Oorlogsdocumentaire They Shall Not Grow Old van Peter Jackson nu op Netflix

De indrukwekkende documentairefilm They Shall Not Grow Old van Peter Jackson is vanaf 6 mei te zien op Netflix. De film wordt als baanbrekend beschouwd omdat deze bestaat uit oud archiefmateriaal van oorlogsmusea die digitaal ingekleurd en bewerkt zijn.

Tussen 1914 en 1918 veranderde een wereldwijd conflict de geschiedenis. Een zinloze oorlog zoals de wereld die niet had gezien jaagde miljoenen jongemannen de dood in. We kennen de zwart-wit beelden, maar de werkelijkheid had ook kleur en geluid. Met geavanceerde technieken zijn zorgvuldig geselecteerde beelden uit het archief van het Imperial War Museum (IWM) door Peter Jackson (The Lord of the Rings trilogie) gerestaureerd, ingekleurd, en gecombineerd met waarheidsgetrouw geluid. Hiermee creëert Jackson een diepgaande en authentieke filmische belevenis. In zijn eigen woorden is het een geschiedkundige film zonder een geschiedkundige invalshoek. Wat je ziet is een kijkje in het leven van de Britse soldaat in de loopgraven.

Als je ziet hoe nauwkeurig de archiefbeelden in deze film zijn gerestaureerd herken je toch dezelfde hand van de man die de epische veldslagen van Tolkien tot leven wist te brengen, aldus Sandro Algra. Hij schreef eerder deze recensie. Mocht je geïnteresseerd zijn in andere oorlogsfilms, bekijk dan hier onze top 12 meest aangrijpende oorlogsfilms.

They Shall Not Grow Old Netflix

Met geavanceerde technieken op het gebied van restauratie, kleur en 3D, en oorspronkelijke beelden die zorgvuldig zijn geselecteerd uit honderden uren aan filmmateriaal uit het archief van het Imperial War Museum (IWM), heeft Jackson een diepgaande en authentieke filmische belevenis gecreëerd. Het commentaar is afkomstig van de oorlogsveteranen zelf en geselecteerd uit meer dan 600 uur aan interviews uit de archieven van de BBC en het IWM. Dit is het verhaal van ‘De oorlog die een eind maakt aan alle oorlogen’, verteld door de soldaten die het meegemaakt hebben.

Door het restaureren van de oorspronkelijke beelden ontstaat een helder en levendig beeld van de menselijke kant van de Eerste Wereldoorlog. De film toont de dagelijkse realiteit en de ervaringen van de soldaten aan het front: wat zij vinden van het conflict, hun kameraadschap, de noodzaak van humor tijdens de verschrikkingen, het leven in de loopgraven en tijdens periodes van rust.

They Shall Not Grow Old is geproduceerd door Jackson met Clare Olssen. De film is gemonteerd door Jabez Olssen (The Hobbit-trilogie). Jackson’s WingNut Films produceert samen met House Productions. De film is gemaakt in opdracht van 14-18 NOW en Imperial War Museums in samenwerking met de BBC.

They Shall Not Grow Old is vanaf 6 mei 2021 te zien op Netflix.

 

Haal je liever een kopie van de film in huis? Kop de film dan op DVD of Blu-ray!

 

VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter