Interviews | Regisseur Jacob Chase en Azhy Robertson

Onlangs verscheen de bijzondere horrorfilm Come Play, waarin de angsten van kinderen centraal staan. Wij kregen de kans om Jacob Chase, regisseur van de film, een paar vragen te stellen. Ook spraken we met acteur Azhy Robertson, bekend van onder andere Marriage Story en Gossip Girl. Hij vertolkt de rol van Oliver, een autistisch jongetje dat niet kan praten. Oliver valt ten prooi aan Larry, een monster dat op zijn iPad verschijnt en beweert opzoek te zijn naar een vriend.

Jacob Chase interview

We beginnen met Jacob Chase. Hij begon ooit als acteur maar is nu al enkele jaren als schrijver en regisseur actief. In 2017 verscheen zijn korte horrorfilm Larry, welke zo in de smaak viel dat hij besloot om er een feature film van te maken, in de vorm van Come Play.

De film speelt heel erg in op de angsten van een kind, was jij vroeger ook ergens bang voor?

Ik heb best veel angsten. Zo ben ik erg bang voor spinnen. Mijn vreemdste angst is echter die voor bepaalde grote objecten, zoals een achtbaan waarvan het licht uit is. Er zijn veel dingen waar ik bang voor ben…daarom houd ik ook zo van horror. Je kunt die angsten hiermee namelijk meer uitdiepen.

Hoe was het werken op de set? Werden jullie niet bang door al die horrorverhalen?

De werkomgeving was geweldig. Het was alleen eng als ik het eng probeerde te maken. Dat bleek nog best lastig, omdat filmen altijd zoveel licht met zich meebrengt. Daarom heb ik ervoor gekozen om een fysiek monster op de set te hebben. Ik heb de Jim Henson’s Creature Shop een 9 feet (bijna 3 meter) hoge pop van Larry laten maken, die ook in de film zit. Deze werd bestuurd door 4 poppenspelers. Dus ik heb de kinderen regelmatig bang gemaakt. Wel uiteraard met instemming, ik wilde ze niet martelen, haha.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Jacob Chase (@jacobschase)

Je verkiest dus praktische effecten boven digitale?

Ja. Er zit wel een klein beetje VFX in de film, met name om de handen van de poppenspelers weg te werken. Het is een horrorfilm, dus hoe ”echter” het is, hoe enger het lijkt. Daarbij is het fijn voor de cast, ze kunnen zich hierdoor namelijk beter inleven.

Wat was het verschil tussen het werken met volwassenen en kindacteurs?

Iedere acteur is anders. In dit geval had ik geluk en kon iedereen goed met elkaar overweg. Bij volwassenen kun je meer in technische termen uitleggen wat je precies wilt. Azhy was echter al erg ervaren en hij snapte de taal van film al behoorlijk goed. De reden dat ik Azhy heb gecast is omdat hij zo in lijn is met zijn emoties.

Vond Azhy het niet eng om een horrorfilm te maken?

Hij vond het geweldig en heeft het erg naar zijn zin gehad. Het heeft hem ook in een horrorfanaat veranderd. Voordat hij aan deze film begon had hij nog weinig horrorfilms gezien, maar ik heb hem enkele aanraders gegeven. Ik heb ook mijn best gedaan om hem en de andere kinderen zo goed mogelijk op hun gemak te laten voelen.

Come Play

De film gaat ook over een jongen met autisme. Heb je jezelf in het onderwerp ingelezen? Of ken je mensen die het hebben?

Mijn vrouw werkt met autistische kinderen, dus via haar wist ik er al wat van. Ook heb ik Azhy met kinderen uit het spectrum laten praten, wat goed bleek te gaan. Hij toonde veel empathie jegens hen. Ondanks deze voorkennis heb ik mezelf volop verdiept in het spectrum en meerdere boeken gelezen. Ook heb ik het script door mensen met autisme laten controleren en hun feedback toegepast. En ik heb mijn best gedaan om achter de schermen met zoveel mogelijk autistische mensen te werken. Als filmmaker heb ikzelf geen ervaring met autisme ervaren, dus vandaar dat ik andere manieren zocht om het personage zo realistisch mogelijk te maken.

Een ander element dat naar voren komt is dat een kwetsbaar kind ten prooi valt aan een manipulatief wezen. Is dit een metafoor voor het feit dat mensen in lastige posities eerder voor dit soort dingen vallen?

Ik denk dat zowel kinderen als volwassenen vatbaar zijn voor verschillende vormen van manipulatie. Het autisme was op zichzelf geen reden dat Oliver in gevaar komt. Hij zoekt gewoon een vriend en het monster zoekt een vriend. Velen van ons zijn eenzaam en daardoor vatbaar voor zulke dingen. Ik heb zelf ook een eenzame periode gekend en was toen zeker met Larry meegegaan.

Is Larry een slechterik of gewoon iemand die onbegrepen is?

In mijn optiek is Larry een onbegrepen monster. Het is in de film niet duidelijk of hij mensen wilt vermoorden of gewoon een vriend zoekt. Ik was geïnspireerd door het type monster dat in eerste instantie eng lijkt en de lokale bevolking aan het schrikken maakt, maar waarbij later blijkt dat ze gewoon goede bedoelingen hebben. Mijn favoriete slechteriken zijn dan ook degene die je als kijker begrijpt.

Ik had onlangs een gesprek met mijn collega Sandro en hij gaf aan dat kinderen eerder vragen stellen en daardoor soms geneigd zijn om dingen over de realiteit in twijfel te trekken.

Zeker. Als een kind ben je eerder geneigd om zulke dingen te omarmen. Oliver staat al snel open voor het idee dat Larry echt bestaat en opzoek is naar een vriendje.

Wat voor mensen zouden deze film moeten zien?

Mensen die ervoor openstaan om bang gemaakt te worden en zin hebben in een horrorfilm. Hij is eng, maar heeft ook een hart. Ik heb geprobeerd om een eerbetoon te maken aan de horrorfilms waarmee ik ben opgegroeid.

Wat zou je liever hebben? Iemand die hem te eng vond, of onder de indruk was van het verhaal.

Ik vind het altijd leuk als iemand de film bekijkt. Toch is het als filmmaker het leukst wanneer men er emotioneel door geraakt is. Mensen die vonden dat de film aan hun jeugd deed denken en het zo herkenbaar vonden.

Ben je nog met andere projecten bezig?

Ja, ik heb meerdere films op de planning staan. Ook werk ik aan een serie voor streamingdienst Peacock.

Denk je dat de bioscopen deze crisis gaan overleven?

Ik denk dat de bioscopen zullen overleven. Het zal wellicht een beetje veranderen, maar de kijkervaring in een filmtheater is te bijzonder om afscheid van te nemen. Er gaat niets boven een zaal met mensen die samen lacht, huilt of griezelt bij het kijken van een film. Ik woon momenteel in Los Angeles en ben sinds de heropening al naar een paar films geweest, om de branche zoveel mogelijk te steunen.

Azhy Robertson interview

Azhy Robertson interview

Hoe was het om een personage te spelen dat niet praat?

Het was best een uitdaging. Ik moest erg de nadruk leggen op mijn gezichtsuitdrukkingen.

Ik hoorde dat je ook gesprekken hebt gehad met autistische kinderen, om er zo meer over te weten te komen. Hoe was dat?

Dat was interessant, ik heb enkele leuke mensen kunnen ontmoeten. Iedereen met autisme is anders, maar er zijn wel enkele dingen die veel van hen gemeen hebben. Zoals ”stimmen”, wat we Oliver ook zien doen.

Hoe was het om te acteren met een gigantische pop van Larry (het monster) op de set?

Ik had nog nooit zo’n gigantisch monster gezien. Het was echt mooi dat ze voor de ouderwetse aanpak gingen. Tijdens de eerste paar takes ben ik flink geschrokken.

Vind jij Larry een slechterik, of iemand die gewoon onbegrepen is?

Wat ik leuk vind aan Larry is dat het een complex personage is. Er zoveel monsters die als doel hebben om gewoonweg mensen te vermoorden. Bij Larry is dat totaal niet het geval. Hij is gewoon erg eenzaam en onbegrepen.

Gillian Jacobs en Azhy Robertson Come Play

Dus jij zou vrienden met Larry kunnen worden?

Nou, ik zou niet willen dat hij mijn familie of vrienden wat aandoet. Buiten dat zie ik mezelf het wel doen.

Wat zou jij doen als je een monster als Larry zag op je iPad?

Ik zou zo hard mogelijk van dat apparaat wegrennen als ik kan. Of ik zou het ergens opbergen, zoals Oliver deed.

Sta je open voor een vervolg op deze film?

Jazeker, deze wereld heeft nog veel potentie. Zo zou zijn er vast nog genoeg andere mensen die Larry in het vizier heeft.

Wat voor mensen zouden Come Play moeten kijken?

Iedereen welke van enge films houdt. Als je nog niet veel horrorfilms hebt gezien dan is dit ook een aanrader. Hij is niet heel bloederig of gruwelijk, maar toch best eng.

Come Play bekijken

Wil jij Come Play bekijken? Dan kun je terecht bij Google Play, iTunes, Proximus (BE) en Pathé Thuis.VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter