Ana de Armas rechtszaak: studio’s mogen niet misleidend adverteren

Filmstudio’s mogen geen misleidende marketing in filmtrailers verwerken, zo heeft een federale rechter in de Verenigde Staten bepaald. De aanleiding was een rechtszaak die fans van Ana de Armas hadden aangespannen tegen Universal Studios. De actrice verscheen in  de trailers van de film Yesterday (2019), maar haar scenes werden uiteindelijk uit de film verwijderd. Deze uitspraak zou studio’s kwetsbaar kunnen maken voor vergelijkbare rechtszaken.

De Amerikaanse federale rechter Stephen Wilson heeft bepaald dat filmstudio’s wegens misleidende marketing aangeklaagd kunnen worden op basis van hun filmtrailers.

De Ana de Armas fans Conor Woulfe en Peter Michael Rosza spanden in januari een rechtszaak aan, waarin zij beweerden dat zij de film hadden gehuurd nadat zij De Armas in de trailer hadden gezien, om vervolgens te ontdekken dat zij uit de uiteindelijke film was geschrapt. Universal probeerde de rechtszaak te verwerpen met het argument dat filmtrailers recht hebben op een brede bescherming onder het Eerste Amendement. De advocaten van de studio voerden aan dat een trailer een “artistiek, expressief werk” is dat een verhaal van drie minuten vertelt over het thema van de film, en dus moet worden beschouwd als “niet-commerciële” meningsuiting.

Maar Wilson verwierp dat argument en oordeelde dat een trailer een commerciële uiting is die valt onder de “California False Adverting Law” en de “Unfair Competition Law”.

“Universal is correct that trailers involve some creativity and editorial discretion, but this creativity does not outweigh the commercial nature of a trailer. At its core, a trailer is an advertisement designed to sell a movie by providing consumers with a preview of the movie.”

In hun briefing over de kwestie voerden de advocaten van Universal aan dat filmtrailers al lang clips bevatten die niet in de uiteindelijke film voorkomen. Zij haalden de Universal film Jurassic Park (1993) aan, waarvan de trailer volledig bestond uit beelden die niet in de film voorkomen.

Universal voerde ook aan dat het classificeren van trailers als een “commerciële uitspraak” de deur zou openzetten voor een reeks rechtszaken van ontevreden filmbezoekers, die subjectief zouden kunnen beweren dat een film niet voldeed aan de verwachtingen die door de trailer waren gewekt.

“Under Plaintiffs’ reasoning, a trailer would be stripped of full First Amendment protection and subject to burdensome litigation anytime a viewer claimed to be disappointed with whether and how much of any person or scene they saw in the trailer was in the final film; with whether the movie fit into the kind of genre they claimed to expect; or any of an unlimited number of disappointments a viewer could claim.”

Wilson probeerde die bezorgdheid weg te nemen door te zeggen dat de wet op de valse reclame alleen van toepassing is wanneer een “aanzienlijk deel” van de “redelijke consumenten” zou kunnen worden misleid.

“The Court’s holding is limited to representations as to whether an actress or scene is in the movie, and nothing else.”

Ana de Armas rechtszaak: fans klagen Universal aan

Conor Woulfe, 38, uit Maryland, en Peter Michael Rosza, 44, uit San Diego, zeggen dat ze elk $3.99 hebben betaald om de film Yesterday te huren op Amazon Prime. Tot hun teleurstelling was Ana de Armas echter in geen enkele scene uit de film te zien. Daarom hopen zij met hun rechtszaak minstens 5 miljoen dollar aan vergoeding te krijgen namens alle consumenten die hier de dupe van zijn geworden. Uit de rechtszaak komt de volgende statement.

“Because consumers were promised a movie with Ana De Armas by the trailer for Yesterday, but did not receive a movie with any appearance of Ana de Armas at all, such consumers were not provided with any value for their rental or purchase.”

In de romantische fantasiekomedie Yesterday speelt Himesh Patel de singer-songwriter Jack Malik, die op een dag wakker wordt in een alternatieve realiteit waarin The Beatles niet bestaan. Wanneer de wereld gelooft dat hij de Beatles hits heeft geschreven verandert hij in de meest succesvolle singer-songwriter ter wereld. In een verwijderde scene wordt Malik uitgenodigd op de talk show van James Corden, en hier wordt hij voorgesteld aan het personage Roxane, gespeeld door Ana de Armas. Malik speelt voor haar een serenade van het George Harrison lied Something. Bekijk de verwijderde scene hier.

Het personage van Ana de Armas zou in Yesterday een romantische relatie krijgen met het personage van Himesh Patel. Schrijver Richard Curtis vertelde eerder echter al dat het publiek in vroege vertoningen niet blij was met dat Patel’s personage zou afwijken van zijn relatie met zijn ware liefde, gespeeld door Lily James.

“That was a very traumatic cut, because she was brilliant in it. I mean really radiant. You know, it’s one of those things where it’s some of our favorite scenes from the film, but we had to cut them for the sake of the whole.”

Richard Curtis

In de rechtszaak wordt Ana de Armas beschreven als een “talentvolle, succesvolle en beroemde actrice”. Ook worden haar rollen in Blade Runner 2049, Knives Out en No Time to Die genoemd. Universal Pictures heeft vooralsnog geen commentaar geleverd op de zaak.VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram en Twitter. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramTwitter