Oscars 2022 | What a night it was…

Oscars 2022… Ik moet eerlijk bekennen dat ik even heb gewacht met het schrijven van dit stuk over de 94ste Oscaruitreiking. Er viel een hoop te verwerken. Dit komt mede door alle commotie rondom de klap die acteur Will Smith aan komiek Chris Rock verkocht. Dat dit volkomen onacceptabel gedrag is staat buiten kijf maar wat ik nog erger vind is dat het in de media alleen nog maar over dat incident gaat en andere mooie momenten van de uitreiking niet eens meer aan bod komen. Als groot filmliefhebber vind ik dat jammer en daarom wil ik juist die leuke momenten (groot én klein) extra belichten zodat we met elkaar de andere winnaars eren en met een positieve noot terug kunnen kijken naar deze bizarre Oscaruitreiking. Want zeg nou zelf…die klap hebben we ondertussen toch wel vaak genoeg voorbij zien komen, toch?

Oscars 2022

De 94ste editie van de Academy Awards werd geopend door niemand minder dan de zussen Venus en Serena Williams. Deze tennis legendes kondigden vol trots Beyonce aan die het nummer “Be Alive” uit de film King Richard ging vertolken. Dit was een spectaculaire muzikale opening zoals je dat van Beyonce kan verwachten.

Daarna was het de beurt aan de drie presentatrices Amy Schumer, Wanda Sykes en Regina Hall om de boel een beetje op te stoken. Dit lukte aardig en vooral Amy Schumer kreeg de lachers op haar hand: “This year, the Academy hired three women to host because it’s cheaper than hiring one man.”

Ook Wanda Sykes maakte een goede grap door de Oscar snubs nog even te noemen. Dit zijn films die door de Academy genegeerd zijn en de nominaties niet hebben gehaald. Wanda Sykes zei hier het volgende over: “There was a lot of snubs this year: Rachel Zegler for “West Side Story”, Jennifer Hudson for “Respect” and Lady Gaga and Jared Leto for “House of Random Accents.” Dit was een grappige opmerking omdat niet iedereen de Italiaanse accenten uit de film House of Gucci kon waarderen.

De vrijgezelle Regina Hall pakte het nog iets slimmer aan. Ze riep een aantal “willekeurige” acteurs naar voren en vertelde dat ze “positief getest” waren op Corona en ze zelf de testen backstage op een wel heel persoonlijke manier opnieuw zou afnemen. Dus zo kreeg ze het voor elkaar dat de knappe acteurs Bradley Cooper, Timothée Chalamet, Tyler Perry en Simu Liu ineens naast haar op het podium stonden. Nicely done, girl! ?

De eerste Oscar van de avond in de categorie “Actress in a Supporting Role” werd uitgereikt aan Ariana DeBose voor haar rol als Anita in West Side Story. Hier volgen wat fragmenten uit haar mooie speech: “Now you see why Anita says, ‘I want to be in America,’ because even in this weary world that we live in, dreams do come true, and that’s a really heartening thing right now. And to anybody who has ever questioned your identity ever, ever, ever, or you find yourself living in the gray spaces, I promise you this: There is indeed a place for us.”

Vervolgens werden er een flink aantal technische Oscars uitgereikt die bijna allemaal naar de film Dune gingen. Zo won de film in totaal 6 gouden beeldjes in de categorieën: Sound, Cinematography, Visual Effects, Original Score, Production Design en Editing.

Geruime tijd voor de uitreiking van de Oscars was er ophef ontstaan over de vooraf opgenomen speeches van de “minder belangrijke categorieën” die kort tijdens de live ceremonie werden vertoond. Dit gegeven vond ik ook erg jammer omdat dit juist de categorieën zijn waar mensen zoals jij en ik hun ‘Moment Of Fame’ krijgen en die vaak inspirerende speeches kunnen opleveren. Het versnelde de uitreiking wél een beetje maar het haalde ook dat stukje magie weg dat iedereen bij wijze van spreken kans kan maken een Oscar te winnen. Overigens zijn alle cast en crew leden en hun onderlinge samenwerking naar mijn mening even belangrijk om een film tot een mooi eindproduct te maken. Daarom hoop ik met heel mijn hart dat volgend jaar deze categorieën gewoon weer live hun Oscar in ontvangst mogen nemen.

De Academy koos er dit jaar ook voor om wat meer flitsende filmpjes tussendoor te vertonen. Zo werd er aandacht besteed aan 60 jaar James Bond, liet Wanda Sykes zien hoe het nieuwe Academy Museum of Motion Pictures eruitziet van binnen en was er ook nog een bijzondere Godfather reünie.

Een historisch moment was er ook toen acteur Troy Kotsur een Oscar in ontvangst mocht nemen in de categorie “Actor in a Supporting Role” voor de film CODA. Troy Kotsur is daarmee de eerste dove man die een Oscar won voor zijn acteerwerk. Actrice Marlee Matlin (ook te zien in de film CODA) was de allereerste dove actrice die in 1987 een Oscar won voor de film Children of a Lesser God. Ze glunderde dan ook vol trots toen Troy op het podium stond. Hieronder kan je een leuk fragment lezen van zijn speech die hij gebarentaal deed:

“This is amazing to be here on this journey. I cannot believe I’m here. Thank you so much to all the members of the Academy for recognizing my work. It’s really amazing that our film CODA has reached out worldwide. It even reached all the way to the White House, and they invited the cast to CODA to visit and have a tour of the White House, and we met President Joe and Dr. Jill. And I was planning on teaching them some dirty sign language, but Marlee Matlin told me to behave myself. So don’t worry Marlee, I won’t drop any F-bombs in my speech today, instead I really want to thank all of the wonderful deaf theater stages, where I was allowed and given the opportunity to develop my craft as an actor. Thank you.”

Ook waren er tussendoor nog mooie muzikale optredens en maakte het nummer “We don’t talk about Bruno” er echt een feestje van in de zaal. Wanda Sykes en Regina Hall kwamen nog verkleed als personages Richard Williams en Tammy Faye het podium op en Amy Schumer hing als Spider-Man boven het podium.

De categorieën waar ik ieder jaar naar uitkijk zijn die van “Original Screenplay” en “Adapted Screenplay”. Dit jaar gingen de films Belfast en CODA er met de Oscars vandoor.

Na meer dan drie decennia won Kenneth Branagh zijn eerste Oscar voor de film Belfast. Hij laat hiermee zien hoe veelzijdig hij is want hij is acht keer genomineerd geweest in zeven verschillende categorieën. Een terechte winnaar die zijn geboortestad Belfast een hart onder de riem stak:

“This story is the search for joy and hope in the face of violence and loss. And we will never forget all of those lost in the heartbreaking, heartwarming, human story of that amazing city of Belfast on the fabulous island of Ireland.”

Ook Sian Heder was nog nooit eerder genomineerd en won haar eerste Oscar voor de film CODA. Ze gaf een mooie speech waar je hier een paar fragmenten van kan lezen:

“Oh, my God. I’m so glad I dressed as a disco ball. This was an independent film, and it was incredibly hard to get made. I want to thank my producers, all of you, for believing in me and how I wanted to make this movie. Writing and making this movie was truly life changing as an artist and as a human being. I want to thank all of my collaborators in the deaf community and the CODA community for being my teachers.”

Niemand minder dan Billy Eilish gaf samen met haar broer Finneas een mooi optreden weg met het nummer No Time To Die uit de laatste James Bond film. Later op de avond mochten ze samen nog een keer het podium betreden om de Oscar in ontvangst in de categorie “Best Original Song”.

Tja…en dan moet ik het (helaas) toch nog even over het veelbesproken moment hebben waar het al de hele week over gaat. Ik zat vorige week ‘s nachts live te kijken en het laatste uur van de uitreiking was al ingegaan. De uitreiking verliep soepel en ik had veel winnaars van tevoren goed voorspeld. En toen… kwam Chris Rock het podium op om de Oscar uit te reiken voor “Documentary Feature”. Hij maakte een beledigende opmerking / foute grap over de haardracht van Jada Pinkett Smith en ineens stormde Will Smith het podium op om Rock een tik uit te delen. In eerste instantie dacht ik “Is dit echt?!?” maar toen Smith eenmaal terug op zijn plek agressief begon te schreeuwen en te schelden wist ik dat het menens was. Een bizarre gebeurtenis voor iedereen wereldwijd die de uitreiking live zat te kijken, laat staan als je daadwerkelijk aanwezig was in Dolby Theatre in Los Angeles.

Kort na het incident won Will Smith de Oscar in de categorie “Actor in a Leading Role” voor zijn rol in de film King Richard. Tranen stroomden over zijn wangen en hij kreeg ontzettend veel tijd (bijna 6 minuten) om zijn speech te houden. Te veel tijd naar mijn mening, zeker als je beseft dat andere categorieën het beeldje voor de live uitzending overhandigd kregen. De zaal hield zijn adem in en Will Smith bood zijn excuses aan. Iedereen (behalve Chris Rock) kreeg zijn spijtbetuigingen en hij verliet vervolgens onder een luid applaus het podium. Echt een bizarre gebeurtenis om mee te maken en totaal niet Oscar waardig naar mijn mening.

Ik heb de film King Richard gezien en ondanks dat ik nooit groot fan van Will Smith ben geweest was ik onder de indruk van zijn performance als vader van Venus en Serena Williams. Helaas gooit het incident wel degelijk roet in het eten. Ik kijk toch op een hele andere manier naar hem dan voor de uitreiking en of je het nu wel of niet met hem eens bent…geweld is nooit een oplossing! Punt.

Jada Pinkett Smith rolde met haar ogen, kon niet om de grap lachen en dat was de beste manier om met die situatie om te gaan. Niets is vervelender voor een komiek dan als er niet om zijn grappen gelachen wordt. En… Jada Pinkett Smith lijkt mij persoonlijk wel een vrouw die goed voor zichzelf op kan komen. Negeer de mensen die je respectloos behandelen en houdt afstand, dat is het beste wat je in dit soort situaties kunt doen.

Helaas is het anders gelopen en was de sfeer compleet omgeslagen na het incident. En dat neem ik Smith wel kwalijk. De andere genomineerden kregen hun moment om te “shinen” nog wel maar iedereen dacht nog maar aan één ding: de klap. Dit verhaal kent dus enkel verliezers en zoals Denzel Washington al zei: “In your highest moments, be careful, that’s when the devil comes for you!” Dat heeft Will Smith geweten en zijn actie zal hopelijk consequenties hebben want in mijn beleving is dit volkomen onacceptabel gedrag. We weten inmiddels dat hij zelf heeft besloten af te treden als lid van de Academy of Motion Pictures Arts & Sciences en dat er nog een onderzoek loopt. Ik ben dan ook heel erg benieuwd welke straf daar nog uit voort zal komen.

Gelukkig kwam Amy Schumer de zaal nog in na het incident met de opmerking: “Did I miss anything? There’s like a different vibe in here.” Die humor klaarde de lucht weer een beetje. Nadat ze ook nog eens actrice Kirsten Dunst uit haar stoel haalde en alle “seat fillers” bedankte was het de hoogte tijd om naar de laatste belangrijke categorieën te gaan.

De categorie “Director” was er voor mij ook een om naar uit te kijken. Ik ben al jarenlang fan van het werk van regisseur Jane Campion en kan iedereen aanraden om haar films en series te gaan bekijken. Mijn hoop was dan ook op haar gevestigd voor haar laatste film The Power of the Dog en daarin werd ik niet teleurgesteld. Jane Campion won en kon zo de tweede Oscar uit haar carrière in ontvangst nemen. Ze bedankte de Academy met de volgende woorden:

“I just wanted to say big love to my fellow nominees. I love you all, you’re all so extraordinarily talented, and it could have been any of you. I love directing because it’s a deep dive into story, yet the task of creating a world can be overwhelming. I worked with actors I’m moved to call my friends. They met the challenge of the story with the depth of their gifts. It would be impossible without the man I never met, Thomas Savage. He wrote about cruelty, wanting the opposite, kindness. Thank you, Academy. It’s a lifetime honor.”

Naarmate de uitreiking tegen het einde liep was het tijd voor de laatste twee categorieën, te beginnen met “Actress in a Leading Role”. Ook in deze categorie had ik zo mijn voorkeur. Op Being the Ricardos na had ik alle films gezien en was ik erg onder de indruk van het sublieme acteerwerk van alle actrices. Van Kristen Stewart als Diana in de film Spencer tot Penélope Cruz in Parallel Mothers. Ze zijn allemaal de moeite waard. Toch was mijn hoop op Jessica Chastain gevestigd en dat had een persoonlijke reden. Toen ik vorig jaar in september bij het San Sebastian Film Festival was heb ik daar de film The Eyes of Tammy Faye al gezien en er een recensie over geschreven. Ik was toen al erg onder de indruk van het verhaal en de transformatie die Jessica Chastain heeft doorgemaakt om in de huid te kruipen van Tammy Faye. Ik mocht toen ook de persconferentie bijwonen en heb ik haar (als kers op de taart) een vraag kunnen stellen. Dit was voor mij een uniek moment maar Jessica Chastain kwam bovenal over als een heel aardig mens. Een uitgebreid verslag van het San Sebastian Film Festival volgt nog.

Dit alles speelde mee in de gunfactor en ging ik echt rechtop op de bank ging zitten toen de winnares werd aangekondigd. Ook hierin werd ik niet teleurgesteld en was het voor mij zeker een van de highlights van de avond toen Jessica Chastain haar allereerste Oscar won! Hieronder kun je haar complete speech lezen die naar mijn mening ook meteen de beste van de avond was:

“Thank you so much to the Academy for this. I definitely would not be up here right now, I probably wouldn’t even have a career, if it wasn’t for Hilda Quilley, Paul Nelson, Steve Warren, and Nicole Perna. I love you guys. Thank you very much.

I just have to say your guys’ names because I love you. Kristin, Nicole, Penelope, Olivia. I love you guys so much, and to be included in the conversation with you is such an honor.

I have to thank Michael Showalter, my director, who created a space that inspired creativity and love and courage. The incredible hair makeup team: Linda, Stephanie, Justin who really helped me find her. Producers: Kelly Carmichael, Rachel Shane, Gigi Pritzker. I have to thank David Greenbaum, Matthew Greenfield, all of Searchlight for shepherding our film. My scene partner and collaborator, Andrew Garfield, the brilliant Andrew Garfield. Thank you so much for bringing out the best in me by showing up every day with the best of you. Thank you.

Right now we are coming out of some difficult times that have been filled with a lot of trauma and isolation. So many people out there feel hopelessness and they feel alone. Suicide is a leading cause of death in the United States. It’s touched many families. It’s touched mine and especially members of the LGBTQ community who oftentimes feel out of place with their peers. We’re faced with discriminatory and bigoted legislation that is sweeping our country with the only goal of further dividing us. There’s violence and hate crimes being perpetuated on innocent civilians all over the world.

In times like this, I think of Tammy, and I’m inspired by her radical acts of love. We’ve talked about love a lot tonight. I’m inspired by her compassion. I see it as a guiding principle that leads us forward. It connects us all and the desire that we want to be accepted for who we are, accepted for who we love, and to live a life without the fear of violence or terror.

For any of you out there who do in fact feel hopeless or alone, I just want you to know that you are unconditionally loved for the uniqueness that is you.

Julietta, Augustus, you are my heart and I thank you all very, very much. Thank you.”

Na dit mooie moment kwamen Lady Gaga en Liza Minelli het podium op om de laatste categorie van de avond “Beste Picture” bekent te maken. Liza Minelli (76) zat in een rolstoel naast Lady Gaga en kreeg een staande ovatie van het aanwezige publiek. Het was vertederend om te zien hoe Lady Gaga met Liza Minelli omging. “Do you see that? The public, they love you!”. Ook toen Liza Minelli wat verward was door haar notitie kaarten zei Gaga: “I got you” waarop Liza antwoordde: “I know”. Laten we alsjeblieft ook deze mooie momenten niet vergeten en een beetje lief zijn voor elkaar.

De winnaar van “Best Picture”, de belangrijkste categorie van de avond werd de film: CODA. Toen de gehele cast (inclusief doventolk) bij elkaar op het podium stonden werden de laatste dankwoorden van de avond uitgesproken:

“Thank you to the Academy for letting our CODA make history tonight. And congratulations to all of our fellow nominees, your movies were all so incredible. We’re so honored to be here. Sian, it hasn’t been an easy ride from our first day of shooting, when our cast and crew were supposed to be at 4:00 AM at sea, fishing, when we were told a giant storm was about to hit us. It was only the beginning of our problems. But you’ve kept the boat afloat, and you’ve been the best captain a producer can ever dreamed of, really.

I want to thank the Academy for recognizing a movie of love and family on this difficult time that we need today, and this is CODA.”

De avond werd afgesloten door Amy Schumer, Wanda Sykes en Regina Hall in hun pyjama’s. Ze waren alle drie een uitstekende host en verdienen daar dan ook alle credits voor. Want tsjonge, jonge, jonge…What a night it was…

Ik hoop dat de 95ste editie van de Oscars minder controversieel zal verlopen en dat we alle hardwerkende, talentvolle mensen uit deze mooie industrie hun dromen kunnen zien waarmaken. Want daar draait het uiteindelijk allemaal om. Cheers to that en…tot volgend jaar! ?

Marlijn

VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter