Recensie Annette | Een kunstzinnige wervelwind van emoties

Adam Driver doet goede zaken in de bioscopen de laatste tijd. Niet alleen schittert hij momenteel in de film House of Gucci maar is hij ook nog eens samen met Marion Cotillard te zien in de musical Annette. Of dit muzikale drama de moeite waard is om te bekijken lees je in onderstaande recensie van de film Annette.

Titel: Annette
Regisseur: Leos Carax
Cast: Adam Driver, Marion Cotillard, Simon Helberg, Angèle van Laeken
Scenario: Ron Mael, Russel Mael
Genre: Drama, Musical
Speelduur: 140 minuten
Releasedatum: 25 november 2021


Lees ook de recensie van Roan


Recensie Annette

Het verhaal begint in Hollywood in een opnamestudio waar de muziek voor het nummer “So May We Start” wordt ingezet en de band Sparks begint te spelen. Als ze eenmaal aan het zingen zijn staan ze op, trekken ze hun jassen aan en lopen ze zingend het pand uit. Het gezelschap wordt steeds groter als ook de achtergrondzangeressen, een kinderkoor en acteurs Marion Cotillard, Adam Driver en Simon Helberg zich bij de groep voegen. Samen lopen ze zingend over Santa Monica Boulevard en rest er een vraag: “So May We Start?”. Wat mij betreft wel na deze onverwachte leuke muzikale opening van de film.

We volgen Henry McHenry (gespeeld door Adam Driver), een gepassioneerde stand up komiek die op controversiële wijze zijn publiek probeert te vermaken. Hij staat op het toneel in zijn badjas en daagt zijn publiek uit om te lachen om zijn grappen. Daar tegenover zien we operazangeres Ann Defrasnoux (gespeeld door Marion Cotillard) de sterren van de hemel zingen en haar publiek avond na avond opnieuw betoveren.

So May We Start

Na een optreden ontmoeten ze elkaar en is het liefde op het eerste gezicht. Dit wordt natuurlijk bezongen in een aantal mooie duetten maar niet op een bombastische manier zoals je soms in andere musicals gewend bent. Het samenspel komt erg natuurlijk over en ze zijn een mooi stel om naar te kijken. Al snel worden ze omgedoopt tot het perfecte glamourkoppel, trouwen ze en krijgen ze een dochtertje genaamd Annette.

So far so good zou je denken. De wereld adoreert ze, het succes op de bühne blijft aanhouden en ze hebben een dochter met een bijzondere gave. Maar niets is minder waar en al snel beginnen er haarscheurtjes te verschijnen in het huwelijk van het glamourkoppel.

De stand-up komedie show van Henry doet het lang niet zo goed meer als aan het begin van de film en dat drijft hem tot wanhoop. Zeker als hij ziet dat zijn vrouw haar publiek bij de opera nog altijd diep weet te raken en continue voor een uitverkochte zaal speelt. Jaloezie, woede, slapeloze nachten na de geboorte van Annette en het gevoel dat hun liefde voor elkaar is veranderd zorgt voor spanningen binnen hun huwelijk, wat uiteindelijk tot een tragisch ongeval leidt.

Recensie Annette 1

Als Henry dan met behulp van een bevriende dirigent met het bijzondere talent van zijn dochter Annette de wereld rondgaat reizen lijkt het hem weer voor de wind te gaan. Maar niets is wat het lijkt in deze film en al snel beginnen zijn innerlijke demonen Henry weer te achtervolgen. Zal het Henry lukken zijn emoties de baas te zijn of stort hij zich wederom in ellende met alle desastreuze gevolgen van dien?

Zonder al te veel informatie weg te geven kan ik concluderen dat deze film niet voor iedereen weggelegd is. Het is een kunstzinnige wervelwind van emoties met hier en daar bizarre wendingen in het verhaal. Daar moet je tegen kunnen maar dat is nu eenmaal de stijl van de Franse regisseur Leos Carax. Hij heeft van de film Annette een kunstvorm gemaakt met als belangrijkste thema’s: liefde, een rekwistiet, het leven in de spotlights en de steeds veranderende emoties van het leven zelf.

Persoonlijk vond ik het een goede film, ondanks de (soms) bizarre plotwendingen. Vooral het samenspel tussen Adam Driver en Marion Cotillard vond ik erg mooi om te zien. Ze laten in deze film wederom zien wat hen tot zulke grote acteurs maakt. Van prachtige kleine ingetogen emoties tot woede-uitbarstingen, de liefde voor het vak spat ervan af en ze beschikken ook nog eens over een prettige zangstem om naar te luisteren.

Recensie Annette 3

Ook Simon Helberg (voornamelijk bekend uit The Big Bang Theory) verdient het om genoemd te worden voor zijn rol als de dirigent. Ook hij beschikt over een mooie stem en heeft alles uit de kast gehaald om deze rol voortreffelijk te spelen.

Tijdens het Filmfestival van Cannes kregen de makers van Annette een staande ovatie van vijf minuten van het uitzinnige publiek. Dus als je zin hebt in een kunstzinnig avontuur met mooie beelden, indrukwekkende decors waarin Adam Driver en Marion Cotillard je meenemen in hun turbulente liefdesgeschiedenis met prachtige zang en dans dan kan ik je Annette van harte aanbevelen.

Als kleine tip wil ik je dan nog wel meegeven… blijf nog even zitten tijdens de aftiteling. ?

★★★1/2☆

MarlijnVOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter