Films van de week | Week 44 (Mrs Harris Goes to Paris)

Dames en heren, het is alweer een tijdje geleden dat ik verslag heb gedaan van mijn kijkgeschiedenis. Bij dezen een wat uitgebreidere editie, waarin ik week 41 tot en met 44 langs ga. En dit is dan ook wel een flinke waslijst, met onder andere Mrs Harris Goes to Paris. Dus het is aan mij om kort en bondig te vertellen wat ik van elk van deze films vond. Uiteraard zal alles spoiler-vrij zijn en zal er aan het einde een ranglijst te vinden zijn. Genoeg te bespreken, dus laten we erin duiken.

Boiling Point (2022, reg. Philip Barantini)

Deze lijst begint meteen fantastisch, namelijk met – wat mij betreft – de beste film van het jaar. Ik zie in de rest van het najaar geen film hieraan tippen. Officieel had deze film al een verschijning gekregen, maar die was nog zo miniem en kortstondig, dat ik hem meetel voor dit jaar. Het is er ook wel eentje die inspeelt op wat ik graag zie in films: een specifieke en afgesloten set (de zogeheten single-set films, net zoals Den Skyldige of 12 Angry Men), soepel vloeiende dialoog, en de nadruk op verhalen vertellen. Boiling Point heeft het allemaal. Niks is overdreven, niks is opzichtig, niks is afgezaagd, niks is oninteressant. Een bloedstollend verhaal over een chef die zijn restaurant en zijn leven overeind wil houden op de drukste dag van het jaar: Kerst. Waanzinnig.

Scream (1996, reg. Wes Craven)

In het kader van Halloween gunde ik deze film een rewatch en het is een van de leukere titels die erbij zitten. Deze film zit qua sfeer heel sterk in elkaar. Het is eigenlijk een whodunnit met een goede dosis spanning en een klassiek jaren ’90 horror sausje eroverheen. Goede instapper voor nieuwelingen in het horror genre.

The Woman King (2022, Gina Prince-Bythewood)

Deze film is echt heel erg cool.

Happy Death Day (2017, reg. Christopher Landon)

Nu we het toch over instappers voor horror hebben: Happy Death Day is er ook eentje. Niet zo spannend als Scream, maar wel even vermakelijk. Jessica Rothe domineert haar rol en overschaduwt werkelijk iedereen en het is een genot haar te zien flippen als Tree, een nogal omhooggevallen studente die op haar verjaardag wordt vermoord en diezelfde dag telkens weer opnieuw moet doorleven. Bekend concept, frisse uitwerking, met hier en daar wat spannende momenten.

The Stranger (2022, reg. Thomas M. Wright)

Mijn volledige review is hier te vinden. In het kort: geen film voor mij.

Black Adam (2022, reg. Jaume Collet-Serra)

Nu komen we op gevaarlijk terrein: superheldenfilms. Dit vind ik een lastige. Ik ben zelf groot Marvel en DC fan. Ik heb niet bijster veel stripboeken gelezen, dus ik baseer mijn mening vooral op de films en series. Marvel doet het over het algemeen beter met de films, maar de karakters van DC vind ik net iets interessanter. Dit laatste komt ook wel een beetje door de videogames. Maar goed, Black Adam. Het enige wat ik erover wil zeggen is het volgende: Black Adam is niet bepaald een goede film, maar het begrijpt – meer dan de laatste paar Marvel films en series doen- wat het publiek wil zien in een superheldenfilm: Een losstaand verhaal waarin de actie en spektakel centraal staan. Je hoeft je niet in te lezen, je hoeft niet te begrijpen waar het staat in welk cinematisch universum, je hoeft zelfs je brein niet mee de zaal in te nemen. Slecht geacteerd en geproduceerd? O jazeker. Vermakelijk? 100%. Dom? Ook 100%.

Mrs. Harris Goes to Paris (2022, reg. Anthony Fabian)

Dit is het cinematisch equivalent van je oma die je een knuffel geeft en je vertelt dat het allemaal wel goed komt.

Barbarian (2022, reg. Zach Cregger)

Oeh, dit was vet. Het was een speciale horror avond in de bioscoop, dus er was allemaal versiering en er liepen medewerkers in kostuums rond om iedereen te laten schrikken. Goede manier om het publiek klaar te stomen voor een van de beste horrorfilms van het jaar. Ben je fan van horror? Ga dan deze kijken. Idealiter met zo min mogelijk voorkennis.

Rebel (2022, Adil & Bilal)

De belangrijkste film van het jaar. Het onderwerp (IS strijders) zal je misschien doen afschrikken, maar ik kan je verzekeren dat de film genoeg adempauzes geeft. Daarnaast is het een van de mooist gefilmde producties van het jaar. Hij kan zwaar vallen, maar ook ogen openen voor het antwoord op de vraag: Wie is de mens achter de terreur?

Good luck to you, Leo Grande (2022, reg. Sophie Hyde)

Nog zo’n belangrijke film. Alleen is deze wat luchtiger. Een lerares van AOW-leeftijd huurt een sekswerker in. Dat is de premisse. Meer niet. En meer is er ook niet nodig als je Emma Thompson en Daryl McCormack als hoofdacteurs hebt. In de dialogen wordt vanuit de persoonlijke verhalen van de twee hoofdrolspelers een bijzonder constructief en positief beeld geschetst van seks. Er zijn ongetwijfeld meer films die dit al hebben gedaan, maar ik vond deze – naast hilarisch – bijzonder verrijkend. Wat mij betreft mogen films die zo’n verfrissend perspectief aannemen gemaakt blijven worden.

Amsterdam (2022, reg. David O. Russell)

Deze film is, ondanks de cast, inderdaad zo saai als mensen zeggen. Gelukkig maar dat Christian Bale het naar z’n zin heeft gehad want de rest was gewoon zinnetjes aan het opratelen. En Amsterdam komt er niet in voor, dus de titel is ook nog eens super misleidend.

Happy Death Day 2U (2019, reg. Christopher Landon)

Heel erg leuk. Wel meer een ”Happy Death Day 1.5”, aangezien het verhaal voortborduurt op het verhaal van deel 1.

Mission Impossible Fallout (2018, reg. Christopher McQuarrie)

Heerlijk. Naast dat dit een van de beste actiefilms is van de afgelopen vijf jaar, is dit echt een comfort watch geworden. Prachtig gefilmd, toffe actie, goed verhaal, en Tom Cruise die z’n poot breekt. Wat wil een mens nog meer?

1. Boiling Point
2. Rebel
3. Barbarian
4. Good Luck to You, Leo Grande
5. Mission Impossible Fallout
6. Scream
7. The Woman King
8. Mrs. Harris Goes to Paris
9. Happy Death Day
10. Black Adam
11. Happy Death Day 2U
12. The Stranger
13. Amsterdam

Dames en heren, dat was hem weer. Pfoe, hele waslijst, maar ik heb mij al met al zeer goed vermaakt deze weken. Bedankt voor het lezen, geniet van het weekend, en tot de volgende keer!

VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter