Blog | Het Nederlands Film Festival 2020 komt naar je toe! (Kimberly Leerkes)

Deze week is het weer zo ver: het Nederlands Film Festival 2020 gaat van start. 25 t/m 3 oktober 2020 kan je genieten van een reeks Nederlandse premières van eigen bodem. Met het coronavirus dat de wereld dit jaar opschud is het een verademing dat we weer naar de bioscopen mogen. Wél met maatregelingen. Het NFF zal dit jaar plaatsvinden in verschillende zalen in Nederland waar een beperkt aantal bezoekers naar binnen mogen.

Dat mag de pret niet drukken! Om toch iedereen een kans te geven het festival van dichtbij mee te maken heeft het NFF de mogelijkheden wat uitgebreid: er is een Drive-In bioscoop in Utrecht opgezet waar je vanuit de auto op zijn Amerikaans films op het witte doek kan bekijken. Daarnaast is er een groot deel van het programma online te volgen. 

Ik zeg: zin in!

Thuis en in de wijk 

Het bijzondere aan het Nederlands Film Festival is dat het festival in heel Nederland plaatsvindt. Het hart van het festival bevindt zich in Utrecht, maar het filmaanbod is in diverse bioscopen verspreid over heel Nederland te bekijken. Je ziet dus de premières van de nieuwste films gewoon in de bioscoop bij jou om de hoek.

Dit jaar doet het NFF net wat extra: het is dit jaar ook mogelijk om films via Video on Demand te kijken. Een selectie films is online beschikbaar en kan je dus gewoon vanuit je luie stoel thuis bekijken. Je koopt in principe gewoon een kaartje voor een online voorstelling die voor een bepaalde tijd beschikbaar is. Lekker makkelijk!

Naast een selectie films zijn ook een aantal masterclasses, podcasts, de dagelijkse talkshow en meer uit het NFF programma online te bekijken.

Nederlands Film Festival 2020 programmering

Dit jaar staat het thema “Life as we know it” centraal. De wereld waarin we nu leven verandert ingrijpend en de toekomst is onzeker. Wat betekent dit voor de manier waarop wij verhalen ervaren en vertellen? Hoe zorgen wij ervoor dat alle stemmen worden gehoord? Een vraagstuk dat dit jaar relevanter is dan ooit. 

Een greep uit het filmaanbod:

Buladó is de openingsfilm van het festival. Deze familiedrama over een modern gezin uit het Caribische eilandje Curaçao is de film die mij persoonlijk het meest aanspreekt. Curaçao is een deel van mijn identiteit en ik ben daarom extra trots dat deze film het festival mag starten. Sandro Algra heeft de film al mogen bekijken. Lees hier meer over Buladó.

Kom hier dat ik u kus is een tragische film naar het boek van Griet Op De Beeck. Met vallen en opstaan baant Mona (Evi Hanssen) zich door het leven. Ze is getekend door de dood van haar moeder die op jonge leeftijd verleed. De film is een prachtige, maar droevige, coming of age film over een jonge vrouw die haarzelf moet leren vergeven en op zoek is naar haar eigen identiteit.

De Marionette is gebaseerd op de korte film De Marionettenwereld 1993. Hierin behandelt een kinderpsychiater een wel heel bijzonder jongetje. Veel wil ik niet over de film vrijgeven maar het zeker een doordachte thriller met een groot WTF-gehalte. Voor wie van duistere thrillers houdt is De Marionette zeker een aanrader.

Naast een reeks interessante Nederlandse films staat er meer op het programma. Zo zijn er diverse masterclasses van professionals uit de entertainmentwereld, talkshows, een interactieve expo, een filmroute door Utrecht en nog veel meer.

Online masterclasses van internationale film professionals 

Echte filmkenners willen natuurlijk alles weten over film. Het NFF nodigt een aantal professionals in de entertainmentwereld uit om wat te vertellen over hun vak. Nieuwsgierige bezoekers krijgen zo de kans om een fascinerende masterclass van een grote internationale filmmaker bij te wonen.

Dit jaar zijn er masterclasses georganiseerd van onder andere Production Designer Robert Stromberg (Avatar, Tim Burtons Alice in Wonderland, Dr. Strange and the Multiverse of Madness), componist Kris Bower die werkte aan onder andere Green Book en When They See Us), narrative director John Gonzalez (Horizon Zero Dawn) en meer.  Dit jaar vinden de masterclasses online plaatst.

Nederlands Film Festival 2020

Alle 40 Goud: Drive-in en Online 

2020 is een bijzonder jaar voor het Nederlands Film Festival. Dit jaar bestaat het festival namelijk 40 jaar. Dat betekent 40 jaar keigoede Nederlandse films die bekroond zijn met een Gouden Kalf.

De afgelopen maanden is een selectie gemaakt uit zo’n 200 Nederlandse speelfilms die sinds de eerste editie van het festival in 1981 zijn bekroond met het gouden beeldje. Een selectie van deze filmklassiekers is nog een keer te zien tijdens het festival. Het grootste deel zal online vertoond worden, maar een aantal titels is ook te zien vanuit je autostoel in de Drive-in bioscoop van Utrecht Leidsche Rijn.

Bekijk hier het overzicht van de films die ter ere van dit jubileum te zien zijn.

Gouden Kalveren Gala

Last but not least is natuurlijk de uitreiking van de Nederlandse filmprijs de Gouden Kalveren. Voor velen is dit het spannende hoogtepunt van het festival. Op vrijdag 2 oktober kan je op de website van het NFF en via een livestream op NPO Start de uitreiking volgen.

Eerder die week, op maandag 28 september, worden in de dagelijkse online NFF Talkshow de genomineerden bekend gemaakt. Je hebt dan dus nog een aantal mogelijkheden om de kansmakers tijdens het festival te bekijken.

Ik zie je op het NFF! 

Het volledige programma van het Nederlands Film Festival 2020 is te veel om in een korte blog samen te vatten. Bekijk daarom uitgebreid het volledige programma op de website van NFF.

Ik vind het enorm bewonderenswaardig dat het Nederlands Film Festival dit jaar een mooi festivalprogramma heeft samengesteld in een toch wel lastige periode. Alles op afstand doen is tegenwoordig niet zo gek meer en daarom is het extra fijn dat de thuisblijvers ook van het festival kunnen genieten. Of je nou naar de plaatselijke bioscoop gaat of het festival beleeft vanuit je huiskamer, ik hoop dat iedereen erg veel plezier heeft van de 40ste editie van het Nederlands Film Festival.

Stay safe!

Kimberly Leerkes

VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, en Twitter. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter