Warner Bros. verdedigt J.K. Rowling na doodsbedreiging om steun Salman Rushdie

Warner Bros. Discovery heeft zijn steun uitgesproken voor Harry Potter auteur J.K. Rowling na doodsbedreigingen. J.K. Rowling sprak haar steun uit voor Salman Rushdie, de schrijver die na een aanslag van afgelopen week in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt.

Salman Rushdie is een gerenomeerde in India geboren Brits-Amerikaanse romanschrijver, die bekend staat om het combineren van magisch realisme met historische fictie en het verkennen van actuele thema’s door middel van zijn romans. De auteur bevond zich ook in het middelpunt van meerdere controverses, aangezien veel van zijn werken protesten en debatten hebben uitgelokt, met name die van zijn vierde roman The Satanic Verses. Voor dat werk werd in een fatwa opgeroepen tot de moord op Rushdie. Dit dwong hem onder te duiken en onder politiebescherming van de Britse regering.

Ondanks dat er meer dan drie decennia verstreken zijn sinds de fatwa, werd Rushdie het doelwit van een aanval tijdens een recente openbare lezing in het Chautauqua-instituut in New York, waar hij meerdere keren werd neergestoken door de 24-jarige Hadi Matar en vervolgens met spoed naar het ziekenhuis werd gebracht. Hoewel de eerste rapporten ernstige verwondingen aangaven, is Rushdie sindsdien geopereerd en van zijn beademingsapparaat gehaald, in staat om te spreken en zijn literaire agent geeft aan dat het herstel goed gaat voor de auteur. In de nasleep van de aanval hebben velen hun steun voor Salman Rushdie gedeeld, waaronder J.K. Rowling.

Nadat het nieuws over de aanval bekend was, heeft J.K. Rowling via haar Twitter account om haar steun voor Salman Rushdie uitgesproken. Een gebruiker reageerde met een doodsbedreiging waarin stond dat de auteur van Harry Potter de volgende was, waarop ze om steun riep, waarbij Warner Bros. Discovery (via The Hollywood Reporter) een verklaring aflegde waarin de bedreiging tegen haar werd veroordeeld. Zie hieronder de verklaring van WBD:

“Warner Bros. Discovery strongly condemns the threats made against JK Rowling. We stand with her and all the authors, storytellers and creators who bravely express their creativity and opinions. WBD believes in freedom of expression, peaceful discourse and supporting those who offer their views in the public arena. Our thoughts are with Sir Salman Rushdie and his family following the senseless act of violence in New York. The company strongly condemns any form of threat, violence or intimidation when opinions, beliefs and thoughts might differ.”

J.K. Rowling en Salman Rushdie

Dit is niet de eerste keer dat Warner Bros. de Harry Potter-auteur openlijk verdedigt. Rowling is zelf de afgelopen jaren doelwit van controverse geweest, vanwege haar uitgesproken meningen die door veel van haar Twitter volgers als transfobisch worden beschouwd. De schrijfster verkondigde onder andere via Twitter dat ze achter de uitspraak stond van enkele onderzoekers welke vonden dat jongeren met mentale problemen tegenwoordig te makkelijk hormonen toegediend krijgen en dat geslachtsveranderende operaties te snel worden aanbevolen. Daarop kreeg Rowling kritiek van onder andere acteurs Daniel Radcliffe en Emma Watson, die in de Harry Potter-films spelen.

J.K. Rowling en Salman Rushdie zouden later samen een open brief tegen cancel cultuur ondertekenen, waarvan beide auteurs menen dat ze in hun carrière mee te maken hebben gehad.

VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, en Twitter. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter