Zorgt releasestrategie Warner Bros. voor massale illegale downloads in 2021?

De beslissing van Warner Bros. Pictures om alle 2021-films in de Verenigde Staten tegelijkertijd in de bioscoop als op HBO Max uit te brengen, zou kunnen resulteren in een massale hoeveelheid illegale downloads in 2021. De industrie blijft verdeeld over het besluit van Warner Bros. om zijn grootste films uit 2021 rechtstreeks op HBO Max uit te brengen, maar een groep is waarschijnlijk blij met het plan, namelijk de filmpiraten.

Warner Bros 2021-films

Abigail De Kosnik, van het Berkeley Center for New Media aan de University of California, zegt:

“For sure, pirates are celebrating WarnerMedia’s decision,”

Traditioneel vormde de bioscooprelease als een ​​buffer tegen de erosie van de inkomsten van een film door piraterij. Gewoonlijk zijn tijdens de begindagen van een bioscooprelease de enige piratenkopieën die beschikbaar komen, “cam”-versies van lage kwaliteit, stiekem opgenomen via telefoon of tablet door iemand in een bioscoop. Wetsovertredende consumenten in sommige gebieden hebben de bereidheid getoond om deze kopieën te bekijken, maar piraten in het hele Westen en op de grotere markten van Oost-Azië hebben de neiging om te wachten tot de film op streamingdiensten verschijnt. Zo kan er een high-definition kopie worden “geript” en verspreid.

Het hybride plan van Warner Bros. om de films van volgend jaar op HBO Max en tegelijkertijd in bioscopen in het buitenland uit te brengen zal waarschijnlijk de internationale box office inkomsten van titels aantasten zoals DuneThe Matrix 4 en Godzilla vs. Kong.

Andy Chatterly, CEOvan Muso – gespecialiseerd in piraterijgegevens en analyctics- vertelde:

“If a film is made available in the U.S. on HBO Max, a high-quality pirate copy is going to be available on every pirate service in the world that same day.” 

Die dynamiek was te zien toen Disney ervoor koos om dit najaar de live-action remake van Mulan op Disney+ uit te brengen in geselecteerde gebieden, terwijl de film ook in de bioscoop verscheen in de landen waar de streamingdienst nog niet is gelanceerd. De film trok 21,4 miljoen illegale downloads in de 12 weken na de release, volgens het onderzoek van De Kosnik, een van de hoogste totalen die ze heeft waargenomen sinds ze begon met het meten van piratenconsumptie in 2017. Ze zei:

“Pirates will enjoy a real bonanza next year because of the WarnerMedia decision.”

Neil Gane, van de Asia Video Industry Association’s Coalition Against Piracy, zegt:

“For example, during the peak lockdown period in Southeast Asia from the end of March to mid-May, we saw a proportionate spike there in usage of both pirate streaming and legal streaming platforms.”  

Muso’s Chatterley voegde toe:

“We’ve never seen so many big-budget movies hit pirate networks so quickly. The piracy rates are going to be staggering — that’s just inevitable.”

 VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter