Adam McKay | Een ommezwaai van comedy naar politieke satire

Vanaf deze week draait Don’t Look Up van Netflix in de bioscoop, de nieuwste Adam McKay film met Jennifer Lawrence en Leonardo DiCaprio in de hoofdrol. Dit is de derde in een lijn van (politieke) satirefilms die de regisseur maakt. Maar voor iedereen die de naam McKay pas kent sinds The Big Short zal het misschien verbazen dat diezelfde regisseur ook de touwtjes in handen had bij comedyfilms zoals Step Brothers, Anchorman en Talladega Nights. Waarom heeft Adam McKay deze ommezwaai gemaakt? We zoeken het uit in deze blog over McKays carrière.


Lees ook de recensie van Don’t Look Up


Adam McKay

Hoewel McKay al vijf films had gemaakt en ruim twaalf jaar aan de bak was als filmregisseur, verkreeg hij in 2015 pas zijn eerste Oscarnominaties. Voor beste regie, film en het script voor The Big Short. Deze film over de huizenmarktbubbel van 2008 leek eigenlijk een buitenstapje voor de regisseur die voorheen met name ietwat flauwe comedy’s maakte. Maar McKay, met de Oscar voor beste script op zak, volgde zijn succes op met Vice: een polariserend portret over Dick Cheney, de vicepresident tijdens het bewind van George W. Bush. Zijn nieuwe stijl is beduidend anders dan zijn voorgaande comedy’s, maar de filmmaker heeft zijn gevoel voor humor zeker niet verloren. Dat bewijst het karakter van Ryan Reynold in The Big Short alleen al, die naast een belangrijke speler tijdens de crisis, ook een groot deel van de comic relief in de film is.

Na enkele jaren gewerkt te hebben als scriptschrijver voor Saturday Night Live kwam McKay in 2004 met zijn eerste speelfilm Anchorman: The Legend of Ron Burgundy. Een komediefilm over een nieuwslezer in de jaren zeventig wiens baan op losse schroeven komt door de komst van een ambitieuze nieuwslezeres. Een grappig debuut, maar tussen de regels door ook een kritische blik op de mannencultuur in showbizzland, iets wat dan ook regelmatig op de hak wordt genomen. Hoofpersoon Ron Burgundy werd vertolkt door Will Ferrell, die in McKay de perfecte komische partner vond. De twee maakten in de vervolgende jaren samen vele comedy films zoals Step Brothers, The Other Guys en Talladega Nights. Ook richtten de twee in 2006 Gary Sanchzes Productions op, een filmproductie bedrijf voor de visie van het duo, vernoemd naar een fictieve Paraguayaanse entrepreneur die Ferrell gebruikte als schuilnaam op het internet.

Anchorman - Adam McKay

Als je naar het komische werk van McKay kijkt is het eigenlijk niet zo vreemd dat de auteur meer de politieke kant is opgedoken. In bijvoorbeeld Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby, een comedy waarin Ferrell een NASCAR-racer speelt, zit wel degelijk een meer gelaagde boodschap als je ernaar zoekt. Zonder het woord ‘Irak’ ook maar één keer te laten vallen, heeft de film wel ondertonen van de verdeeldheid in de Verenigde staten over de Irakoorlog toentertijd. Een oorlog die McKay later grondig onder de loep zou nemen in zijn 2018 film Vice.

Na bijna tien jaar komische films met dit soort kleine kritieken was het voor de regisseur tijd om van de comedy’s af te stappen. Geen Ferrell, maar dramatische acteurs als Christian Bale en Brad Pitt stonden op de aankondigingsposter voor The Big Short. De film, een satire gebaseerd op het boek van Michael Lewis over de financiële crash van 2008, werd een groot succes met een opbrengst van meer dan 130 miljoen dollar. Terwijl dat de regisseur zijn zinnen zette op zijn volgende film Vice, was het zijn manager, Jimmy Miller, die hem bleef vragen wanneer McKay weer een film met Ferrell zou maken. Dat was ook niet vreemd, Miller was de manager van McKay én Ferrell, maar de filmmaker was duidelijk: hij zou geen comedy’s meer maken.

The Big Short - Adam McKay

In een interview met Vanity Fair zei McKay dat hij hoopte dat er geen “Hard Feelings” zouden zijn tussen hem en Ferrell door zijn keuze. En ondanks dat de twee elkaar nooit openlijk in het harnas hebben gejaagd, is hun productiebedrijf wel stilletjes opgeheven in 2019. Het is ook niet vreemd: McKay genereerde sinds 2015 meer en meer succes en werkte ondertussen aan een nieuwe film met namen als Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence en Meryl Streep. Terwijl Ferrell met hangen en wurgen nog noemenswaardige films van de grond kreeg. Diens comedy Holmes & Watson werd in 2017 door geen enkele distribiteur opgepikt, en is na de uiteindelijke release met een score van 10% één van de slechtste films ooit volgens Rotten Tomatoes. De verschillen tussen de twee konden niet groter. En zoals McKay later vertelde: “Natuurlijk waren er hard feelings.”

Don’t Look Up heet de nieuwe film van de regisseur. McKay meent dat zijn nieuwste werk symbool staat voor de huidige aanpak van de klimaatcrisis. In de satire ontdekken wetenschappers Kate Dibiasky en Randal Mindy dat er een komeet ter grootte van Mt. Everest naar aarde toe raast, en binnen een halfjaar het einde van de planeet zal betekenen. De twee waarschuwen het Witte Huis maar worden niet serieus genomen door de Trump-achtige regering. Ook de media neemt het duo op de hak en maakt er een sensatie verhaal van, zonder dat er echt actie wordt ondernomen. Dat alles terwijl de enorme ruimterots ieder moment dichter en dichterbij komt. Voor de regisseur is dit een hyperbool voor hoe de wereld omgaat met het huidige broeikaseffect, waar ook de alarmbellen ieder jaar voor af lijken te gaan, zonder dat er werkelijke stappen worden gezet. Geproduceerd door Netflix draait Don’t Look Up de komende twee weken in de bioscopen waarna die op kerstavond ook te zien zal zijn in menig huiskamer.

Don't Look Up - Adam McKay

Het lijkt er ook niet op dat de filmmaker binnen enige tijd terugkeert naar zijn comedy roots. Diens volgende film, Bad Blood, is onlangs aangekondigd als een Apple-exclusive en heeft wederom Jennifer Lawrence als hoofdrolspeler. Daarin speelt ze Elizabeth Holmes, de oprichter van het bio-techbedrijf Theranos. Dat bedrijf beweerde een revolutionaire bloedtest te ontwikkelen die met minimale bloedafname uit een vingerprik verschillende uitslagen kon geven. Theranos is er echter nooit in geslaagd en wordt beschuldigd van misleiding en fraude. Uiteindelijk is in 2018 het bedrijf opgeheven. Tegen de echte Holmes loopt nog een rechtszaak, aangespannen door de SEC. Dat klinkt als perfect materiaal voor de volgende Adam McKay-satire.

Roan AndréeVOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter