Aangrijpend | De 12 beste oorlogsfilms

Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven. Om het belang en de kwetsbaarheid van deze vrijheid in leven te houden kijken veel mensen naar films over de Tweede Wereldoorlog of andere oorlogen. Maar wat zijn nou de beste oorlogsfilms die het kijken waard zijn? Hieronder hebben wij een lijst samengesteld met 12 van de meest aangrijpende oorlogsfilms allertijden.

1. Saving Private Ryan (1998)

Regisseur: Steven Spielberg
Cast: Tom Hanks, Tom Sizemore, Edward Burns, Matt Damon
Waar te zien:Je kunt Saving Private Ryan streamen via Netflix en Amazon Prime

Drie broers komen om het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als vervolgens bekend wordt dat een vierde broer op het Franse platteland vermist is geraakt, wordt er een missie gestart om hem weer veilig thuis te kunnen krijgen.

Saving Private Ryan, internationaal geprezen door zowel recensenten als het publiek, is een spectaculaire en indringende film welke bekroond met maar liefst vijf Academy Awards, waaronder de prijs voor Beste Regisseur.

2. Schindler’s List (1993)

Regisseur: Steven Spielberg
Cast: Liam Neeson, Ralph Fiennes, Ben Kingsley, Jonathan Sagall, Caroline Goodall, Embeth Davidtz
Waar te zien: Je kunt Schindler’s List streamen via Netflix, Videoland en Amazon Prime

Oskar Schindler is een hebberige Duitse zakenman die echter onder het Nazi-regime ineens menselijke trekjes begint te vertonen. Hij besluit namelijk om zijn fabriek beschikbaar te stellen als een vluchtplaats voor Joden.

3. 1917 (2019)

Regisseur: Sam Mendes
Cast: Dean-Charles Chapman, George MacKay, Andrew Scott, Mark Strong, Richard Madden, Claire Duburcq, Benedict Cumberbatch, Colin Firth
Waar te zien: Je kunt 1917 streamen via Pathé Thuis en Amazon Prime

Tijdens het hoogtepunt van de Eerste Wereldoorlog worden twee jonge Britse soldaten Blake (Dean-Charles Chapman) en Schofield (George MacKay) op een ogenschijnlijk onmogelijke missie gestuurd. Ze dienen een race tegen de klok aan te gaan waarbij ze vijandelijk terrein moeten betreden om een boodschap af te leveren waarmee zij een dodelijke aanval op enkele honderden soldaten kunnen voorkomen – onder andere Blake zijn eigen broer.

4. The Pianist (2002)

Regisseur: Roman Polański
Cast: Adrien Brody, Frank Finlay, Thomas Kretschmann
Waar te zien: Je kunt The Pianist streamen via Pathé Thuis en Netflix

Ze werden samengedreven als dieren en vervolgens naar de slachtbank geleid. Er waren weliswaar een paar moedige enkelingen die terugvochten, maar er was ook èèn man die ze niet zouden wegvoeren. Eèn man welke achterbleef en zich verborg. Dit was Wladyslaw Szpilman, een briljant van joodse afkomst Pools pianist. Hij ontsnapte aan de deportatie. Wladyslaw leefde ondergedoken in de getto van Warschau, waarin hij het leed en de dagelijkse strijd met de inwoners deelt.

5. Apocalypse Now (1979)

Regisseur: Francis Ford Coppola
Cast: Martin Sheen, Marlon Brando, Dennis Hopper
Waar te zien: Je kunt Apocalypse Now streamen via Pathé Thuis

Ten tijde van de Vietnamoorlog wordt een kapitein op een missie gestuurd waarbij hij Colonel Kurtz moet vinden en vermoorden. Kurtz weigert namelijk nog naar de legerleiding te luisteren heeft inmiddels zijn eigen leger opgebouwd. Terwijl de kapitein en zijn team de jungle invaren, worden ze langzaam overvallen door de gekte van de omgeving.

6. The Boy in the Striped Pyjamas (2008)

Regisseur: Mark Herman
Cast: Jack Scanlon, Asa Butterfield, David Thewlis, Amber Beattie, Vera Farmiga, Cara Horgan, David Hayman
Waar te zien: Je kunt The Boy in the Striped Pyjamas streamen via Pathé Thuis

The Boy in the Striped Pyjamas is gebaseerd op het gelijknamige boek van John Boyne. Hierin verandert het leven van het zoontje van een Nazi-kampbewaarder voor altijd wanneer hij bevriend raakt met Schmuel, een Joodse jongen.

Bruno, een onschuldig achtjarig jongetje, verveelt zich in zijn nieuwe huis. Daarom gaat hij op avontuur uit in het bos. Daar ontmoet hij een jongen waarmee hij al snel een bijzondere vriendschap ontwikkelt. Dit inspirerende verhaal over de kracht van de menselijke geest zal je hart veroveren en je aan het denken zetten.

7. First They Killed My Father (2017)

Regisseur: Angelina Jolie
Cast: Sreymoch Sareum, Socheata Sveng, Kompheak Phoeung,
Waar te zien: Je kunt First They Killed My Father streamen via Netflix

First They Killed My Father speelt zich af tijdens het Rode Khmer-bewind, waarin terreur en genocide de bovenhand voert. De film focust zich op het oogpunt van een vijfjarige overlevende welke in 1975 afgezonderd werd van haar familie. Het resultaat is een heftige maar indrukwekkende film.

8. La Vita è Bella (1997)

Regisseur: Roberto Benigni
Cast: Nicoletta Braschi, Roberto Benigni, Giustino Durano, Horst Buchholz, Giorgio Cantarini
Waar te zien: Je kunt La Vita è Bella streamen via Pathé Thuis

Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden een Italiaanse man en vrouw met hun zoontje naar een Duits werkkamp afgevoerd. Om de jongen het vooruitzicht van de dood te besparen, vermomt vader de hele reis als een spel, waarmee men prijzen kan winnen. Hij gelooft er heilig in dat hij de mentale gezondheid van zijn zoon kan redden en gaat daarom alsmaar door met het toneelspelen, zelfs wanneer het stel in het kamp is aangekomen en daar keihard moet werken.

9. The Killing Fields (1984)

Regisseur: Roland Joffé
Cast: Sam Waterston, John Malkovich, Haing S. Ngor, Julian Sands
Waar te zien: Je kunt The Killing Fields kijken op DVD of blu ray

The Killing Fields vertelt het waargebeurde verhaal van een bijzondere vriendschap tussen de Cambodjaanse journalist / tolk Dith Pran (Haing S. Ngor) en New York Times journalist Sydney Schanberg (Sam Waterston), in het door de burgeroorlog verscheurde Cambodja. Wanneer de Rode Khmer daar de macht overneemt wordt Dith Pran in de gevangenis gegooid en is Sydney op zijn beurt gedwongen om het land weer te verlaten. Beide mannen blijven echter vechten om elkaar uiteindelijk weer in levenden lijve te kunnen terugzien.

10. Der Untergang (2004)

Regisseur: Oliver Hirschbiegel
Cast: Juliane Köhler, Bruno Ganz, Alexandra Maria Lara, Corinna Harfouch, Ulrich Matthes
Waar te zien: Je kunt Der Untergang streamen via Netflix, Pathé Thuis, Videoland en Amazon Prime

Berlijn, april 1945. Duitsland staat op het punt van een totale ineenstorting. De straten van de hoofdstad zijn het toneel van hevige gevechten. Hitler heeft zich, met een klein groepje van generaals en vertrouwelingen, verscholen in een bunker onder de Rijkskanselarij. Terwijl de situatie buiten escaleert ondergaat Hitler de aftakeling van zijn Derde Rijk van achter de stevige muren van zijn schuilplek. Hoewel de stad op het punt van overgave staat, weigert de Führer om Berlijn te verlaten.

11. The Longest Day (1962)

Regisseur: Ken Annakin, Bernhard Wicki, Andrew Marton, Darryl F. Zanuck
Cast: John Wayne, Robert Mitchum, Henry Fonda, Richard Burton, Sean Connery
Waar te zien: Je kunt The Longest Day streamen via Google Play

Het is 6 juni 1944. De geallieerde invasie te Frankrijk betekende het einde van de Nazi-overheersing rondom Europa. Deze aanval werd ingezet met 4.000 schepen, 3 miljoen manschappen en zo’n 11.000 vliegtuigen. The Longest Day is een gedetailleerde reconstructie welke deze historische gebeurtenis van uur tot uur tot leven wekt.

12. Hacksaw Ridge (2016)

Regisseur: Mel Gibson
Cast: Vince Vaughn, Andrew Garfield, Luke Bracey, Sam Worthington, Hugo Weaving, Teresa Palmer, Rachel Griffiths
Waar te zien: Je kunt Hacksaw Ridge streamen via Netflix, Pathé Thuis, Videoland, Google Play

Hacksaw Ridge vertelt het ongelooflijke en waargebeurde verhaal van soldaat Desmond Doss (Andrew Garfield) welke tijdens de slag om Okinawa maar liefst 75 man wist te redden zonder daarbij ook maar een wapen af te vuren.

Doss geloofde erin dat de oorlog weliswaar nodig was, maar dat mensen doden desondanks verkeerd is. Hij was daarom de eerste Amerikaanse soldaat ten tijde van de Tweede Wereldoorlog welke in de frontlinie vocht zonder een wapen te gebruiken. Als legerarts evacueerde Doss meerdere gewonden uit de vuurlinie terwijl hij daarbij alles en iedereen trotseerde. Hij was tevens de eerste wapenweigeraar welke de Congressional Medal of Honor in ontvangst mocht nemen.

BONUS TIP: Band of Brothers (2001)

Bedacht door: Tom Hanks en Steven Spielberg
Cast: Ron Livingston, Damian Lewis, Donnie Wahlberg, Scott Grimes, Michael Cudlitz, Kirk Acevedo, Dale Dye
Waar te zien: Je kunt Band of Brothers streamen via Ziggo Go

Deze miniserie geproduceerd door Steven Spielberg en acteur Tom Hanks, biedt ons een kijkje in de opmerkelijke prestaties en heldendaden van een eliteteam met Amerikaanse parachutisten ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

Het waargebeurde relaas, dat gebaseerd is op interviews met overlevenden en dagboeken van soldaten van Easy Company, volgt hun belevenissen op de voet We zien zowel de uitzonderlijke moed als de onbeschrijfelijke angsten welke ze doorstonden. Als elite-commando’s werden ten tijde van D-Day in Frankrijk gedropt. Ze vochten onder andere mee tijdens het Ardennenoffensief en veroverde Hitlers Adelaarsnest te Berchtesgaden. Hun eenheid leed hierbij enorme verliezen, maar hun naam werd legendarisch.VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter