Top 5 | Beste Musicals (Rick van Wijk)

In musicals geldt de regel: als de emotie te groot wordt voor regulier dialoog, wordt het gezongen. Dat is een van de sterkste aspecten van een musical: emotie in de liedjes. Musicals zijn stiekem de leukste soort films, ze geven vaak comfort en als je met ze mee kan zingen is er niets dat je liever aan zou willen hebben staan. Hier zijn de 5 beste musicals bij elkaar verzameld, voor iedereen die een opknapper nodig heeft, of zijn vrolijke energie wil delen met het scherm.

5. Moana (2016)

Op iedere musicallijst zal Disney minstens eenmaal vertegenwoordigd moeten worden. Hoewel er een hele hoop leuke musicals van Disney zijn, heeft Moana (of Viana, de Nederlandse titel) mij altijd het meest aangesproken. De liedjes erin zijn niets minder dan inspirerend, je kunt ze bijna allemaal meezingen, de animatie is prachtig en bovendien is het verhaal uitstekend: alle beste kwaliteiten van Disney komen terug in Moana. Je zou Moana op zijn minst moeten zien voor het stemwerk van Dwayne ‘the Rock’ Johnson en zijn iconische ‘you’re welcome’ liedje.

4. West Side Story (1961)

West Side Story is een prachtige adaptatie van het welbekende Romeo & Juliet verhaal: een jongen en meisje van tegengestelde afkomst die verliefd worden. West Side Story speelt zich alleen af in New York City en het conflict tussen de Amerikanen en de Puerto Ricanen staat centraal: de jongen en het meisje zitten in tegengestelde gangs, en dat maakt de onderlinge strijd nog wat brutaler, soms zelfs dodelijk. Buiten een aantal iconische liedjes is de Original Motion Picture Score ook nog eens prachtig, met een diepere betekenis. Het is nog maar de vraag of de komende remake van Steven Spielberg op kan leven naar deze klassieke, onterecht onbekende film.

3. In The Heights (2021)

In The Heights is gloednieuw, de film heeft pas net de bioscoop verlaten. Desalniettemin is het een prachtig, zonnig inzicht in het leven van Puerto Ricanen in Washington Heights die omgaan met armoede en een hele hoop andere problemen. De muziek is hyper, modern en heerlijk om mee te zingen, de muziek vertelt vaak het verhaal beter dan het beeld, en dat is zeldzaam. In The Heights is authentiek en zeker een must-see voor iedereen die van Musicals houdt, en zal voor mij altijd de zomer van 2021 representeren.

2. The Sound Of Music (1965)

The Sound of Music komt van dezelfde regisseur als West Side Story, Robert Wise, en heeft net als die film de Oscar voor beste film gewonnen. The Sound of Music is werkelijk een klassieker. Het verhaal is ontroerend, inspirerend, spannend, het wordt bewoond door interessante, optimistische en iconische karakters. De muziek zelf is een karakter in de film. The Sound of Music is werkelijk een meesterwerk, er is in mijn optiek niets mis mee en de film is zeker ieders tijd waard. De film duurt 3 uur, en toch is er geen genoeg van te krijgen.

Eervolle vermeldingen

Toch is er nog een musical die al deze films eruit laat zien als Cats (2019): deze film doet alles perfect en heeft bovendien een bepaalde onbeschrijfelijke kwaliteit, die ik zo toch zal proberen te omschrijven. Daarvoor wil ik nog kort een aantal films delen die het lijstje net niet konden halen: Singin’ in the Rain (1952), Beauty and the Beast (1991) en The Greatest Showman (2017) zijn allemaal een kijkje waard.

1. La La Land (2016)

La La Land is zo’n ontzettend prachtige film. Deze heeft waarschijnlijk het minst aantal liedjes ten opzichte van de andere kandidaten op de lijst, maar elk liedje is uniek, gemaakt om bij mee te zingen en iconisch: ze hebben allemaal hun eigen kwaliteiten. La La Land speelt zich in het prachtige Los Angeles af, met een buitenaards prachtig liefdesverhaal waar passie en dromen tussendoor kunnen komen. La La Land is emotioneel, prachtig, perfect, uniek, energiek en had zeker de Oscar voor beste film moeten winnen, in plaats van Moonlight. Regisseur Damien Chazelle heeft elke beslissing perfect gemaakt, en zijn liefde voor Jazz die hier terugkomt is aanstekelijk. Iedereen moet La La Land een keer gezien hebben.

Rick van WijkVOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter