Peter Jackson maakte Harvey Weinstein orc, volgens Elijah Wood

Peter Jackson, regisseur van de filmreeks The Lord of The Rings, kwam tijdens de productie van zijn fantasie epos geregeld in de problemen met de beruchte filmproducent Harvey Weinstein. De mede-oprichter van Miramax plaatste verschillende obstakels in Jacksons weg en maakte het verfilmen van zijn visie bijna onmogelijk. Het lijkt erop dat Peter Jackson in een wraakactie zijn artiesten later de opdracht gaf om een orc masker te laten lijken op Harvey Weinstein. Frodo acteur Elijah Wood beweerde dat in een aflevering van de podcast Armchair Expert. Hij zei:

“It’s funny, this was recently spoken about because Dom [Monaghan] and Bill [Boyd] have a podcast, The Friendship Onion. They were talking to Sean Astin about his first memory of getting to New Zealand. He had seen these orc masks. And one of the orc masks — and I remember this vividly — was designed to look like Harvey Weinstein as a sort of a fuck you. I think that is OK to talk about now, the guy is fucking incarcerated. Fuck him.”

Peter Jackson maakte Harvey Weinstein orc

Elijah Wood specificeerde niet om welke orc masker het gaat, en of dit voor een personage in de film is gebruikt. Men kan echter de films bekijken om te zien of er wel degelijk een orc is met Weinsteins gelijkenis. Wellicht dat dit makkelijker is nu de films ook in 4K zijn uitgebracht.

Harvey Weinsteins bedrijf Miramax was in bezit van de filmrechten van de Lord of the Rings boeken. Jaren later werd Weinstein de eerste belangrijke man die veroordeeld werd in een rechtszaak rond de #metoo beweging. Hij zou door de jaren heen verschillende vrouwen seksueel hebben misbruikt, en zit nu een gevangenisstraf van 23 jaar uit.

Peter Jackson was vanaf het begin van plan om minimaal twee films te maken, gebaseerd op het werk van J.R.R. Tolkien. Harvey Weinstein wilde echter maar één film van slechts twee uur. Weinstein dreigde Jackson als regisseur te vervangen door Quentin Tarantino of John Madden als hij geen gehoor zou geven aan de wensen van de producent. Jackson vroeg of hij een andere producent voor de film mocht vinden. Weinstein ging hiermee akkoord, maar gaf hem slechts een weekend om deze producent te vinden en eiste bovendien dat de producent voor álle films moest werken. Dit was een enorme uitdaging, meent Elijah Wood. Veel producenten vonden het een te hoog risico om een filmreeks te maken zonder garantie dat de eerste film een succes zou worden.

“The window of time was insane. They shopped it around town. Peter made a pitch video that’s pretty impressive, taken to a variety of places. Most people were balking at the notion of doing more than one film. The popular opinion was, ‘No, you have to see how [the initial movie] does and then invest the rest of your money.’”

Weinstein zou later akkoord gaan met het maken van twee films, maar wilde het budget verlagen naar 75 miljoen dollar. Het team van Peter Jackson heeft het script toen gelekt in een poging om meer interesse voor het project te wekken. Bob Shaye van New Line Cinema pakte het project daarna op en was bereid om drie films te maken. De filmreeks veranderde in een trilogie, bestaande uit The Fellowship of the Ring (2001), The Two Towers (2002) en The Return of the King (2003). Voor het laatste deel won Jackson een Oscar voor beste regisseur. In totaal won de trilogie 17 Oscars.

“I think the lore is that they were coming with two and it was Bob Shaye who said, ‘We have to do three,’ which is insane, an incredible risk. Miramax thought there was no chance in hell.”VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter