In de Spotlight (Satirisch filmnieuws) – Een terugblik

Vandaag is het 2 april, de dag waarin men zich tegenover zijn vrienden verontschuldigt voor de nare (en vooral NIET GRAPPIGE!) streken van de dag daarvoor. Bij entertainmenthoek willen we daarom van de gelegenheid gebruik maken om terug te blikken op een controversieel rubriek uit het verleden, namelijk: In de Spotlight.

Zoals jullie waarschijnlijk wel weten plaatsen wij dagelijks filmnieuws, maar ook recensies, blogs en video’s. Uiteraard is accuraatheid de hoogste prioriteit als het om nieuws gaat. Maar soms heeft de redactie ook behoefte aan het schrijven van meer creatieve stukken. Daarom kwamen Martijn Pijnenburg en Sandro Algra vorig jaar met een experiment genaamd In de Spotlight. Hierin namen ze een actueel filmnieuwtje en schreven er een satirisch artikel om heen. Het eerste bericht draaide om een beruchte hack-regisseur die uit wanhoop zijn  DVD’s op straat uitdeelde. Martijn kwam daarna met een zogenaamd plot voor Fuck Marvel, het project waarmee Warner bros. met Marvel probeerde te concurreren.

Negatieve reacties richting deze rubriek waren er minstens net zo veel als de positieve. De ene pikte meteen het satirische karakter van de berichten op, terwijl de andere zich eerder bedrogen dan geamuseerd voelde. Als redactie kregen wij daardoor het gevoel bij te dragen aan het hele ”fake news” concept. Met name het fictieve interview met Jon Favreau en het overlijdensbericht van de iconische slechterik Magneto vielen bij sommige mensen verkeerd. Was de disclaimer van hoe serieus een artikel genomen moest worden niet duidelijk genoeg, of zag men de humor er gewoon niet van in? De redactie heeft hoe dan ook een waardevolle les hieruit geleerd: satire is moeilijk.

Uiteindelijk besloot de entertainmenthoek redactie maar de stekker uit dit project te trekken. Maar kijk uit: de kans is groot dat het in een andere vorm terug zal komen! Hieronder hebben we alle berichten voor jullie verzameld:

Welke vind jij het leukst? Plaats een reactie of reageer via Facebook!