X-Men: Days of Future Past tweede duurste film ooit van Fox

Eerder bleek dat er extra opnames gepland waren voor X-Men: Days of Future Past in Montreal. Dit is echter niet ongebruikelijk voor een blockbuster. Wat wel opmerkelijk was, is dat Bryan Singer’s nieuwste X-Men film de tweede duurste film ooit is van 20th Century Fox. De film die de studio meer geld kostte is Avatar van James Cameron.

Het is (nog) niet helemaal duidelijk hoeveel de mutantenfilm kost, al kom je met een eenvoudige rekensom een heel eind. Avatar kostte $237 miljoen, al stellen een aantal betrouwbare bronnen dat het budget rond de $310 miljoen lag (exclusief marketingkosten). X-Men: Days of Future Past zal in ieder geval minder dan $280 miljoen kosten. De sequel is duurder dan de $160 miljoen van X-Men: First Class, en de $120 miljoen van The Wolverine. Een groot deel van het budget van X-Men: Days of Future Past gaat op aan het gigantische ensemble, met namen als Hugh Jackman, Michael Fassbender, James McAvoy, Patrick Stewart, Ian McKellen en Halle Berry.

Opvallend is echter wel dat Singer zo’n hoog budget krijgt om een film te maken, daar Jack the Giant Slayer, zijn vorige film, een grote flop werd. Deze kostte $240 miljoen, maar bracht internationaal slechts $197 miljoen op.

De film wordt geregisseerd door Bryan Singer, die ook onder meer de eerste twee delen van de X-Men-filmserie regisseerde. X-Men: Days of Future Past is de zevende film in de franchise en het vervolg op X-Men: First Class. Het verhaal speelt zich af tijdens de Parijse vredesakkoorden van 1973 en in een alternatieve, dystopische toekomst. Het script werd geschreven door Simon Kinberg, Jane Goldman, Matthew Vaughn en is geïnspireerd op de verhaallijn van Chris Claremont en John Byrne uit ‘Uncanny X-Men’ nummers 141 en 142 (1981).  

Hoofdrollen zijn er voor Hugh Jackman, Patrick Stewart, James McAvoy, Ian McKellen, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Nicholas Hoult, Halle Berry, Peter Dinklage, Ellen Page, Shawn Ashmore, Evan Peters, Lucas TillOmar Sy

X-Men: Days of Future Past is vanaf 22 mei 2014 te zien in de bioscoop.