Blog | Film Festival CinemAsia 2019 (Sandro Algra)

Een filmfestival is niet de eerste plek waarvan ik had verwacht dat mensen zich konden aanmelden als stamceldonor! De 12de editie van CinemAsia werd dit voorjaar weer gehouden in bioscoop Kriterion Amsterdam en Rialto Eindhoven. Wegens het succes van de voorgaande jaren is deze editie van CinemAsia groter dan ooit tevoren. Het programma bestond uit maar liefst 35 films, uit 14 landen en regio’s, waaronder Taiwan, Vietnam, Filipijnen, India, Maleisië, China, Zuid-Korea, Japan en Indonesië. Nadat ik vorig jaar de Taiwan editie van het festival bezocht besloot ik mijn nieuwe jaarlijkse traditie voort te zetten. In CinemAsia vind je altijd topfilms die je anders nooit in Nederland zou zien.

Mixed Match

Blog | Film Festival CinemAsia 2019 (Sandro Algra) | Mixed MatchWie is er tegenwoordig nog van zuiver afkomst? Een gemengd achtergrond hebben heeft zoveel voordelen, maar het werkt helaas tegen je als je leukemie hebt. Een transplant is voor velen het verschil tussen leven en dood. Voor iemand met een gemengd DNA profiel is het lastig om een donor te vinden met exact de juiste match, al helemaal als de databanken voornamelijk blanke donors hebben geregistreerd. Regisseur Jeff Chiba Stearns en oprichter van de organisatie Mixed Marrow Athena Mari, beiden met Aziatisch bloed, bezoeken meerdere patiënten die voor hun leven vrezen. Sommigen van hen staan al jaren te wachten op een donor, terwijl anderen hun strijd helaas al hebben verloren. Hoewel het belangrijk is om zoveel mogelijk persoonlijke verhalen te zien zijn dit wel de gedeeltes waarin de documentaire traag begint te lopen.

Persoonlijk was ik meer geïnteresseerd in de wetenschap achter processen als bottenmergtransplantatie. Met een reeks kleurvolle animaties zie je hoe een operatie verloopt. Bij de vraag of men donor wil worden denk ik dat veel mensen zich toch laten afschrikken door het beeld van een arts die in een Monty Python-achtig scenario bij jouw huis langs gaat om jouw lever uit je lichaam te snijden. Mixed Match laat zien dat donor worden nogal meevalt. Het geeft de kijker ook een heel goed tip mee: meld je alleen aan als daadwerkelijk hoopt ooit iemand te mogen helpen.

Beoordeling: ★★★½☆

Ave Maryam

Blog | Film Festival CinemAsia 2019 (Sandro Algra) | Ave Maryam

Je hoort niet zo vaak over Katholicisme in Indonesië, een land waar de Islam met afstand het grootste geloof is. Regisseur Ertanto Robby Soediskam komt zelf uit een moslim gezin, maar was desalniettemin geïnteresseerd om dit relatief onbekende gedeelte van zijn land uit te beelden.

De 40-jarige Zuster Maryam verzorgt oudere nonnen in een klooster. De net gearriveerde priester Yosef is een imposant figuur. Hij is jong, populair en energiek. Maryam laat zich langzamerhand verleiden door de charmes van Yosef, en hun geflirt bloeit uit tot een geheime relatie. De dagelijkse routine van Maryam komt hieronder te leiden. Nu bevindt ze zich in een spagaat tussen haar nieuwe liefde en haar belofte om haar leven te wijden aan God.

Ave Maryam is een zeer trage karakterfilm die een realistisch beeld schept van de morele dilemma’s binnen de kerk: de strijd tussen je persoonlijke gevoelens en de doctrines van je geloof. Verwacht daarom vooral geen Hollywood-stijl drama, waarin liefde altijd van de vooroordelen wint. Als je niet veel interesse hebt in het thema van het Katholieke geloof dan is de film nog altijd de moeide waard, alleen al door de prachtige cinematografie.

Beoordeling: ★★★½☆

Een karaoke avond

Blog | Film Festival CinemAsia 2019 (Sandro Algra) | Karaoke

Naast de filmvertoningen was er natuurlijk ook weer een reeks culturele activiteiten op het festival. Overdag stond theater Kriterion vol met kraampjes, waar elke dag eten uit verschillende Aziatische landen geserveerd werd. En hij die zich geroepen voelde kon zich aanmelden om stamceldonor te worden. Uiteraard waren vooral jonge mensen van gemengd etniciteit erg welkom.

In het weekend vonden ‘s avonds laat de feestjes plaats. Op zondag werd de kantine omgebouwd tot een dans arcade zaal. Zaterdag, tijdens de karaoke avond, kon men leden van de CinemAsia organisatie zichzelf voor schut zien zetten. Het ging tenslotte niet om wie er ‘mooi’ kon zingen, maar om wie het aandurfde om op het podium te staan.

CinemAsia 2019 was weer geslaagd festival om bij te wonen. Het succes viel direct te zien aan het bezoekersaantal. Eigenlijk was theater Kriterion te klein om dit festival te organiseren. Tussen de voorstellingen door was het knap lastig om een zitplaats te vinden, waardoor je soms beter naar buiten kon als je van jouw kippasteitje wilde genieten. Wellicht dat ze volgende keer ook hun vestigingen kunnen uitbreiden naar bioscopen buiten Amsterdam en Eindhoven.

Sandro Algra

Bekijk hieronder meer foto’s van het evenement.

  • Cinemasia 2020