Films van de week | Week 22 (Top Gun, Downton Abbey)

Welkom weer bij deze Films van de week blog, waarin ik steeds een update geef van wat ik zoal heb gekeken. Dit zullen voornamelijk films zijn, maar ik zal ook het een en ander over series en bioscoopervaringen vertellen. Elk weekend zal er weer een update komen over de gehele week ervoor. Het is nu bijvoorbeeld week 23 en ik zal dan vertellen over mijn kijklijst van week 22. Dit is voor namelijk in verband met het hebben van genoeg materiaal om over te schrijven per keer, spoilervrij uiteraard. Goed, volgens mij is alles wel duidelijk zo. Laten we beginnen!

Films van de week

Week 22 begon voor mij met de film Top Gun, geregisseerd door Tony Scott. Het plan dat een vriend van mij en ik hadden bedacht was als volgt. Eerst zouden we de originele Top Gun kijken, om vervolgens naar Amsterdam te reizen om daar Top Gun: Maverick in IMAX te bekijken. Goed, dus eerst deel 1.

Het leukste plezier in Top Gun zat hem voor mij in de homo-erotische ondertonen. Toegegeven, ik was bewust van dit aspect van de film voordat ik deze ging kijken, maar gedurende de hele film heb ik mij verbaasd over hoe dik dit aspect erop ligt. Het is werkelijk wild. Het is niet eens meer een ondertoon te noemen. Het zweten, het staren, de glimlachjes, de volleybalscene(!). De dynamiek die deze vechterspiloten onderling hebben is uitermate vermakelijk. Ik moet eerlijk zeggen dat de film naast dit – en natuurlijk de soundtrack- niet veel te bieden heeft voor het hedendaagse publiek. De luchtgevechten, hoe vooruitstrevend ze ook waren voor 1986, zijn alles behalve duidelijk te volgen. De onderlinge drama is al helemaal niet om over naar huis te schrijven, want zelfs in 1986 wist het verhaal niemand te bekoren. Tom Cruise en Val Kilmer dragen deze film.

Maar. Gelukkig is daar, 35 jaar na dato, Top Gun: Maverick. Deze film overstijgt het origineel op werkelijk elk vlak. Maverick in de bioscoop kijken is sowieso een aanrader, maar IMAX is al helemaal fenomenaal. Alles klopt en alles is beter. Het verhaal is simpel maar goed aangepakt (of aangevlogen haha), de actiescenes zijn fantastisch gefilmd (Zoek maar eens wat behind-the-scenes op, ze hebben echt gevlogen), en de karakters zijn fantastisch neergezet en uitgewerkt. Ook de muziek is nog steeds heerlijk. Niet heel gek, aangezien veel nummers hergebruikt zijn en de originele Top Gun generiek nieuw leven is ingeblazen door onder andere Lorne Balfe en Hans Zimmer (!). De cast bestaat uit een handvol nieuwe personages. Ik heb zelden zo’n soepele introductie in een film gezien. Meteen wist ik wie iedereen was, plus de nodige details over hun persoonlijkheden.

Nu is er de vraag, heeft deze film ook homo-erotische ondertonen? Het antwoord is ja, maar niet zoveel als het origineel. Is dit erg? Geenszins. Voor deze film is de hoeveelheid zweet precies goed afgemeten. Het overige zweet kon ik zelf leveren, want wat een intens spannende actiefilm is dit, zeg. De tweede en derde act staan als een huis en alles voelt intens en reëel. Het heeft qua sfeer wel iets weg van de laatste Mission: Impossible film.

Goed, ik zal niet te veel meer dooremmeren over deze film. Ik denk dat het wel duidelijk is dat Top Gun: Maverick zeker de moeite waard is. Ook als je het origineel niet gezien hebt, trouwens! Altijd fijn als voorkennis niet per se nodig is bij een vervolg.

Later die week ging ik met mijn moeder naar de documentaire Elizabeth: A Portrait in Part(s), geregisseerd door Roger Michell. Dit is een boeket aan beeldmateriaal van de koningin, ter ere van haar 70e jaar als regent van het Verenigd Koninkrijk en de Gemenebest. Engeland heeft, met haar prachtige taal, geschiedenis, en cultuur, een warme plek in mijn hart. Ook het koningshuis heeft de laatste jaren steeds meer mijn interesse gekregen. De serie The Crown en de recent verschenen film Spencer geven het leven van de Britse royalty (zij het gedramatiseerd) fantastisch weer. De onderlinge drama, het bizarre paleisleven, en de politieke intriges blijven interessant, juist omdat het grotendeels waargebeurde verhalen zijn. Deze documentaire biedt een vermakelijke dosis nog nooit eerder gezien materiaal van de koningin aan. Daarmee ben ik eigenlijk al best snel tevreden. En dat is maar goed ook, want meer is het ook eigenlijk niet. Stiekem had ik het wel tof gevonden als er iets meer visie van de regisseur naar voren was gekomen. De regisseur had een bepaalde invalshoek kunnen aannemen, om zo een bepaald beeld van de koningin neer te zetten. De daadwerkelijke film is, zoals wel meer mensen op het internet het noemen, een veredelde diavoorstelling.

Ik heb de week afgesloten met Downton Abbey: A New Era, geregisseerd door Simon Curtis. Okee, dit zal niet als een verrassing komen, maar ik ben verzot op Downton Abbey. De serie is naar mijn mening een van de best geschreven televisiedrama’s ooit. Ik ben verliefd op hoe elk karakter uitvoerig is uitgewerkt, met voorman Thomas Barrow als de meest interessante. De vorige speelfilm vond ik bij vlagen schattig, maar het had simpelweg niet dezelfde pit als de serie. A New Era lijkt daarin meer op de vorige film dan op de serie. Toegegeven, het verhaal heeft wel meer te bieden, met een verfrissende toevoeging van Hugh Dancy (bekend van zijn rol als Will Graham in de serie Hannibal), die een filmregisseur speelt. Daar waar de vorige film vooral probeerde elk karakter zijn/haar moment te geven om te stralen, heeft dit hoofdstuk aanzienlijk meer te vertellen. Zo wordt er een film op Downton gemaakt en reist er een delegatie af naar Frankrijk om erachter te komen waarom douairière Violet Crawley een villa geërfd heeft. De zoetsappigheid zit alsnog als een dikke laag stroop over de film als geheel, maar het is voor mij als fan alsnog een aandoenlijke terugkeer naar het landgoed waar ik zo van ben gaan houden.

Dat was ‘m weer voor deze week. Ga vooral deze films kijken en laat weten wat je ervan vond. Geniet van je week en tot de volgende keer!

Joël Mulder

VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter