Filmhoek’s keuzes | Films 2017

Het filmjaar zit er weer op, en dat betekent dat de Filmhoek redactie weer bij elkaar mocht komen om lijstjes samen te stellen. Wat waren de meest memorabele films van 2017? Welke moet je nog inhalen, en welke kun je het best vermijden?

Filmhoek's keuzes - Films 2017

De films die nogal het vaakst hoog scoren zijn Baby Driver en Logan. Ook Wonder Woman, War for the Planet of the Apes en Blade Runner 2049 doen het goed. Assassin’s Creed is de grote verliezer van dit jaar, gevolgd door Transformers: The Last Knight en Justice League.

Glenn Abbink

Dit jaar vond ik het erg lastig om een lijst samen te stellen van beste en slechtste films. Want welke films zou ik dolgraag nogmaals willen zien en welke films waren zonde van mijn tijd? Een moeilijke vraag! De films uit 2017 waren voor mij persoonlijk vooral middelmatig. Met een aantal films die in onderstaande ‘Beste films’ lijstje staan heb ik me prima mee vermaakt, maar lieten mijn hart niet veel sneller slaan. Andersom vond ik sommige films in het ‘Slechtste films’ lijstje niet briljant, maar deze konden mijn aandacht wel vast houden voor een paar uur.

Beste films (niet op volgorde)

Filmhoek's keuzes - Glenn Beste Films 2017

 • Fences
 • Split
 • War for the Planet of the Apes
 • The Zookeeper’s Wife
 • Logan
 • Lion
 • Get Out
 • Baby Driver
 • Beauty and the Beast

Slechtste films (niet op volgorde)

Filmhoek's keuzes - Glenn Slechtste Films 2017

 • Mother!
 • Spider-Man: Homecoming
 • Assassin’s Creed
 • Wonder Woman
 • The Great Wall
 • Transformers: The Last Knight
 • Fifty Shades Darker
 • Geostorm
 • Baywatch

Immy Verdonschot

Aan het begin van dit jaar had ik me voorgenomen om vaker naar de film te gaan, en in 2017 is dat zeker gelukt. Daarom kan ik dit jaar weer uitgebreid terugblikken op de beste en slechtste films van afgelopen jaar. Waar ik echt in tijden niet zo gelachen heb als bij de meidenfilms Snatched en Girls Night Out en echt genoten heb van films als La La Land, Coco, John Wick: Chapter 2 en The Hitman’s Bodyguard, zijn dit alle films die de lijst niet hebben gehaald.

Beste films (niet op volgorde)

Filmhoek's keuzes - Immy Beste Films 2017

Bovenaan de lijst staat de film waar ik voor het eerst in tijden weer een keer extra voor naar de bios ben geweest: Wonder Woman. Niet alleen hebben we eindelijk een superheldenfilm gekregen met een vrouw in de hoofdrol die daadwerkelijk goed geschreven is en een interessant achtergrondverhaal heeft, ook begrijp ik eindelijk waarom er zo ontzettend vaak naar Wonder Woman gerefereerd wordt: ze is een superheldin waar je alleen maar van kan genieten (al was het tweede deel van de film eigenlijk een ramp). Andere films uit mijn toplijst zijn de Noorse film Thelma, die geweldig geschreven en geënsceneerd is. Tevens zou ik Baby Driver nog tig keer kunnen kijken, niet alleen vanwege de geweldige soundtrack, maar zeker ook vanwege de heerlijke actiescènes. In willekeurige volgorde staan verder nog op mijn lijst Thor: Ragnarok, een Thor-film waar je eindelijk mee kan lachen en waarschijnlijk de beste uit de hele reeks van de Noorse God, en het prachtige Beauty and the Beast met de betoverende Emma Watson en covers van de originele Disney waar je nog net zo goed van kan genieten. Special mentions krijgen nog de films Hidden Figures die ook ontzettend goed in elkaar zit en geen moment verveelt, terwijl het je tegelijkertijd een spiegel voorhoudt over hoe het vroeger was. En verder nog de Netflix-film The Babysitter: een heerlijke horror die ook zeker het noemen waard is, ook al verscheen deze niet in de bios.

 • Wonder Woman
 • Thelma
 • Baby Driver
 • Thor: Ragnarok
 • Beauty and the Beast

Slechtste films (niet op volgorde)

Filmhoek's keuzes - Immy Slechtste Films 2017

Lang niet alle films zijn echter altijd genieten, en aan sommige kun jij je alleen maar ergeren. Zo koste het me moeite om Huisvrouwen bestaan niet uit te zitten en was ik benieuwd naar Power Rangers, puur uit nostalgie. Helaas bleek dit echt een tienerdrama te zijn, met maar weinig van de oude serie. Hoewel Justice Leage wat dat betreft nog best genieten was door alle humor, was het vooral de schurk uit het verhaal die de film compleet tenietdeed. Mijn lijst wordt verder aangevuld met de Nederlandse post-apocalyptische film Molly, die erg leuk leek qua concept, maar helaas Hollandse kneuterigheid schreeuwt. Ook kwam ik maar moeilijk door de langzame film Paterson, waar ik voor een deel het gevoel had geen idee te hebben waar ik naar aan het kijken was.

 • Power Rangers
 • Huisvrouwen bestaan niet
 • Justice League
 • Molly
 • Paterson

Peter Solvani

Het jaar zit er weer op en dus is het ook voor mij maar weer eens tijd om een lijstje op te zetten mbt beste / slechtste film van 2017…

Beste films (niet op volgorde)

Filmhoek's keuzes - Peter Beste Films 2017

Zoals je merkt ben ik aardig weg van films die als basis veel met een comic of graphic novel te maken hebben. En van dit rijtje steken vooral Logan en Wonder Woman ver boven de rest uit. Een superheld van Marvel en respectievelijk van DC.

Vooral de eerste, Logan, was een heerlijke verrassing vanwege: 1) de ‘R-rating’ en 2.) voor het feit dat je Prof. X (Sir Patrick Stewart) ongecensureerd vloeken hoorde. Dat was voor mij echt het hilarische hoogtepunt van het jaar. Ik heb nog nooit zo hard gelachen. Ook Logan (Wolverine) zelf, die meerdere malen losging, was een verademing.
Maar DC Comics mocht zich ook eens op de borst slaan met de langverwachte hit: Wonder Woman. Een excellente film over een sterke vrouwelijke superhelden personage. Dit was echt een knap staaltje werk van regisseuse Patty Jenkins en de tweede film waarvoor ik 2 keer naar de bioscoop ben gegaan. Logan was nummer 1.

 • Logan
 • Wonder Woman
 • Guardians of the Galaxy V2
 • Blade Runner 2049
 • John Wick 2
 • Spider-man: Homecoming
 • Baby Driver
 • Kingsman 2: The Golden Circle

Slechtste films (niet op volgorde)

Filmhoek's keuzes - Peter Slechtste Films 2017

Zoals je merkt aan mijn rijtje steekt Ghost in The Shell met 2 koppen boven het gras uit. Waarom, hoor ik je vragen? Nou…. In mijn video review leg ik dat haarfijn uit, maar om dat nog ff te bekrachtingen:01. Scarlett Johansson als mijn sterke vrouwelijke held: Major Motoko Kusanagi.. OMFG!!!!!

De overige titels in dit lijstje waren slecht tot heel slecht en dan doel ik vooral op F&F8 en Transformers 5/6?? Daarnaast was de langverwachte Justice League nu net die ene film waar ik erg naar uitkeek, maar eenmaal gezien te hebben, was het gewoon weer een diepe teleurstelling. Ik val nooit in slaap tijdens een film, maar bij deze film was dat het wel het geval…..

 • Ghost in the Shell
 • (Met opzet leeg gelaten)
 • (Met opzet leeg gelaten)
 • Fast & Furious 8
 • Transformers: The Last Knight
 • King Arthur: Legend of the Sword
 • The Mummy
 • Justice League

Martijn Pijnenburg

Beste films (op volgorde)

Filmhoek's keuzes - Martijn Beste Films 2017

Ondanks dat ik in 2017 weer een hoop geweldige evenementen heb mogen meemaken waren er dit jaar echter weinig films die ik echt geweldig vond. Ron Goossens: Low Budget Stuntman was een sterke komedie maar niet klassieker waardig. Ook met Logan heb ik mezelf prima weten te vermaken, maar ik merkte onlangs op dat ik hem eigenlijk al bijna weer vergeten was. Dunkirk en Blade Runner 2049 waren weliswaar kwalitatief hoogstaande films, maar beide niet zo mijn smaak. De enige film waarbij ik letterlijk met open mond heb zitten kijken is de bloedstollende zombiethriller Train To Busan. Dit project wist de bekende formule weer in een nieuw jasje te steken, met als resultaat een zeer spannende film. Horrorkomedie Get Out was ook meer dan prima, al vond ik de hype persoonlijk nogal overdreven. De Franse coming-of-age horror Raw was op zijn zachtst gezegd wat apart, maar wat mij betreft wel het noemen waard. Train To Busan stak echter ruim boven de twee andere horrorfilms uit.

