Certified Cinema | Le Mans ‘66 (Rick van Wijk)

Halverwege de 60’s hebben twee mannen, Carroll Shelby en Ken Miles, geschiedenis geschreven. Dat deden ze met een gaspedaal, een stuur, een schakelbak en een motor. Ze bouwden namelijk een auto, namens de Ford Motor Company, om Enzo Ferrari te verslaan op de 24 uur durende race in Frankrijk. Ze namen ‘the American Dream’ voor een ritje. Le Mans ‘66 is in mijn optiek Certified Cinema. Lees hier waarom.

Titel: Le Mans ‘66 (Ford v Ferrari)
Regisseur: James Mangold
Cast: Matt Damon, Christian Bale, Jon Bernthal, Tracy Letts, Noah Jupe
Scenarist: Jez Butterworth, John-Henry Butterworth, Jason Keller
Genre: Actie, Drama
Speelduur:
152 min

Le Mans ‘66

Le Mans is een intense race. Een auto moet licht genoeg zijn om 321 kilometer per uur op een recht stuk te kunnen, maar zwaar genoeg om dat 4828 kilometer lang vol te kunnen houden, 24 uur lang, zonder pauze. Daarbij moet ook de coureur het lang genoeg volhouden. Deze hoeft niet de hele tijd te rijden – er wordt om de 4 uur gewisseld – maar ook 4 uur ononderbroken rijden is zeker geen appeltje eitje. In de jaren 60 domineerde Ferrari ‘s raceteam op de Le Mans. Daar wilde Ford verandering aan brengen. Dus werd Carroll Shelby, die in 1965 de enige Amerikaan was die Le Mans ooit had gewonnen, een blanco check geschreven.

Carroll wordt gespeeld door Matt Damon, door middel van een extreem gebalanceerd optreden. Hij is relaxed, een opgeraapt persoon met een droom waar hij achteraangaat. Datzelfde geldt voor coureur Ken Miles, gespeeld door Christian Bale. Dit was Bale’s eerste rol sinds hij Dick Cheney speelde in Vice, en is hiervoor 31 kilogram gewicht afgevallen. Het acteerwerk is sterk, maar de karakters zelf zijn het hart van deze film.

Waargebeurd verhaal

Le Mans ‘66 is een waargebeurd verhaal en staat ook bovenaan mijn lijstje met de top 10 beste films gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De karakters lijken ook erg op hun echte tegenhangers. Carroll en Ken hebben beide een aanstekelijke passie voor wat ze doen. Ze hebben een doel en daar gaan ze voor. Iedereen die ergens passie voor heeft in het leven kan dat terugzien in het gedrag van deze karakters, en dat is misschien wel het beste aspect van Le Mans ‘66.

Toch is het andere sterke punt van de film dat het een technisch spektakel is. Het camerawerk is vloeiend en uitstekend. Het ziet er constant uit alsof je in een garage staat, op de beste manier, en dat helpt heel erg met het overbrengen van het tijdperk en het concept. De muziek is geweldig, ik luister dagelijks naar deze score van Marco Beltrami. Het bouwt de perfecte sfeer in elke scène, maar blijft toch subtiel genoeg door geen aandacht naar zichzelf te trekken. De kleuren zijn fel, vibrant en hyper en dat past perfect bij het optimistische, soms bitterzoete verhaal.

Le Mans '66 recensie

De Academy Awards nomineerde deze film voor 4 Oscars met een goede reden. Het wist niet in de categorie ‘Best Picture of Best Sound Mixing’ te winnen, maar nam ‘Best Sound Editing en Film editing’ mee naar huis. Tegenwoordig zijn Sound Mixing en Sound Editing bij de Oscars trouwens één categorie geworden, dus behandel ik ze ook op die manier: het geluid van Le Mans ‘66 is uitstekend en het is zeker een aanrader om deze film met Surround Sound te zien. Maar het montagewerk is waar deze film echt uitblinkt. Beelden vloeien op natuurlijke wijze in elkaar over. Sommige racescènes zijn gemonteerd als een actiefilm, waarbij plaatjes gewelddadig op het scherm vliegen. Alles past perfect bij de rest van de film.

Een andere reden dat Le Mans ‘66 zo goed is vanwege het script. Het acteerwerk en de technische aspecten van de film zijn uitstekend. Uiteraard zijn er meerdere films die dat hebben en toch door de mand zijn gevallen. In dit geval heeft men ook het verhaal zeer goed weten over te brengen. Bepaalde keuzes in deze film zorgen ervoor dat we compleet achter de karakters staan en dat het verhaal zo natuurlijk mogelijk overgebracht wordt. Zoals de keuze om Ken Miles veel met zijn zoon om te laten gaan, perfect gespeeld door Noah Jupe. De keuze om te laten zien wat voor goede vader hij was, compenseert zijn soms wat lastig persoonlijkheid en maakt hem een stuk sympathieker.

Le Mans ‘66

Door het achtergrondverhaal van de Ford Motor Company toe te voegen brachten ze ook een stuk meer geloofwaardigheid aan het conflict dat Carroll en Ken hebben met de mannen in pak. De film is niet alleen een strijd tegen Ferrari, maar ook een onderlinge strijd. Henry Ford the 2nd en diens personeel heeft een andere agenda dan Ken Miles en Carroll Shelby hebben. Het karakter van Shelby aan Miles’ zijde werkt ook perfect als representatie van een motor die gebruikt is. Carroll is duidelijk wat ouder in de film, zijn lichaam kon het racen niet meer bijhouden en daarom is hij gestopt. Hierdoor is hij nog wel een goede stimulans voor Ken Miles.

Het verhaal is natuurlijk niet aan de scenaristen te danken. Alles klopt zo goed doordat het een waargebeurd verhaal is, elk klein maar belangrijk detail is goed uitgewerkt maar niet bedacht door de makers zelf. Toch vergt er krediet gegeven te worden, omdat de adaptie hiervan foutloos is uitgevoerd. Het verhaal is best vol, en toch voelt alles natuurlijk en gebalanceerd.

Iets waar ik het in Certified Cinema bij elke film over wil hebben is mijn favoriete scène. Bij Le Mans ‘66 is dat de scène bij de race zelf, waar Ken Miles het perfect rondje rijdt. Eerder in de film heeft hij het er met zijn zoon wel eens over dat hij graag eens het perfecte rondje zou willen rijden: elke stuurbeweging, elke op en terug schakeling, elk moment perfecte controle over de auto hebben om zo een foutloos rondje te rijden. Deze wens komt uiteindelijk terug wanneer hij al zijn kennis toepast, en we met zijn team en zijn zoon meejuichen wanneer het hem lukt om zijn eigen gezette record in dezelfde race te verbreken.

Het camerawerk, montagewerk, geluidswerk en acteerwerk zijn in deze scène representatief voor de kwaliteit van de rest van de film. Allemaal niets minder dan uitstekend.

2019 was een bijzonder jaar voor films. Er zijn talloze tijdloze klassiekers uitgekomen in dit jaar. Toch springt Le Mans ‘66 eruit. Buiten dat het een perfect gecreëerde film is brengt het emoties, enthousiasme en energie met zich mee die ik in geen andere film van het jaar terugvond. Voor fans van realistische verhalen, inspirerende verhalen, ontroerende verhalen, of auto’s, is Le Mans ‘66 een film die ongekend indruk zal maken. Hij is nu te zien op Amazon Prime, maar is ook zeker het geld van de 4K, Blu-ray of DVD waard.

★★★★★

Rick van Wijk



VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter