Regisseur Jean-Luc Godard overleden

De Frans-Zwitserse filmregisseur Jean-Luc Godard, een van de leiders van La Nouvelle Vague, is op 91-jarige leeftijd overleden.

Een vertegenwoordiger van de familie van Godard liet weten dat de regisseur in Zwitserland euthanasie heeft gekregen. Hij leed aan verschillende gezondheidsproblemen. Onder bepaalde omstandigheden is euthanasie toegestaan in Zwitserland.

Jean-Luc Godard overleden

Godard begon als filmcriticus voordat hij achter de camera stapte met het stijlvoll À bout de souffle. De sterren Jean Seberg en Jean-Paul Belmondo waren glamoureus op een nieuwe, ongedwongen manier, terwijl de camera constant in beweging was, de montage was snel en gedurfd en het script was semi-geïmproviseerd.

Hierna kwam Le Petit Soldat, een film die tot 1963 verboden werd vanwege de weergave van door de overheid gesanctioneerde marteling. De cast bestond uit het Deense model Anna Karina, die in 1961 met Godard trouwde en vervolgens in een reeks van zijn meest succesvolle films verscheen. Ze speelde een nachtclubdanseres die een baby wil in Une Femme est une Femme uit 1961; een jonge Parijse prostituee in Vivre sa vie uit 1962; en een bendelid in Bande à Part in 1965.

Godards rijke naad van invloedrijke films in de jaren zestig omvatte ook Alphaville en Le Mépris.

Le Mépris, uit 1963, met Brigitte Bardot in de hoofdrol, werd door Martin Scorsese genoemd als een van zijn 10 favoriete films.

“It is one of the most moving films of its era and Godard was the great modern visual artists of cinema”

De Franse president Emmanuel Macron eerde de regisseur in een tweet.

“Hij was als een verschijning in de Franse cinema. Toen werd hij er een meester in. Jean-Luc Godard, de meest iconoclastische Nouvelle Vague-filmmaker, vond een resoluut moderne, intens vrije kunst uit. We hebben een nationale schat verloren, een man die de visie van een genie had.”

R.I.P. Jean-Luc Godard 1930 – 2022VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter