Goodfellas-acteur Paul Sorvino overleden

Acteur en multi-talent Paul Sorvino is op 83-jarige leeftijd overleden. Ondanks vele film- en tv-rollen, en de meerdere beroepen die hij beoefende, is hij vooral bekend als de gangsterbaas Paulie Cicero van Goodfellas. Hij was ook te zien in de serie Law & Order.

Paul Sorvino

Sorvino’s publicist Roger Neal bracht het nieuws van de acteur, die overleed in het ziekenhuis Mayo Clinic in Jacksonville. Geen specifieke doodsoorzaak werd genoemd, maar Neal vertelde wel dat Sorvino al een aantal jaren gezondheidsproblemen had.

Paul Sorvino was naast acteur ook operazanger, zakenman, schrijver en beeldhouwer. Hij werd geboren in Brooklyn, New York in 1939. Hij was de jongste van drie kinderen in een familie van Italiaanse immigranten. Als kind wilde Sorvino zanger worden. Vanaf 8-jarige leeftijd begon hij zangles te nemen. In 1963 begon hij aan zijn drama studie aan de American Musical and Dramatic Academy in New York. Zijn Broadway debuut was in het koor van de musical Bajour, in 1964.

Wegens gebrek aan werk op toneel werkte Sorvino ook als ober, barman, autoverkoper en gaf acteerles aan kinderen. Zijn geluk nam toe na zijn filmdebuut Where’s Poppa? in 1970. Hoewel Sorvino lang niet altijd slachtoffer was van typecasting werd gangsterbaas Paulie Cicero in Goodfellas (1990) de rol waarmee hij het meest geassocieerd zou worden. Sorvino was echter bijna weggelopen van de rol, liet hij in de Tribeca Film Festival van 2015 weten. Hij meende aan het begin geen emotioneel contact te kunnen vinden met het personage: “When you find the spine of a character, it makes all the decisions for you.”. Hij vond het personage echter toen hij in de spiegel keek en zijn stropdas goed zette. Sorvino zag de dodelijke staar van het personage: “I knew at that moment I had embraced my inner mob boss.”.

Naast acteren bleef Sorvino tot laat in zijn leven ook zingen. In 2006 debuteerde hij in de New York City Opera The Most Happy Fella. Toch bleef het imago van verhard gangster type aan de acteur kleven. Zijn dochter, actrice Mira Sorvino, beschuldigde filmproducent Harvey Weinstein in van seksueel misbruik. In 2018 ging een video viral waarin Paul Sorvino een tirade over Weinstein leverde. Harvey Weinstein werd vier maanden later veroordeeld tot een celstraf van 23 jaar.

“He’s going to go to jail. Oh yeah. That son of a bitch. Good for him if he goes, because if not, he has to meet me. And I will kill the motherfucker. Real simple.”

Paul Sorvino overleed twee maanden na zijn zijn collega Ray Liotta, die Henry Hill speelde in Goodfellas.

R.I.P. Paul Sorvino 1939 – 2022

VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter