De 6 leukste DC films (volgens Entertainmenthoek)

Superheldenfilm Shazam! is onlangs aan de Netflix collectie toegevoegd. Het gaat hier om een film gebaseerd op de comics van DC. Het leek ons daarom leuk om een lijstje te maken met onze favoriete DC films. Staat jouw favoriete DC film er niet tussen? Voel je vrij om deze met ons te delen!

De 6 leukste DC films

In tegenstelling tot de films van Marvel vallen DC verfilmingen lang niet altijd bij fans in de smaak. Toch zijn er genoeg mensen die ook van de DC films hebben kunnen genieten. In dit artikel delen de redactieleden van Entertainmenthoek hun favoriet. Onze grootste DC-fan Peter besloot zelfs 2 films aan te dragen.

1. Batman Returns (Kimberly Leerkes)

Superheldenfilms worden vaak niet vreemder dan Tim Burtons Batman Returns. Dit is de tweede film uit Tim Burtons Batman-reeks met Michael Keaton als de billionaire superheld in de hoofdrol. De film is duister, tragisch en een tikkeltje vreemd à la Edward Scissorhands (kenmerkend aan Burton films). Een rauw randje is wat ik het liefst terug zie in superheldenfilms. Te vaak is dat afwezig. Niet in Batman Returns. Burton is niet bang om de extreme kanten van het genre te laten zien. Vooral Michelle Pfeiffers verhaallijn als Catwoman is gruwelijk en dat maakt van haar het beste personage uit de film. Ook legendarisch is de topper Christopher Walken als de evil businessman en Danny DeVito als de cringy Penguin.

2. V for Vendetta (Gastrecensent Joël Mulder)

Dit is allicht niet de eerste film waar men aan zou denken bij het samenstellen van een lijst met de beste DC-films.  Toch is deze film uit 2005 gebaseerd op een korte serie stripboeken van DC (V For Vendetta is van DC Vertigo, een afdeling van DC Comics) en geschreven door De Wachowski’s, het duo dat ook achter het script van The Matrix en de geprezen Netflix serie Sense8 zit. De film gaat over een man die als vigilante in de voetsporen wil treden van vrijheidsstrijder Guy Fawkes. De politieke aard van de film neemt misschien iets te heftig de overhand, maar dat doet niet af aan het weergaloze verhaal, de toffe actiescenes, en de glansrol voor Hugo Weaving als het zeer geletterde, kalme, maar ook kille personage V. Een film die een unieke indruk maakt, deze lang laat blijven hangen en de tand des tijds tot nog toe sterk heeft doorstaan.

3. Suicide Squad (Martijn Pijnenburg)

Wat? Suicide Squad? Oké, er is kwalitatief misschien het een en ander op aan te merken, maar ik heb wel van deze film genoten. Sterker nog, het was voor het eerst in lange tijd dat ik weer eens enthousiast was over een superheldenfilm. (Dat kwam ook omdat ik destijds nog niets moest hebben van het Marvel Cinematic Universe, maar dat is een ander verhaal). Allereerst sprak het concept van een groepje boeven dat samen op pad gaan me erg aan. Daarnaast werd ook Harley Quinn meesterlijk vertolkt. Tel daar de Rock-‘n-roll soundtrack bij op en er valt genoeg te genieten. Ik zal niet ontkennen dat er ook enkele minpuntjes waren en Suicide Squad behoort dan ook niet tot het beste dat ik van DC heb gezien. Toch vond ik dat deze film wat liefde verdiende 😉

4. Justice League: The Snyder Cut (Peter Solvani)

Nadat ik de eerste versie van The Justice League had gezien in 2017, was ik zwaar gedesillusioneerd over de DCEU (DC Extended Universe), maar toen ik hoorde dat er een hele andere film op de rol stond, kon ik niet wachten tot deze gereleased zou worden. Deze kon alleen maar beter zijn, was mijn verwachting. Dit jaar was het dan ook zover en werd ik op mijn wenken bediend door regisseur Zack Snyder. Zijn versie van The Justice League was zo veel beter dan die van Joss Whedon en daarnaast ook nog eens dikke 4 uur lang. Ik kon mijn geluk niet op. Heb echt genoten van dit spektakel. Inmiddels meerdere keren van de film mogen genieten. Een echte aanrader.

5. Batman: The Dark Knight trilogie (Peter Solvani)

OK. Inmiddels hebben er meerdere Batman films de revue gepasseerd, maar de meest memorabele is en blijft de Christopher Nolan trilogie. Zijn Batman (Christian Bale) is een echt persoon. Iemand met wie je je werkelijk kunt identificeren. En daarnaast zijn de schurken (Heath Ledger – Joker, Tom Hardy – Bane) ook nog eens echte personen die dan gewelddadig en slecht zijn. Geen over-the-top personages. Maar wat mij het meeste aantrok van deze trilogie is dat er een minimum aan CGI special effects in de film werden gebruikt. Het rijden over de daken van de Tumbler en het overslaan van de truck werden allemaal live uitgevoerd. Maar ook de cinematografie is extreem mooi. Alles wordt ‘mooi’ in beeld gebracht. Daarom zijn van alle Batman DC films deze drie mijn ultieme favorieten.

6. Batman: Mask of the Phantasm (Sandro Algra)

Als je vraagt ‘Wat is je favoriete Batman film?’ zullen de meeste jongeren The Dark Knight (2008) antwoorden. Wat oudere liefhebbers zullen misschien Tim Burtons Batman (1989) noemen. Er is echter één film die weliswaar in de bioscopen flopte, maar de laatste jaren terecht zijn eigen cultstatus heeft opgebouwd. Batman: Mask of the Phantasm is een briljante animatiefilm. Het volgt in de voetsporen van Batman: The Animated Series, maar voor de film hoef je de serie niet te kijken. Ook al is het een tekenfilm waar kinderen van kunnen genieten bevat het alle volwassene elementen van goede Batman verhalen, van de tragische dood van de Wayne’s tot de sadistische moorden van The Joker. Deze film bracht ons al een perfecte origineverhaal van deze superheld jaren voordat Batman Begins verscheen. Hoe baanbrekend de Burton- en Nolan films ook zijn, Mask of the Phantasm voelt veel sterker als een echte comic film. Het is dus niet alleen een van de beste Batman films, maar waarschijnlijk de meest Batman van de Batman films.

Meer lijstjes

Mocht jij dit soort lijstjes leuk vinden dan hebben we goed nieuws. We schreven onlangs namelijk ook over de beste oorlogsfilms. Daarbij hebben we nog meer van dergelijke top 5 (of 6) artikelen. Bekijk hier het overzicht.


VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter