Tom Hanks zou “terecht” niet meer in Philadelphia of Forrest Gump kunnen spelen

De Amerikaanse acteur Tom Hanks staat onder meer bekend om zijn twee Oscar winnende rollen in Philadelphia (1993) en Forrest Gump (1994). In een interview met de New York Times vertelt Hanks echter dat een acteur als hij vandaag de dag niet langer die rollen zou kunnen spelen. De acteur vindt het naar eigen zeggen terecht dat een modern publiek niet zou accepteren om een hetero acteur als een homoseksuele man met AIDS te zien, of een acteur zonder handicaps als gehandicapte man. 

Tom Hanks over Philadelphia en Forrest Gump

Tom Hanks noemt de films Forrest Gump en Philadelphia twee ‘eigentijdse’ films. Hij benadrukt dat de films vandaag de dag niet gemaakt zouden kunnen worden met een acteur als hij in de hoofdrol. Hij verwees ook naar zijn Forrest Gump tegenspeler Gary Sinise, die een luitenant speelt met geamputeerde benen. Ook hij zou niet langer hetzelfde personage kunnen spelen.

De laatste jaren zijn verschillende films bekritiseerd om hun casting keuzes. Zo kreeg de film Ghost in The Shell (2016) kritiek vanwege het casten van Scarlett Johanson in de hoofdrol, in plaats van een Aziatische actrice. Singer-songwriter Sia werd persoonlijk bekritiseerd wegens haar keuze om een niet-authistische actrice te casten als autistisch personage in haar regiedebuut Music (2021). Tom Hanks maakt zich echter geen zorgen over de potentiële kritiek die een acteur als hij zou krijgen op social media, voor het accepteren van een controversiële rol.

“There’s nothing you can do about that, but let’s address ‘could a straight man do what I did in Philadelphia now? No, and rightly so.”

Verder beweert Hanks ook dat de reden dat het publiek niet bang was om een film te zien over een homoseksuele man met AIDS in Philadelphia deels te maken had met het feit dat het personage door een hetero acteur gespeeld werd.

“One of the reasons people weren’t afraid of that movie is that I was playing a gay man. We’re beyond that now, and I don’t think people would accept the inauthenticity of a straight guy playing a gay guy.”

Voor Tom Hanks is het in ieder geval belangrijk dat Hollywood vandaag de dag homoseksuele en gehandicapte acteurs cast in filmrollen, om te streven naar authenticiteit.

“It’s not a crime, it’s not boo-hoo, that someone would say we are going to demand more of a movie in the modern realm of authenticity.”

VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van nieuwtjes als deze? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter