De 5 leukste Nederhorror films

We weten allemaal dat we in Nederland niet bekendstaan om onze geweldige bijdrage aan de filmgeschiedenis. Al helemaal niet als het gaat om het horrorgenre. Dat neemt niet weg dat er voor de liefhebbers wel degelijk enkele leuke films zijn verschenen. In dit artikel deel ik daarom mijn 5 favoriete Nederhorror films.

5 leuke Nederhorror films

Gezien ik nog niet alle Nederhorror films heb bekeken (en dat zijn er stiekem nog best veel) gaat dit niet zozeer over de ”beste” Nederlandse horrorfilms. In plaats daarvan deel ik gewoon 5 titels die ik de moeite waard vond. Al wordt nummer 5 ook internationaal erkend als erg goede film.

1. De Johnsons – sfeervolle culthit

Ook Nederland kent cultklassiekers. Een goed voorbeeld daarvan is De Johnsons, dat gaat over Emalee, een meisje dat verwerkt is vanuit reageerbuisbevruchting. In haar tienerjaren wordt ze geplaagd door vreemde nachtmerries over 7 identieke broers die haar willen bevruchten. Deze dromen blijken geen bedrog, want als Emalee op een dag met haar moeder gaat kamperen blijken deze broers haar te willen komen halen…

De Johnsons is naar mijn mening best wel een pareltje. Fascinerend is strijdlust van de alleenstaande moeder, die er alles aan doet om haar dochter te beschermen. Zelfs als deze het doelwit wordt van duistere krachten. Ook de sfeer mag er zijn. Met name de eerste helft van de film bevat een paar effectieve scènes. De tweede akte moet het daarentegen meer hebben van de aktie, maar dat mag de pret niet drukken.

Er is enkele jaren geleden ook een documentaire rondom de De Johnsons verschenen.

2. De Lift – Nederhorror klassieker

Dit is een titel waar je waarschijnlijk al ooit van gehoord hebt. Wat mij betreft hoort hij zeker in een lijstje met beste Nederhorror films thuis. Dit omdat De Lift van Dick Maas waarschijnlijk de bekendste Nederlandse horrorfilm aller tijden is. Centraal staat een groot gebouw waarin een van de liften merkwaardige mankementen vertoont. Het lijkt er namelijk op dat deze opzettelijk mensen probeert te vermoorden.

Een horrorfilm over een moordende lift…dat klinkt erg vergezocht. Toch slaagde Dick Maas erin om er wat spannends van te maken. Dit deed hij door eigenzinnige humor en elementen uit internationale horrrofilms te combineren met enkele effectieve schrikmomenten. Tel daarbij de zelfgeschreven filmmuziek bij op en je hebt een horrorklassieker van eigen bodem.

3. Woensdag – Slasher van eigen bodem

Waar De Johnsons en De Lift professionele producties zijn is slasher Woensdag meer een uit de hand gelopen hobbyproject. We zien een groepje jongeren dat meedoet aan de spelshow Camp Slasher, waarin ze het bos in gestuurd worden en moeten ontkomen aan een moordenaar. Dit alles is in scène gezet, maar er blijkt ook een echte ´´killer´´ rond te lopen.

Het leuke aan Woensdag is dat het echt met liefde gemaakt lijkt te zijn. Het uitgangspunt is simpel, maar wordt wel op een creatieve manier uitgewerkt. Zo zie je niet alleen wat er met de jongeren gebeurt, je krijgt ook te zien hoe de kijkers thuis erop reageren. De film heeft enkele rammelende momenten, maar wie daar doorheen weet te kijken kan genieten van een ouderwets lekkere slasher. Je kunt Woensdag hierboven gratis bekijken en hier een uitgebreide recensie lezen.

4. Sint – Oerhollandse horror

Dick Maas is een van de weinige Nederlandse regisseurs die zich durft te wagen aan genrefilms. Vandaar dat er dan ook twee films van hem in dit lijstje staan. Dit keer is de moordenaar geen lift, maar een gestoorde variant op Nederlands bekendste kindervriend. In Sint wordt Amsterdam namelijk opgeschrikt door een moordlustige Sinterklaas.

Sint behoort misschien niet tot de meest originele Nederhorror films aller tijden, maar hij blijft naar mijn mening erg vermakelijk. Daarbij is het ook de minst oude film van dit lijstje, wat het laagdrempeliger maakt om hem eens te gaan bekijken.

5. Spoorloos – ijzersterke thriller

Vooruit, Spoorloos is eigenlijk meer een thriller dan een horrorfilm. Toch kreeg ik er flink de rillingen van. De film gaatt over Rex en Saskia, een stelletje dat samen naar Frankrijk gaat. Tijdens het tanken gaat Saskia even inkopen doen bij het winkeltje en is vervolgens spoorloos verdwenen. Rex begint een zoektocht, maar dat levert niets op. Totdat er zich een mysterieuze man bij hem aanklopt die meer van de verdwijning lijkt te weten…

Spoorloos 1988 Nederhorror

Mocht jij Spoorloos nog nooit gezien hebben dan raad ik je aan om er niks meer over te lezen, maar de film gewoon te gaan kijken. De film mag qua actie en spektakel misschien niet veel voorstellen, het is wel enorm spannend. Daarnaast wordt je als kijker getrakteerd op een van de meest bizarre ontknopingen uit de filmgeschiedenis.

Leuk dat je dit lijstje hebt bekeken. Mocht je het met mijn keuzes eens zijn (of juist niet!) reageer dan gerust via Facebook, Instagram of het reactieformulier hieronder. Lees ook het lijstje met de 10 pijnlijkste filmscènes dat mijn collega Sandro Algra onlangs schreef. Daarnaast is het aan te raden om ons te blijven volgen, want er komen altijd nieuwe lijstjes aan. Zo is er een kans dat deze lijst met leuke Nederhorror films nog een vervolg krijgt.