Acteur James Caan “Sonny Corleone” overleden

De Amerikaanse acteur James Caan is woensdag overleden op 82-jarige leeftijd. Het nieuws werd bekend gemaakt op zijn officiële Twitter account. James Caan had een acteer carrière van 60 jaar, maar zijn bekendste rol was dat van Sonny Corleone in de misdaadepos The Godfather.

James Caan overleden

James Edmund Caan werd geboren in The Bronx, New York, als slagerszoon in een familie van Joods-Duitse immigranten. Caan wilde eerst een carrière volgen als atleet in Amerikaans voetbal. Hij raakte later echter geïnteresseerd in acteren toen hij studeerde op Hofstra University in New York, waar hij toekomstige filmmaker Francis Ford Coppola ook leerde kennen. Zijn eerste grote rol speelde hij in 1961, in het Broadway toneelstuk Blood, Sweat and Stanley Poole.

In 1965 en 1966 speelde Caan in twee Howard Hawks films, Red Line 7000 en de John Wayne western El Dorado. Zijn eerste samenwerking met Francis Ford Coppola vond plaats in 1969, met The Rain People. Hierin speelde Caan een voormalige Amerkaans schoolvoetbal ster, wiens carrière eindigt vanwege hoofdletsel.

Coppola’s film The Godfather uit 1972 zou James Caans grote doorbraak worden. Hoewel hij ook auditie deed voor de hoofdrol, Michael Corleone, speelde hij uiteindelijk Michaels opvliegerige grote broer Santino “Sonny” Corleone. Tijdens de opnames ging Caan veel om met werkelijke leden van de Maffia in New York. De Amerikaanse autoriteiten hielden hem daarom een poos in de gaten, omdat geloofd werd dat hij een opkomende gangster was binnen de misdaadwereld. Caan werd later voor een Oscar genomineerd voor deze rol.

In de oorlogsepos A Bridge too Far (1977) maakte James Caan deel uit van de all-star cast, met acteurs als Sean Connery, Michael Caine, Robert Redford en Anthony Hopkins. De film gaat over de bevrijding van Nederland in Wereldoorlog II en werd in Nederland op veel historische locaties opgenomen. In de late jaren 70 wees Caan veel hoofdrollen in beroemde films af, zoals The French Connection, One Flew Over the Cuckoo’s Nest, Close Encounters of the Third Kind, Kramer vs. Kramer, Superman en Apocalypse Now. Daarna volgde een periode van een aantal jaar waarin Caan niet meer in films verscheen, maar hij zou in 1987 terugkeren in nog een Coppola film: Garden’s of Stone. Een grote comeback voor hem was de rol van de verongelukte romanschrijver in de Stephen King verfilming Misery (1990).

In zijn latere jaren bleef James Caan veel werken. Hij speelde ook meer komische rollen, in films zoals Elf (2003) en Honeymoon in Vegas (1992). Tevens speelde hij vanaf 2003 de rol van Montecito Hotel / Casino president “Big Ed” Deline in de serie Las Vegas. In 2007 kondigde hij aan dat hij niet zou terugkeren voor het vijfde seizoen en werd hij vervangen door Tom Selleck. Dit jaar was hij nog steeds aanwezig voor interviews, ter ere van het 50ste jubileum van The Godfather.

James Caan is vier keer getrouwd geweest, en kreeg vijf kinderen. Zijn zoon Scott Caan is ook acteur, bekend van onder andere de Ocean’s Eleven filmreeks.

R.I.P. James Caan 1940 – 2022VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter