Bekijk hier de korte Nederhorror film Farmkill (+ recensie)

Onlangs plaatste we een trailer voor de korte Nederlandse horrorfilm Farmkill. Dit project is inmiddels afgerond en hieronder gratis te bekijken. Ook geeft Martijn Pijnenburg even kort zijn mening over de film.

Titel: Farmkill
Productie: 
Danny Heijnekamp
Cast: Mireille van der Laan, Stan Oude Alink, Sophia Hovius, Jop Gorris.
Regie en Scenario: 
Benjamin van den Dool
Genre: 
Horror
Speelduur: 14 min
Release: 11 januari 2019

Het slashergenre staat bekend om zijn clichés, maar vele filmmakers proberen er een net wat andere draai aan te geven. Dit is wat mij betreft positief, al komen deze poging tot vernieuwing in de praktijk vaak alleen maar pretentieus over. Farmkill omarmt daartegen juist die clichés en doet zich absoluut niet beter voor. Ik vond dat eigenlijk wel een dappere keuze.

Het verhaal is simpel: vier vrienden keren (zonder goede reden) terug naar de boerderij waar enkele jaren geleden een vriend van hun is omgekomen. Terwijl ze een poging doen tot het zoeken van antwoorden verschijnt daar opeens een moordenaar.

Het sfeertje is goed en het is te zien dat de acteurs er plezier in hebben. Tevens zag ik in de intro dat het een project was voor de Hoge School voor de Kunsten te Utrecht. Het voelt inderdaad als een grappig schoolproject. Ondanks de beperkingen die het genre en budget vermoedelijk hebben opgelegd is het duidelijk te zien dat de regisseur iets kan. Daarnaast zie ik het vooral als een geslaagde inside joke die voor de cast en crew duidelijk leuk was om uit te voeren.

Al is Farmkill niet veel meer dan dat. Afgezien van een paar sterke shots heeft de film namelijk weinig te bieden voor buitenstaanders, wat ik ergens toch wel jammer vond. Daar is het geheel naar mijn mening wat te kort en oppervlakkig voor, terwijl het misschien wel de potentie had om een bescheiden culthit te worden.

Ik weet dat kritisch zijn over een dergelijk project een beetje aanvoelt als zeuren dat er geen echte stukjes paprika in de paprikachips zitten. Toch had hier naar mijn inschatting meer ingezeten. Vandaar dat ik hoop dat het team achter Goat Stories doorgaat met zulke films uitbrengen, maar dan met net wat meer inhoud.

★★☆☆☆

 

Update: de mensen achter Farmkill hebben inmiddels hun tweede project afgerond, dat de naam Killer Carnival heeft gekregen. Lees hier de recensie!