Waarom Rogue One reshoots krijgt

In slechts zes maanden hoort de eerste Star Wars spin-off Rogue One: A Star Wars Story in première te gaan. De eerste trailer draait al een tijdje in de bioscopen. Of de trailer een goede indicatie is van het eindproduct is nog maar de vraag. Vorige week kwam het bericht naar buiten dat de bazen van Disney ontevreden waren met een vroege vertoning en dat de film uitgebreide reshoots krijgt. Reshoots en pickups zijn niet ongewoon bij blockbuster films. Het zou hier echter om langdurige reshoots gaan voor bijna de helft van de film, en het moet leiden tot een verschuiving in de toon en karakterontwikkeling.

De opnames vinden plaats in Pinewood Studios. Een medewerker van de studio’s heeft via via de geruchten bevestigd:

“I’ve just asked my mate who has been doing work on Rogue One, and that rumour about them reshooting almost half of the movie is true, apparently.”

Welke gedeeltes van de film zullen veranderen en op welke manier is niet duidelijk. Volgens de geruchten zouden de actiescènes vrijwel onveranderd blijven en zijn de reshoots vooral gefocust op de interactie tussen personages. Waarom Disney dit gedeelte van de film een andere kant uit wil sturen kan een aantal dingen betekenen. De Star Wars prequel trilogie werd geprezen om zijn visuals, maar de films kregen veel negatieve recensies wegens de eendimensionale personages, het zwakke acteerwerk en ongeloofwaardige dialogen. Star Wars: The Force Awakens was vorig jaar een succes, mede omdat het terugkeerde naar de toon van de originele trilogie. Critici van die film wezen er echter op dat het te zwaar op nostalgie zou leunen en te weinig vernieuwing bracht. In de conceptuele fase van The Force Awakens werden veel originele verhaallijnen voorgesteld, maar Disney wees dat af.

Gareth Edwards is de regisseur van Rogue One. In 2014 maakte hij de Amerikaanse reboot van Godzilla, een film die ook vooral positief werd beoordeeld op zijn visuals en actie maar veel kritiek kreeg te verduren vanwege zijn saaie en oppervlakkige personages. Zijn de reshoots van Rogue One een nodige maatregel om een zwakke film te fixen of is dit een geval van onnodige studiobemoeienis dat tot een slecht eindproduct zal leiden?

Rogue One gaat over een groep onwaarschijnlijke helden die in roerige tijden met elkaar samenwerken om de plannen voor de Death Star, het ultieme vernietigingswapen, te stelen van het oppermachtige Keizerrijk. Dit belangrijke moment op de Star Wars-tijdlijn is allesbepalend: het brengt gewone mensen bij elkaar die ervoor kiezen om buitengewone dingen te doen en zo onderdeel worden van iets groters dan henzelf.

De film wordt geregisseerd door Gareth Edwards. Hoofdrollen zijn er voor Felicity Jones, Diego Luna, Ben Mendelsohn, Donnie Yen, Jiang Wen, Forest Whitaker, Mads Mikkelsen, Alan Tudyk en Riz Ahmed.

Met Kathleen Kennedy, Allison Shearmur en Simon Emanuel als producent, en John Knoll en Jason McGatlin als uitvoerend producent. Het verhaal is geschreven door John Knoll en Gary Whitta en het scenario door Chris Weitz en Tony Gilroy.

Rogue One: A Star Wars Story is te zien vanaf 16 december 2016.