De grote Amazon Prime Video Nederland gids

Er mag in Nederland dan nog steeds erg veel gebruikgemaakt worden van Netflix, maar er is ook een andere streamingdienst in opmars. We hebben het hier natuurlijk over Amazon Prime Video, het videoplatform van Amazon. Deze dienst laat je voor slechts €2.99 (!) per maand genieten van allerlei topfilms en series.

Ondanks dat Amazon Prime Nederland al een tijdje beschikbaar is, lijkt de dienst in dit land de laatste tijd steeds populairder te worden. Hoog tijd voor ons om er eens wat aandacht aan te besteden. In dit artikel vertellen we je wat Amazon Prime is, hoeveel het kost en wat voor films en series je erop kunt kijken.


1. Amazon Prime Video: Praktische informatie


Wat is Amazon Prime Video?

Amazon Prime Video is een door Amazon beheerde streamingdienst waarop je voor een vast bedrag per maand onbeperkt naar de beschikbare films en series kunt kijken. Het is in dat opzicht te vergelijken met Netflix en Videoland.

Amazon Prime Video wordt ook weleens simpelweg ‘Prime Video’ genoemd. Gezien we het hier hebben over de Nederlandse variant kun je echter ook spreken over ‘Amazon Prime Nederland’.

Amazon Prime Nederland

Het was al enkele jaren mogelijk om vanuit Nederland gebruik te maken van Amazon Prime Video. Al lijkt het platform er laatste tijd ook actief op uit te zijn om ons land te veroveren. Zo worden er sinds kort ook regelmatig Nederlandstalige films aan het aanbod toegevoegd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan New Kids Turbo en Oorlogswinter.

Prijs per maand

Zoals we in de inleiding al aangaven kost Amazon Prime slechts €2,99 per maand. Tevens is het mogelijk om een proefabonnement te nemen, waarmee je de dienst 30 dagen gratis kunt uitproberen.

Amazon Prime betalen zonder creditcard?

Een nadeel van Amazon Prime Video is dat je momenteel nog niet met iDeal kunt betalen en praktisch bent aangewezen op een creditcard. Al zijn er in Nederland meerdere prepaid creditcards te koop, waaronder die van Bunq.

Update: via een omweg kun je nu ook via iDeal betalen


2. De films en series van Amazon Prime Nederland


Naast de kosten is het natuurlijk handig om te weten wat je in Nederland precies kunt kijken op Amazon Prime Video. We zullen daarom enkele noemenswaardige films en series voor jullie uitlichten.

Series

We beginnen met series, gezien deze meestal voor een langere periode beschikbaar zullen blijven.

The Boys

Een van de meest spraakmakende series die Amazon Prime Nederland te bieden heeft is The Boys. We zien hierin een wereld waar superhelden voor een commercieel bedrijf werken en niet altijd lieverdjes zijn. Zo veroorzaken de ‘Sups’ regelmatig incidenten waarbij soms zelfs slachtoffers vallen. Ze komen hier echter vrijwel altijd ongestraft mee weg. Als de vriendin van de verlegen Hughie vanwege een dergelijk ongeluk om het leven komt wordt hij benaderd door Billy Butcher, een grofgebekte Engelsman die ook nog een een appeltje met deze zogenaamde superhelden te schillen heeft. Hughie treedt toe tot The Boys, een zooitje ongeregeld dat een poging doet om de Sups ten val te brengen.

Hunters

Al Pacino die tegen Nazi’s vecht… vindt jij dat interessant klinken? Dan kunnen we de serie Hunters aanbevelen. In deze reeks zien we een jonge Joodse man die lid wordt van een groep genaamd ‘The Hunters’. Zij zetten zich in tegen een uit oud-Nazi’s bestaand genootschap dat een vierde rijk probeert te realiseren.

Hanna

De serie Hanna is gebaseerd op de gelijknamige actiefilm uit 2011. In beide zien we een Hanna, jong meisje dat in de wildernis leeft en dagelijks getraind wordt tot vechtmachine. Totdat ze daar weg moet, omdat er mensen zijn die het blijkbaar op haar gemunt hebben. Waar Hanna uit 2011 een zeer vermakelijke actiethriller was gaat de serie verder in op het achtergrondverhaal rondom het bijzondere hoofdpersonage. Met succes, want de reeks werd eerder dit jaar wederom verlengd, waardoor er een derde seizoen komt.

Films

Naast series staan er ook allerlei interessante films op Amazon Prime Video. Ondanks dat dit aanbod steeds wisselt (er komen titels bij en gaan net als bij Netflix af en toe ook dingen weg), hier een overzichtje van recent toegevoegde films:

 • Joker
 • Doctor Sleep
 • A Quiet Place
 • The Wolf of Wall Street
 • Fight Club

Tevens zijn er ook vele klassiekers op de dienst te vinden, zoals bijvoorbeeld:

 • The Godfather
 • Once Upon a Time in America
 • Taxi Driver
 • Once Upon a Time in the West
 • Top Gun

Er staan overigens ook steeds meer Nederlandse films op Amazon Prime Video, waaronder:

 • Oorlogswinter
 • Alles is Familie
 • Komt een vrouw bij de dokter
 • De Oost

Kinderfilms- en series

Ook heeft Amazon aan de kinderen gedacht. Zo zijn er meerdere films en series te vinden die geschikt zijn voor de wat jongere kijkers. Al moeten we wel zeggen dat het met name qua kinderseries een beetje mager is. In dat opzicht doet Netflix het een stuk beter.

Update: Amazon is sinds kort eigenaar van Metro-Goldwyn-Mayer Studios. Dit betekent dat ook de bijbehorende films aan het Prime Video aanbod toegevoegd zouden kunnen worden. Het gaat onder andere om de franchises Rocky en James Bond.


3. Extra’s


Amazon Prime Video bevat naast het film- en serieaanbod ook nog een aantal leuke extra’s, waarvan we er hieronder een paar zullen noemen.

X-Ray

Heb jij weleens dat je een film of serie stopzet omdat je een bekend gezicht ziet en deze wilt opzoeken? Bij Amazon Prime Video is dit niet meer nodig. Linksboven in het beeld zie je namelijk een functie genaamd ‘X-Ray’ die je vertelt welke acteurs net in beeld zijn geweest.

Amazon Prime Video X-Ray

Tevens is het bij sommige films ook mogelijk om te zien welk nummer er zojuist te horen is geweest. Een nadeel is echter dat deze functie (nog) niet bij alle films en series werkt.

Films huren

Prime Video biedt ook de mogelijkheid om tegen betaling ook films te streamen die buiten het aanbod vallen. Je krijgt hierbij de keuze om de betreffende film te huren of te kopen. Deze functie zorgt ervoor dat Prime Video eigenlijk een soort Netflix en Pathé Thuis in één is.

Amazon Prime Video Channels

In november 2020 zijn de zogeheten ‘Amazon Prime Video Channels‘ toegevoegd. Dit zijn kanalen waarop je jezelf tegen een meerprijs kunt abonneren. Zo kun je met Cinéart Presents naar filmklassiekers kijken en geeft hayu je toegang tot allerlei reality-programma’s. Ondanks dat dit dus extra geld kost is er ook hier sprake van een gratis proefperiode.

Amazon Prime Video op Windows (en Apple)

Het is voor Windows 10-gebruikers mogelijk om een Amazon Prime Video app downloaden. Dit zorgt ervoor dat je films en series kunt downloaden, zodat je ze ook offline kunt gebruiken. Er is ook aan Apple gebruikers gedacht, al hebben we die app zelf nog niet getest.


4. Conclusie


Amazon Prime Video is met 3 euro per maand een zeer voordelige dienst, die ook nog eens een verrassend goed aanbod heeft. Wel is het jammer dat men momenteel alleen via creditcard kan betalen. Mocht dit voor jou geen probleem zijn dan is het zeker aan te raden om Prime Video eens uit te proberen.

Prime Video vs Netflix

Dan volgt nog de onvermijdelijke vraag… welke van de twee is beter, Prime Video of Netflix? Het is echter een beetje lastig om daar een goed antwoord op te geven. Qua filmaanbod zijn ze ongeveer gelijk, al is Netflix wat ons betreft net wat interessanter op het gebied van series. Dit omdat die laatste meer bekende titels in huis heeft. Daar staat tegenover dat Prime Video weer een stuk goedkoper is.

Ondanks ons enthousiasme is dit artikel niet gesponsord door Amazon of aanverwante bedrijven. We willen jullie als lezer gewoon graag informeren op het gebied van streamingdiensten. Is er een service waarover jij meer zou willen weten? Plaats dan vooral een reactie of mail naar info@entertainmenthoek.nl