Waarom George Lucas geen blockbusters meer zal maken

George Lucas is de bedenker van de razend populaire Star Wars franchise en een van de figuren achter Indiana Jones. Toen hij in 2012 Lucasfilm aan Disney verkocht gaf hij aan zich niet meer bezig te willen houden met de productie van blockbusters. In een interview met Vanity Fair lichte hij zijn beslissing verder toe.

“You go to make a movie and all you do is get criticized. And, people try to make decisions about what you’re going to do before you do it. You know, it’s not much fun. And you can’t experiment, you can’t do anything. You have to do it a certain way. I don’t like that, I never did. I started out in experimental films and I want to go back to experimental films.”

Hoewel zijn werk ongekend populair is heeft Lucas in latere jaren ook veel kritiek gekregen van fans. De Star Wars prequels (1999-2005) werden door veel mensen niet goed ontvangen, net als Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008). Ook zijn beslissing om de originele Star Wars trilogie aan te passen is omstreden.

George Lucas begon zijn succesvolle carrière met kleine producties. Zijn regiedebuut THX-1138 (1971) is door de jaren heen uitgegroeid tot cultfilm, maar zijn echte doorbraak kwam met American Graffiti (1973).

Op het moment heeft Lucasfilm plannen wellicht elk jaar een Star Wars film uit te brengen. Star Wars: The Force Awakens is in Nederland vanaf 16 december te zien. Dit zal het eerste deel van de filmreeks zijn waarbij Lucas niet verwikkeld is in de productie.