Certified Cinema | Once Upon A Time In…Hollywood

Soms vraag ik me af waar Hollywood gebleven is. Begrijp me niet verkeerd, ik ben een gigantische fan van blockbusters, Marvel en sommige andere grootschalige films, maar je kan ze niet bepaald ‘Motion Pictures’ meer noemen. Waarom maken ze films niet meer zoals ze vroeger deden? Dat vroeg Quentin Tarantino zich ook af. Daaruit ontstond zijn 9e film, Once Upon A Time In Hollywood. Lees hier waarom Rick vindt dat dit ”Certified Cinema” is.

Titel: Once Upon A Time In…Hollywood
Releasejaar: 2019
Regisseur: Quentin Tarantino
Scenarist: Quentin Tarantino
Acteurs: Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Timothy Olyphant, Margot Robbie, Damian Lewis, Al Pacino, Dakota Fanning
Genre: Drama, thriller
Speelduur: 165 minuten
Waar te kijken: Netflix

Certified Cinema | Once Upon A Time In Hollywood


Let op! Deze recensie bevat flinke spoilers


Twee jaar geleden bracht Quentin Tarantino zijn liefdesletter aan Hollywood van de 60’s uit. We volgen Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) en Cliff Booth (Brad Pitt), een acteur en een stuntman die diens carrières en levens uitvogelen in Los Angeles, Hollywood 1969. De setting is dan ook een van de beste kwaliteiten van de film, Quentin Tarantino deed zijn uiterste best om het tijdperk op een interessante manier in beeld te brengen. Hij is hier zeker te weten geslaagd. Zoveel kleine details, zoals de kleren, de rekwisieten, de sets, de muziek, het camerawerk en de make-up, dompelen je helemaal onder in het tijdperk.

Once Upon a Time In Hollywood volgt, zoals vermeld, Rick Dalton en Cliff Booth. Rick Dalton is een acteur die vreest voor het einde van zijn carrière. Cliff Booth is de beste vriend van Rick, hij is zijn chauffeur, zijn stunt-double, hij doet klusjes voor hem bij zijn huis, maar bovendien is hij een goed persoon die voor gerechtigheid staat. Dat merk je meerdere malen terug in zijn acties. Daarbij volg je het traject van Sharon Tate, gespeeld door Margot Robbie, die zwanger raakt terwijl haar man, Roman Polanski, weg is om een film op te nemen. Ondertussen zwermt de Manson family rond in Los Angeles, en geschiedenis kenners weten dat de paden van deze twee zich op een onaangename wijze kruizen.

Echter is Cliff Booth niet de enige met een rechtvaardigheidsgevoel, deze deelt hij met zijn cinematische maker, Quentin Tarantino. Zoals de eigenzinnige regisseur in Inglourious Basterds Hitler liet doodbranden in een theater en zoals hij in Django Unchained de zwarte man laat overwinnen in tijden van grootschalige slavernij, brengt Quentin ook in Once Upon a Time… In Hollywood veranderingen aan de onrechtvaardige wending van geschiedenis. Op de nacht van 8 augustus vermoordden 4 leden van de Manson Family Sharon Tate en 4 bezoekers in haar huis. In deze film doden Cliff Booth en Rick Dalton de indringers voor ze die kans krijgen.

Once Upon a Time in Hollywood recensie

Once Upon A Time In Hollywood – Rewriting History

In een hilarische, bloederige sluitingsscène wordt door Quentin de geschiedenis herschreven. De meedogenloze Tex Watson werd destijds door Charles Manson geïnstrueerd naar het huis van Sharon Tate te gaan, “om iedereen in het huis te vernietigen en om het griezelig te maken”. Dat laatste is precies wat Tex en diens maten op gruwelijke wijze werd aangedaan in de film. Tarantino heeft duidelijk een hoop plezier gehad met het uitwerken hiervan en dat maakt het einde van deze film een van de meest bevredigende eindes van 2019.

Het einde van de film is dus erg lonend, maar het duurt wel bijna 2,5 uur voordat de film bij dat punt aankomt. Hiervoor weet Quentin Tarantino echter ook een meeslepend verhaal neer te zetten. In het vibrante Los Angeles wordt het verhaal van Rick Dalton’s carrière prachtig uitgevoerd. We beginnen de film met een scène waarin Al Pacino uitlegt waarom Rick een domper in zijn acteerwerk zal ervaren en dit wekt een hoop onzekerheden bij hem op. Vervolgens zien we hem een dag later op de filmset van een pilot, die buiten Quentin’s film erg interessant lijkt, en toch breekt hij verwachtingen.

Dat brengt ons naar mijn favoriete scène van Once Upon a Time In Hollywood. Dat is de scène die begint met de opnames van de show Lancer, een echte show uit de 60’s waar Quentin Tarantino Rick Dalton in heeft geplakt. Hij onderhandelt met Luke Perry’s karakter terwijl hij Trudi Fraser (Julia Butters) op schoot heeft als gegijzelde. Nadat regisseur van de show ‘cut!’ roept, laat Rick een traan rollen uit emotie. Het contrast tussen het acterende karakter en het niet-acterende karakter is zo groot en goed gedaan dat je je bijna niet realiseert dat Leonardo DiCaprio de hele tijd aan het acteren was.

Vervolgens komt Trudi Fraser naar Rick Dalton toe, en fluistert in diens oor: “That was the best acting I’ve ever seen in my whole life”. Deze lijn raakt Rick Dalton heel erg en wist ook mij te raken. De emotie die in deze scène wordt overgebracht is gigantisch. “Rick f***ing Dalton”. Het is bijna ironisch om nu nog te vermelden dat het overige acteerwerk in de film zelf uiterst spectaculair was.

Leonardo DiCaprio is een van de grootste acteurs in Hollywood, dat is hij al sinds Titanic. Toch weet hij compleet te verdwijnen in de rol van Rick Dalton. Je ziet Rick Dalton, en niet meer DiCaprio zelf. Zelfs met het gigantische talent van Leo én Margot Robbie weet Brad Pitt op een gegeven momet toch de schijnwerpers over te nemen. Zijn karakter is iemand waar iedereen vrienden mee zou willen zijn (behalve de Manson Family), maar toch weet je dat je niet aan zijn verkeerde kant moet staan. Van Once Upon a Time… In Hollywood’s 10 Oscar Nominaties ging 1 van de 2 overwinningen naar Brad Pitt, de Oscar voor Best Actor in a Supporting Role. Welverdiend. De ander was de Oscar voor Best Achievement in Production Design, maar dat spreekt ook voor zich.

Cliff Booth Brad Once Upon A Time In Hollywood

KHJ – Los Angeles Weather Report

Een groot deel van de manier waarop Quentin Tarantino de tijdgeest overbrengt moet toch de muziek zijn. Door de film heen luistert Cliff Booth vrijwel constant naar radiostation KHJ…tijdens het rijden, als hij op het dak staat om Rick’s antenne te repareren en wanneer hij gewoon een biertje drinkt. KHJ was in deze tijd het meest populaire radiostation van Los Angeles. Toen er nog geen satelliet radio, Spotify, iTunes of andere advertentie loze muziek was, bestond er maar een manier voor mensen om onderweg naar hun favoriete liedjes te luisteren. Hier zaten dus ook eindeloze weerberichten, commercials en promoties tussen.

Quentin Tarantino had het volgende over KHJ te zeggen: “Wanneer je KHJ aanzette, zat je vast in die wereld. Het had ongetwijfeld saaie commercials, die shit zat er ook. Maar, de liedjes op KHJ zijn geweldig. We wilden het gevoel ervan zo dicht mogelijk vangen voor de film, en het op het scherm laten klinken als een radio met KHJ in 1969. Er zijn een paar geweldige liedjes die we niet hebben kunnen gebruiken, zoals Etta James die over Iced Tea zingt. Het is een banger, het is fantastisch”. Voor de film verzamelde Quentin 17 uur aan geluidsmateriaal in originele tapes van KHJ-uitzendingen uit 1968 en 1969. Uiteindelijk heeft hij dit getrimd tot een 3 uur durende ‘Best of’ mixtape, en dat werd de soundtrack voor de film. Er zitten dan ook meerdere van deze liedjes in mijn Spotify-playlist. Ze gaan namelijk erg goed gepaard met de soundtrack van Guardians of the Galaxy!

Quentin Tarantino’s Once Upon a Time In Hollywood brengt mij altijd in een vrolijke sfeer. Het heeft een vrolijk einde, alles in de film is vrolijk. De kleuren zijn vibrant, de humor is grappig, dialoog is meestervol geschreven en scènes zijn uitstekend gefilmd. Misschien is dit niet Tarantino’s beste film. Het is zeker wel mijn favoriete van al zijn films. De stemming van Los Angeles in de 60’s is er eentje waar ik graag meer tijd in zou willen besteden. Dat is overigens ook een van de voornaamste redenen dat de langere speeltijd mij niet zo veel doet, deze vliegt toch elke rewatch zo voorbij.

★★★★★

Rick van WijkVOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter