Top 10 | Beste films gebaseerd op een waargebeurd verhaal (Rick van Wijk)

Veel films van tegenwoordig zijn gebaseerd op een (comic)boek. Er zijn echter ook filmmakers die inspiratie halen vanuit het verleden. Bekijk hieronder een lijstje met de 10 beste films gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Films gebaseerd op een waargebeurd verhaal

Sommige gebeurtenissen moeten onthouden worden. Daarvoor is geen betere manier dan een gigantische blockbuster: zo bereik je tenslotte de meeste mensen. Je kan niet snel fout zitten met een waargebeurd verhaal, het script zal niet snel uit continuïteit gaan of een aparte plot-twist bevatten. Wanneer dat gekoppeld wordt aan een artistieke en creatieve cast & crew houd je vaak een prachtige film over.

10. Schindler’s List (1997)

Schindler’s list is een vreselijk waargebeurd verhaal. Toch is het belangrijk dat deze verhalen verteld worden. Hij is met pracht en precisie gemaakt door Steven Spielberg. Het is dan ook de enige Spielberg film die de Oscar voor beste film heeft gewonnen. Schindler’s list weet je met elke kijkervaring je hart te laten vasthouden. De ongebruikelijke eigenschappen van Schindler’s List, zoals de lange speelduur en het zwart-wit formaat weerhoudt dit meedogenloze verhaal er niet van constant je aandacht erbij te houden. Het zou zomaar kunnen dat er nog een oorlogsfilm of twee op deze lijst verschijnt.

9. The Conjuring (2013)

The Conjuring is waarschijnlijk de meest angstaanjagende film op deze lijst. Dit is een goede horrorfilm op zichzelf: Het heeft sympathieke karakters, met name Patrick Wilson & Vera Farmiga als Ed & Lorraine Warren, de jump-scares zijn effectief en bovendien is de spanning en angst doormiddel van implicaties en de onwetendheid van het publiek hetgeen dat ervoor zorgt dat je The Conjuring niet in het donker wilt zien. Maar omdat het verhaal ‘waargebeurd’ is lig je na de aftiteling ’s nachts wakker door deze film. Het is maar de vraag in hoeverre zoiets werkelijkheid is, maar het is angstaanjagend dat hemel en hel toch zou kunnen bestaan, en dat het enige bewijs daarvoor dit soort gebeurtenissen zijn. The Conjuring 2 is nog angstaanjagender, door meer angst te brengen in een kleinere ruimte, echter is de eerste een betere film.

8. The Imitation Game (2014)

The Imitation Game gaat over Alan Turing die in Engeland tijdens de Tweede Wereldoorlog de Duitse enigma code ontrafelt. In praktijk gaat het nog een stuk meer over Alan Turing zelf, zijn seksualiteit en hoe dit niet geaccepteerd werd in die tijd, wat hem uiteindelijk zijn vroege graf in heeft gejaagd. Dit maakt de film nog emotioneler. Wij als publiek begrijpen Alan Turing, hoe moeilijk hij ook is; terwijl de rest van de wereld dat niet doet, ook al is de overwinning van de oorlog deels aan hem te danken. Deze film kijk je voor het hoofdkarakter, Benedict Cumberbatch steelt de show. Iedereen geïnteresseerd in een interessant en diepgaand karakter moet The Imitation Game een kans geven.

7. Dunkirk (2017)

Christopher Nolan’s poging tot een oorlogsfilm was zeker een succesvolle. Het verhaal is vrij simpel: Britse soldaten moeten terug naar Engeland en de Duitsers laten dit niet toe. Christopher Nolan laat het karakterwerk achter zich om een superspannende film te maken. Het montagewerk in deze film is briljant, het balanceert drie tijdlijnen op drie verschillende schalen van hetzelfde verhaal zo meestervol, en daardoor kan iedere filmmonteur in opleiding Dunkirk als voorbeeld gebruiken om tegenop te kijken. Bovendien is dit een van de meest intense filmscores die Hans Zimmer ooit heeft uitgebracht. Ondanks dat het niet zo’n emotionele film is als het had kunnen zijn, is Dunkirk een van de technisch best gemaakte films gebaseerd op een waargebeurd verhaal ooit.

