gewoon een veilige plek waar we onszelf kunnen zijn zonder enig probleem. Niemand die er vreemd van opkijkt dat jij je huid groen hebt geverfd, zolang je maar vriendelijk tegen elkaar doet. Daar gaat het toch ook gewoon om?

 

cosplay

Een paar keer per jaar komen we bij elkaar, gaan we onder ‘die ene’ boom zitten, spenderen we ons geld aan merchandise, en gaan we weer met honger naar huis omdat we de hele dag onszelf hebben vermaakt en weer eens geen tijd of geld hebben gehad voor eten.

Dus als je ouders je niet laten cosplayen omdat het vreemd is, of als je je afvroeg of je ermee zou stoppen of niet, lees het dan maar eens over. Want nee gek, echt niet dat we jou willen missen in deze community. Je bent welkom. En dat is waarom we het blijven doen.

Jason van Rooij