 1. Train To Busan
 2. Logan
 3. Raw

Slechtste films (op volgorde)

Filmhoek's keuzes - Martijn Slechtste Films 2017

Persoonlijk vond ik 2017 vooral een jaar van gemiste kansen. Projecten die een hoop potentie leken te hebben maar waarbij het eindresultaat gewoon tegenviel. Films als King Arthur: Legend of the Sword en Valerian and the City of a Thousand Planets waren qua budget en ambitie veelbelovend, het resultaat was in beide gevallen ehter nogal chaotisch waardoor het geheel wat mij betreft de plank een beetje mis sloeg. Desondanks waren ze nog best vermakelijk. Hetzelfde kan gezegd worden over Justice League. Toch waren er ook films die gewoonweg niet leuk waren om te zien. Boekverfilming The Dark Tower had een leuke cast maar een waardeloos script waardoor het geheel niet uit de verf kwam. Bij Assassin’s Creed waren het vooral de oninteressante personages die de film wisten te verpesten. Ondanks dat ik er al niet veel van verwacht had vond ik de film een behoorlijke tegenvaller en was ik blij toen de credits verschenen. De slechtste film was echter het Russische Guardians. Deze superheldenfilm was niet alleen afgezaagd en inspiratieloos, maar nam zichzelf daarnaast ook veel te serieus waardoor er eigenlijk niks leuks meer overbleef.

 1. Guardians/Zashchitniki
 2. Assassin’s Creed
 3. The Dark Tower

Sandro Algra

2017 was wat mij betreft een geweldig filmjaar. Nadat ik mijn top 10 had samengesteld realiseerde ik me pas dat ik toch een handjevol films was vergeten als Lion en Logan. Niet dat ze me niet bij zijn gebleven, er is gewoon veel om uit te kiezen. Het Theo Maassen regiedebuut Billy is ook wel noemenswaardig.

Beste films (op volgorde)

Filmhoek's keuzes - Sandro Beste Films 2017

Laten we eerst beginnen met de kleinere producties. Get Out is een film die vooral hoog bij mij scoort vanwege zijn originaliteit en vlijmscherpe satirische lading. Loving Vincent was op zichzelf al een prima moordmysterie geweest, maar als je letterlijk een geschilderde animatiefilm ziet wil je vanzelfsprekend elke frame inlijsten! Het was ook een ervaring apart om The Room eindelijk in de bioscoop te mogen zien. En gelukkig viel The Disaster Artist ook niet tegen.

De musicale kraakfilm Baby Driver is waar ik aan denk bij een perfect geregisseerde film. Simpel qua opzet, maar briljant uitgewerkt! Na een jaar wachten kreeg Nederland eindelijk de prachtige animatiefilm Your Name te zien. Gezien het internationale succes van deze film vind ik het raar dat animefilms in Nederland nog steeds gelimiteerde uitgaves krijgen. Brimstone van Martin Koolhoven is alles behalve perfect. Ik zou het niet eens fijne filmervaring noemen. Toch is er iets in deze thriller western wat mij het hele jaar is bijgebleven. Is het de rol van Guy Pearce als de wreedste western slechterik allertijden? Ik had ook een tweede zitting nodig om Blade Runner 2049 pas echt te waarderen. Wat mij betreft zou Hollywood dit als voorbeeld moeten nemen voor sequels van populaire franchises, maar wat jammer dat de opbrengsten tegenvielen. Wat kan ik zeggen? Ik ben een Dennis Villeneuve fan!

 1. Blade Runner 2049
 2. Baby Driver
 3. War for the Planet of the (DAMN DIRTY!) Apes
 4. Brimstone
 5. Get Out
 6. Dunkirk
 7. Your Name
 8. Loving Vincent
 9. Wind River
 10. The Disaster Artist

Slechtste films (op volgorde)

Filmhoek's keuzes - Sandro Slechtste Films 2017

Ik moet toegeven dat ik The Emoji Movie niet heb gezien. Ik kreeg alleen de kans om de Nederlandse versie te kijken, en als ik de vermeende slechtste film van het jaar wil uitzitten dan wil ik op z’n minst de stem van Patrick Stewart horen.

De Stephen King film It hoort eigenlijk meer als een oneervolle vermelding thuis op mijn lijstje. Los van enkele misplaatste scènes vond ik het namelijk niet zozeer een slechte verfilming, als meer een verfilming van een zeer gedateerd verhaal. Het is ook lastig om kritisch te zijn over een film als Hotel de Grote L. Dat het stampvol zou zitten met kinderfilm clichés was te verwachten. Ik begon de film pas echt te haten wanneer de hoofdpersoon de familiezaak probeert te redden door zich als meisje te verkleden in een tiener mode-show. Ik wou dat deze film was uitgekomen tijdens #MeToo.

Over Ghost in the Shell was ik in eerste instantie niet bijzonder negatief. Maar hoe meer ik erover nadenk hoe meer ik me realiseer hoe weinig substantie deze live-action remake heeft. Ironisch genoeg is het een leeg omhulsel zonder geest. Hetzelfde geldt voor Assassin’s Creed: het ziet eruit als het spel, maar het begrijpt totaal niet waar de Assassin’s Creed franchise voor staat. De film die mij nogal het meest met een leeg gevoel achterliet was The Circle. Het is een verhaal zonder logica, sympathieke personages of een bevredigende conclusie. En wie kwam op het idee om Tom Hanks, de aardigste man in Hollywood, te casten als slechterik!?

 1. The Circle
 2. Assassin’s Creed
 3. Carnifex
 4. Justice League
 5. Hotel de Grote L
 6. Ghost in the Shell
 7. Power Rangers
 8. It

Erik Jansen

Mijn bijdrage aan de tien beste en slechtste films van 2017. Man, man, man. Ik heb welgeteld 155 bioscoopfilms gezien dit jaar! Oké, een aantal daarvan zag ik meerdere keren en er waren wat oude films voor speciale redenen opnieuw in de bioscoop. E.T., Close Encounters, The Shining, The Room, Terminator 2 en een paar meer vallen dus af. Even kijken wat ik overhoud dan: 128 films. Maakt het er niet veel makkelijker op, maar here it goes…

Beste films (niet op volgorde)

Filmhoek's keuzes - Erik Beste Films 2017

Ik zag een hoop goede, originele films. Flink wat goede sequels en reboots. Voor mijn beleving was het best een goed jaar wat films betreft. Een groot aantal sprongen er wel bovenuit. IT, Split, Baby Driver, The Last Jedi, Wakefield, Elvis & Nixon, The Disaster Artist en nog een aantal anderen vallen onder mijn honorable mentions. Met moeite heb ik dan toch tien films opgesomd (niet in een bepaalde volgorde) die ik het best vond in 2017. Een aantal waarvoor ik geen recensie geschreven heb, noem ik even in het kort:

Mother! Niet iedereen in de zaal kon de film waarderen en ik denk dat het slechts geschikt is voor een selectief publiek, maar regisseur Darren Aronofsky verraste mij weer met een WTF-film.

Coco: Een prachtige en emotionele Disney Pixar film die een kijkje gaf in een voor ons onbekende Mexicaanse feestdag met bijbehorende tradities.

Wind River: Een bloedstollende detective thriller van topklasse met Elizabeth Olsen en Jeremy Renner in de hoofdrollen..

Blade Runner 2049: Een sequel op Blade Runner? Laat dat maar over aan Denis Villeneuve! Het break even point van de film was met 258 miljoen dollar aan inkomsten helaas niet gehaald en was dus financieel gezien geflopt.

Your Name/Kimi no Na Wa was een fantastische, unieke Japanse animatiefilm door Makoto Shinkai. Ook omdat ik niet zo vaak een Japanse animatiefilm in de bioscoop zie, was het absoluut een bijzondere ervaring.

 • Dunkirk
 • Wonder Woman
 • Logan
 • Hidden Figures
 • War for the Planets of the Apes
 • Mother!
 • Coco
 • Wind River
 • Blade Runner 2049
 • Your Name

Slechtste films (niet op volgorde)

Filmhoek's keuzes - Erik Slechtste Films 2017

En dan mijn tien slechtste films van het jaar. Ik heb er helaas iets meer gezien dan tien en bij een aantal heb ik ook eerder de bioscoopzaal verlaten. Ik zal eerlijk blijven dus de films die ik niet volledig heb gezien, neem ik niet mee in mijn onderstaande opsomming.

Kidnap: Een film die sinds 2014 op de plank heeft gelegen en dit jaar uitkwam. Constant datzelfde shot van de kilometerteller van haar accelererende auto in beeld en een gemiste kans om één van de ontvoerders van haar zoontje aan te rijden. Halle Berry, wat doe je als één van de ontvoerders met een mes in de hand op je auto komt afrennen? De hele bioscoopzaal riep het tegen je: PLANKGAS!!! Nee, Halle Berry zet ‘m in z’n achteruit…

Assassin’s Creed: Ook dit jaar geen goede video game film. Het idee leek veelbelovend, maar helaas voor hoofdrolspeler Michael Fassbender want tevens The Snowman was verschrikkelijk en zo ook…

Alien: Covenant: Ridley Scott bracht alles wat je verwacht van een Alien/Prometheus sequel en ik ben er langzamerhand klaar mee. Het is weer een groep mensen gestrand op een planeet en aan het eind blijft er een kortharige Ripley-rip-off achter die het opneemt tegen de alien. Cyborg David (Fassbender) is de uitvinder van de Xenomorph? Wat? Nee!

The Mummy en The Dark Universe-franchise die deze film moest opstarten… Haha, leuk geprobeerd Universal. Net zoals de mummie zelf is deze franchise Dead On Arrival.

The Bye Bye Man, Wish Upon, Annabelle: Creation en soortgelijke jumpscare horrorfilms dit jaar. Ja, daar waren er weer genoeg van. Maar van al die goedkope horrors kies ik Escape Room die ik slechts voor de helft heb gezien. Tijdens de andere helft van de film zat ik namelijk op mijn horloge te kijken. Volgens mij zag ik hem zelfs een week later in het DVD rek bij de drogisterij liggen…

The Circle. Emma Watson, Tom Hanks en John Boyega, waarom? Denk aan alle vormen van Social Media en live vlogs van de meest irritante vloggers die je je maar kan bedenken. Voeg er een sekte-plot aan toe dat op niets uitloopt en tadaa!: The Circle.

A Dog’s Purpose. Een schattig hondje sterft, reïncarneert in een ander schattig hondje en er gebeuren een hoop dingen. Het schattige hondje sterft weer en reïncarneert opnieuw in een ander schattig hondje enzovoorts enzovoorts… De gedachtes van de hond hoor je er doorheen en het werkt totaal niet. Allereerst verandert het hondje steeds van geslacht, dus waarom blijven we Josh Gad horen? En daarnaast weet iedereen wat een hond over het algemeen denkt: “Bal! Bal! Bal! Spelen! Spelen! Stok! Waar is de stok? Oh.. Je deed alsof je de stok weggooit… Stok!” De film probeert heel emotioneel over te komen, maar houdt zich niet vast aan één verhaal. De rode draad ontbreekt eigenlijk volledig aan de film. Wil je een echt een goede film zien over een hond, kijk dan eens Hachi: A Dog’s Story. Daar krijg je pas echt een brok van in je keel.

Baywatch: Weer een oude TV-serie die de 21 Jump Street-komedie behandeling kreeg. Maar in tegenstelling tot 21 Jump Street was Baywatch een mislukking. Flink wat flauwe komedie, een discount-Josh Gad-look-a-like voor de dikke mannen grappen en CGI waarbij de C staat voor Crap.

Geostorm: Niet alleen qua genre een rampenfilm, maar ook een ramp wat betreft alles dat aan film fout kan zijn. Een dom, voorspelbaar verhaal vol clichés en bijbehorende stereotypes als personages die je vast al eens in soortgelijke Roland Emmerich films gezien hebt.

En tot slot Transformer 5: The Last Knight. Ik had me voorgenomen deze film niet te gaan zien en ik hield het nog maanden lang vol. Aan het eind van de zomer had ik echter alle huidige bioscoopfilms gezien behalve deze en waagde toch maar een poging. Waarom deed ik dat? Alle Michael Bay’s clichés kwamen voorbij zoals explosies, flauwe komedie en waarschijnlijk had de film weer zo’n standaard plot waarbij de Autobots en de Decepticons het wéér tegen elkaar opnamen en een belangrijk ding moeten vinden ofzo. Ik zeg waarschijnlijk, want ik was de film gelukkig heel snel vergeten.

 • Kidnap
 • Assassin’s Creed
 • Alien: Covenant
 • A Dog’s Purpose
 • The Circle
 • Baywatch
 • The Mummy
 • Escape Room
 • Geostorm
 • Transformers: The Last Knight