6. 12 Years A Slave (2013)

12 years a Slave is een zeer indrukwekkende film over slavernij in de jaren 1800. Chiwetel Ejiofor brengt een van de meest sympathieke optredens als Solomon Northup, een vrije zwarte man uit New York die ontvoerd wordt, en verkocht wordt in de wereld van slavernij. Hij ontmoet wrede mensen, maar ook wat onverwachts aardige mensen, wat ervoor zorgt dat dit verhaal over een van de donkerste periodes van de mensheid toch wat hoop terugbrengt in dat kleine aantal oprecht goede mensen. Het is werkelijk treurend dat 12 Years A Slave in deze lijst valt, toch is het een belangrijke film. Wat hier gebeurd is onmenselijk en dat moet voor iedereen duidelijk zijn. 12 Years A Slave is prachtig in elkaar gezet en verdient alle lof die het krijgt, waaronder de Oscar voor beste film.

5. Catch Me If You Can (2002)

Een van Steven Spielberg’s beste films, Catch Me If You Can, volgt Leonardo DiCaprio als Frank Abignail Jr., een van de creatiefste en interessantste criminelen aller tijden. Vóór zijn 19de verjaardag heeft Frank miljoenen dollars aan checks vervalst om mensen te laten geloven dat hij een Pan Am piloot, dokter en advocaat is. Het is een gigantisch kat en muis spel, doordat een FBI-agent, gespeeld door Tom Hanks, niet stopt voordat hij Frank achter de tralies weet te zeten. Dit verhaal is om van te genieten. Onvoorspelbaar, intrigerend en entertainend, Catch Me If You Can is zeker een aanrader, een waar je misschien niet eerder van gehoord hebt.

4. The Wolf Of Wall Street (2013)

Daar is Leonardo DiCaprio weer, ditmaal als een man die zich aan Wall Street waagt. Jordan Belfort wist miljoenen dollars te verdienen door grootschalige fraude te plegen. Diens geld laat hem met een hoop dames slapen en alles kopen wat zijn hartje begeert, tot de realiteit van de wet zijn plannen begint in te halen. The Wolf Of Wall Street is een prachtige inzage in hoe het eruit ziet om aan al je behoeftes in te geven, en wat de consequenties daarvan kunnen zijn. Bovendien is het een van de grappigste films op deze lijst, en voelt hij een stuk korter dan de 3 uur die het daadwerkelijk duurt.

3. The Pianist (2002)

The Pianist is een van de meest emotionele oorlogsfilms, mede dankzij een prachtig optreden van Adrien Brody. Je volgt een muzikale jood door de Tweede Wereldoorlog terwijl hij alles en iedereen dat hij heeft verliest. Alles wordt hem afgenomen. Als je echt wil weten wat oorlog met burgers heeft gedaan, is The Pianist de film om te zien. Met prachtig regiewerk van Roman Polanski voelt The Pianist representatief voor wat oorlog was, en is daarom een van de belangrijkste films om te zien op deze lijst.

2. Hacksaw Ridge (2016)

Hacksaw Ridge is het inspirerende verhaal van soldaat Desmond Doss, een christelijke Amerikaan die de bijbel erg serieus nam. Na een ongeluk in kindertijd waar zijn broertje gewond is geraakt, zag hij ‘thou shall not kill’ als een van de belangrijkste zinnen om mee te leven. Maar als de Tweede Wereldoorlog arriveert wilt hij nog steeds helpen. Hij weigert een wapen vast te houden in het midden van de strijd. Dit brengt hem een hele hoop problemen, maar uiteindelijk weet hij 80 man te redden van een Japans slagveld. Woorden doen zijn daden geen gerechtigheid, deze film moet bekeken worden om dit verhaal te verspreiden.

1. Ford v Ferrari (2019)

Toch is er geen film op deze lijst die beter samenkomt dan Ford v Ferrari, ook wel Le Mans ’66 genoemd. Deze film volgt het verhaal van Ken Miles en Carol Shelby wanneer zij namens Ford Motor Company een auto willen maken om Ferrari te verslaan op een race die 24 uur lang duurt, de Le Mans. De karakters zijn beiden enorm interessant, en wat de film zo goed maakt is hun passie voor wat ze doen: iedereen die een droom heeft kan deze film kijken en geïnspireerd worden door het doorzettingsvermogen dat deze mannen toonden. Bovendien zitten er een hoop coole auto’s in de film! 2019 bracht een gigantisch aantal uitstekende films, zoals Parasite, Avengers: Endgame, Once Upon A Time In Hollywood, Knives Out, Jojo Rabbit, Little Women, Toy Story 4, 1917 en zo kan je nog een tijdje doorgaan. Maar Ford v Ferrari blinkt toch boven al deze prachttitels uit. Zeker kijken.

Rick van WijkVOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter