Filmtip | Face/Off

John Travolta en Nicolas Cage ruilen gezichten in de bombastische actiethriller Face/Off. Deze film zette John Woo op de kaart als regisseur van Hollywood blockbusters. Een box-office hit in 1997 en nog altijd een cultfilm. Al jaren wacht men op een mogelijke sequel of reboot. Maar of een nieuwe film deze klassieker kan evenaren is nog af te wachten.

Titel: Face/Off
Regisseur:
John Woo
Cast: John Travolta, Nicolas Cage, Joan Allen, Gina Gershon, Alessandro Nivola, Colm Feore
Scenario: Mike Werb, Michael Colleary
Genre: Actie, thriller
Speelduur:
133 min
Release:
1997

Filmtip | Face/Off

John Travolta speelt de detective Sean Archer die, koste wat het kost, de psychotische terrorist Castor Troy (Nicolas Cage) wil pakken. Castor, verantwoordelijk voor de dood van Sean’s zoon, wordt gearresteerd maar raakt in coma. Hij heeft Sean echter nog net verteld dat er in San Francisco een biologische bom verborgen ligt. Teneinde op het spoor van de bom te kunnen komen, wordt Sean door regeringsfunctionarissen gevraagd zich uit te geven als Castor. Door middel van een medische ingreep worden de gezichten van Sean en Castor verwisseld. Sean neemt Castor’s leven over, maar intussen ontwaakt deze uit zijn coma, ontsnapt uit het ziekenhuis en neemt Sean’s identiteit aan. Castor Troy maakt de bom onschadelijk en wordt een publieke held. De échte Sean moet Castor zien te pakken om zijn leven terug te krijgen.

Face/Off heeft een lange voorproductie gehad voordat het de film werd die we allemaal kennen. Het verhaal leent meerdere motieven uit Griekse mythologie. De broers Castor en Pollux Troy zijn vernoemd naar de twee broers uit het sterrenbeeld Gemini (tweelingen); deze personages vochten ook in de Trojaanse oorlog. Oorspronkelijk zou het verhaal zich in de toekomst afspelen, om het plot van gezichtenruil geloofwaardiger te maken. Nadat John Woo was ingehuurd als regisseur besloot hij het verhaal te moderniseren, en minder focus te leggen op de sci-fi elementen. De studio wilde de film een andere titel geven, omdat de Face/Off een term is dat in ijshockey wordt gebruikt. Johnny Depp was geïnteresseerde in het spelen van Sean Archer, maar wees de rol af na het lezen van het script omdat hij zich realiseerde dat de film niet over ijshockey ging. De makers hadden veel andere acteurs op het oog om de twee hoofdpersonages te spelen: Michael Douglas met Harrison Ford, Bruce Willis met Alec Baldwin en ook Robert De Niro met Al Pacino.

Terwijl het verhaal in de film tot een sterke resolutie komt is er ook een alternatief einde opgenomen. Dit einde zorgt meer voor een cliffhanger. Sean Archer kijkt in de spiegel en ziet daarin een reflectie van Castor Troy. Dit is een duidelijke verwijzing naar iets wat Castor in de climax tegen Sean zegt. Bekijk het alternatieve einde hieronder.

Waarom kijken?

  • Nicolas Cage die een over-the-top imitatie van John Travolta doet
  • John Travolta die een over-the-top imitatie van Nicolas Cage doet
  • Een bloedige popcorn film met een artistiek randje
  • John Woo’s beste film?

In de rubriek ‘Filmtip’ lichten we recente films uit die we aan onze lezers kunnen aanbevelen. Dit altijd met een korte recensie of toelichting, waarin we vertellen waarom de betreffende titel een aanrader is.VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter