Zomerprogramma EYE in teken van Steven Spielberg

Een overzicht van het werk van Steven Spielberg vormt deze zomer het speciale programma van EYE. Van 8 juli tot en met 31 augustus zullen twintig gezichtsbepalende films uit Spielbergs rijke carrière worden vertoond. Ook is een selectie te zien van twaalf films waarin onder meer de invloed van Spielberg als producent zichtbaar wordt. Gedurende het retrospectief is ook de nieuwe film van Spielberg, De GVR, te zien.

Met Jaws (1975), Spielbergs tweede lange bioscoopfilm, wist de jonge regisseur grenzen te verleggen. Niet alleen bracht de film meer dan 100 miljoen dollar op, destijds een record, hij lanceerde ook een nieuw genre: de zomerblockbuster: niet zomaar een film, maar een gebeurtenis. Daarmee doorbrak de regisseur het defaitisme van de Amerikaanse cinema uit de vroege jaren zeventig, toen collega’s en vrienden als Francis Ford Coppola en Martin Scorsese somberden over de morele staat van de VS. Spielberg bracht het optimisme terug; het individu is in zijn films altijd sterker, want slimmer en taaier dan de tegenkrachten – van de avonturier-archeoloog Indiana Jones uit Raiders of the Lost Ark (1981) tot de 19de-eeuwse Amerikaanse president uit Lincoln (2012).

Verwondering en ontzag

Stond Spielberg in de eerste tien jaar van zijn carrière vooral bekend om  spektakelfilms als Jaws en Close Encounters of the Third Kind(1977), later ontwikkelde hij ook serieuzere, geëngageerde thema’s in films als The Color Purple (1985) en Schindler’s List (1993).

Sinds midden jaren tachtig is Spielberg ernstig en lichtvoetig werk blijven afwisselen, al draagt elke film onmiskenbaar zijn persoonlijke signatuur, van E.T. the Extra-Terrestrial (1982) en Jurassic Park(1993) tot Saving Private Ryan (1998) en Artificial Intelligence: AI(2001). Gebleven is ook het gevoel van verwondering en ontzag dat hij met iedere film weet op te roepen, met al het vertellerstalent en cinematografisch vernuft dat hij tot zijn beschikking heeft.

Spielberg als inspiratiebron

De invloed die Spielberg op andere filmmakers uitoefende en uitoefent, is groot. In een flankerend programma van twaalf films komen Spielbergs kwaliteiten als (co)auteur, (co)producent en adviseur aan bod; op de lijst staan bijvoorbeeld Tobe Hoopers Poltergeist (1982) en films van Spielbergs beste ‘leerlingen’. Zo bracht J.J. Abrams met Super 8 (2011) een verrukkelijk nostalgische hommage aan de vroege Spielberg, en benaderde Robert Zemeckis met zijn Back to the Future-trilogie (1985-90) niet alleen Spielbergs vakmanschap maar ook diens commerciële succes.

Specials

De Nederlandse scenarist en regisseur Menno Meyjes verzorgt de opening van het Spielberg-programma op 8 juli. Meyjes ontving een Oscar- en BAFTA-nominatie voor het scenario van Spielbergs The Color Purple, schreef met Tom Stoppard het scenario van Empire of the Sun en samen met George Lucas het scenario voor Indiana Jones and the Last Crusade.

Op het programma staan ook een aantal marathonvoorstellingen van de eerste drie Indiana Jones-films en de Back to the Future-trilogie. Voor kinderen zijn er speciale voorstellingen van E.T. the Extra-Terrestrial in een unieke, Nederlands gesproken versie. Van Duel (1971) is een speciale vertoning met een live soundtrack door Coparck. Gedurende het retrospectief is ook de nieuwe film van Spielberg, De GVR, te zien, zowel in de Nederlands gesproken als originele versie. De film is gebaseerd op het boek van Roald Dahl (De GVR).



VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter