Filmtip | Der Untergang

Bruno Ganz speelt de dictator Adolf Hitler in de Duitse oorlogsdrama Der Untergang. De film dramatiseert de laatste dagen van het Nazi-regime, voordat de geallieerden Duitsland tot capitulatie dwingen. Deze meesterlijke oorlogsfilm is op verschillende streamingsdiensten te zien.

Titel: Der Untergang
Regisseur:
 Oliver Hirschbiegel
Cast: Juliane Köhler, Bruno Ganz, Alexandra Maria Lara, Corinna Harfouch, Ulrich Matthes
Scenario: Bernd Eichinger
Genre: Oorlog, drama
Speelduur: 155 minuten
Releasedatum: 2005

Kijk Der Untergang online

Filmtip | Der Untergang

Berlijn, april 1945. Duitsland staat op het punt van een totale ineenstorting. De straten van de hoofdstad zijn het toneel van hevige gevechten. Hitler heeft zich, met een klein groepje van generaals en vertrouwelingen, verscholen in een bunker onder de Rijkskanselarij. Terwijl de situatie buiten escaleert ondergaat Hitler de aftakeling van zijn Derde Rijk van achter de stevige muren van zijn schuilplek. Hoewel de stad op het punt van overgave staat, weigert de Führer om Berlijn te verlaten.

Het verhaal wordt geheel verteld vanuit het perspectief van de secretaresse van Hitler, Traudl Junge (Alexandra Maria Lara). Via haar ogen zien we Hitler als een leider die geliefd is binnen zijn kring, maar ook als een paranoïde dictator die zijn vertrouwen in zijn eigen onderdanen bijna geheel verliest. De ontvangst van de film was wereldwijd lovend, maar in Duitsland leidde het wel tot een debat. Veel critici maakten zich zorgen over het feit dat de film Adolf Hitler vanuit zijn menselijke kant neerzette.

Tegenwoordig is Der Untergang ook bekend vanwege de vele memes die bepaalde scenes hebben gegenereerd. In één scene voert Hitler een tirade vanwege het falen van zijn militaire commandanten. Deze scene is vaak ondertiteld en nagesynchroniseerd voor een komisch effect.

Waarom kijken?

  • Briljante rol van Bruno Ganz als Adolf Hitler
  • Realistische drama over de laatste dagen van Nazi-Duitsland
  • Veel meme-waardige scenes

In de rubriek ‘Filmtip’ lichten we recente films uit die we aan onze lezers kunnen aanbevelen. Dit altijd met een korte recensie of toelichting, waarin we vertellen waarom de betreffende titel een aanrader is. Bekijk ook onze lijst van de 12 beste oorlogsfilms.VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter