7 slechteriken die winnen (Martijn & Sandro)

De meeste films van tegenwoordig hebben een happy end. Held verslaat slechterik en redt het meisje, en de slechterik zweert wraak achter de tralies. Maar heel soms komt het ook weleens voor dat de slechteriken met hun misdaden wegkomen. In deze blog bespreken we maar liefst 7 slechteriken die winnen en ongestraft hun diabolische plannen uitvoeren.


Let op! Deze blog bevat spoilers


1. Peter en Paul (Funny Games)

In Funny Games gaat een jong gezin op vakantie in een zomerhuisje. Daar maken ze kennis met Peter (Frank Giering) en Paul (Arno Frisch), die in eerste instantie twee keurige jongemannen lijken. Totdat het duo besluit om de gezinsleden te gijzelen en terroriseren. Het gruwelijke is dat hierbij het jonge zoontje om het leven komt. Je krijgt daardoor als kijker het idee dat de film geen gerechtigheid kent. Het is dan ook een geweldig moment als de moeder Peter weet neer te schieten en het gezin hierdoor eindelijk terug lijkt te kunnen slaan.

Funny Games 1997 winnende slechteriken

Waar in de meeste films de slechteriken hun verdiende loon krijgen blijkt het in Funny Games anders te lopen. Nadat zijn maat is neergeschoten blijkt Paul – tot grote verbazing van de kijker – de tijd te kunnen terugspoelen, waardoor het duo er alsnog ongeschonden vanaf komt. Uiteindelijk komen ook de ouders om het leven. Als laatste shot zien we Paul grijzend de camera in kijken, alsof hij het publiek wil inwrijven dat hij gewonnen heeft.

2. Thanos (Avengers: Infinity War)

Thanos (Josh Brolin) zoekt de zes Infinity Stones. Met welk doel? Het geeft hem de goddelijke macht om het lot van alle stervelingen in het heelal te bepalen! Films waarin een slechterik de wereldbevolking probeert uit te roeien zijn niet nieuw. Of in het geval van Thanos: de halve bevolking van het universum. In tegenstelling tot bijna iedere andere schurk weet deze MCU-slechterik het ook daadwerkelijk voor elkaar te krijgen. Als Thanos de Infinity Stones eindelijk bij elkaar heeft knipt hij in zijn vingers. We zien onze geliefde superhelden, die we maar liefst 10 jaar lang in de MCU films hebben gevolgd, voor onze ogen verdampen. En Thanos? Die rust lekker uit in zijn pensioenhuisje op een onbewoond planeet. Mission accomplished. THE END!

Er zijn nu misschien mensen die gaan verwijzen naar het feit dat de daden van Thanos later weer ongedaan gemaakt worden, in Avengers: Endgame. Dat klopt, maar gezien de schokkende finale van Avengers: Infinity War hoort deze slechterik wat ons betreft wel degelijk in dit lijstje thuis. Bovendien is Thanos uit Infinity War technisch gezien niet dezelfde Thanos uit Endgame, dus behoudt de eerste Thanos zijn onverslagen status.

3. The Usual Suspects

Hoewel ik (Martijn) The Usual Suspects een beetje overgewaardeerd vind kan ik niet ontkennen dat het een mooi voorbeeld is van een film waarin het plan van de slechterik lukt en deze vervolgens ook nog eens ongeschonden weg weet te komen (net als hoe Kevin Spacey jarenlang ongeschonden met zijn daden weg wist te komen). De laatste scene is zo beroemd dat je vast weleens een parodie hebt gezien. Agent Kujan (Chazz Palminteri) ontdekt in één flits dat Verbal (Spacey) zijn hele verhaal bij elkaar heeft gelogen en dus altijd al de dader was waar hij naar zocht (net als dat moment waarin wij de ware aard van Spacey ontdekten). De schurk rijdt de ondergaande zon tegemoet, in een einde dat normaal gesproken voor de held is bestemd.

4. Lemorne (Spoorloos)

De inspiratie voor deze blog komt voort uit een idee dat Sandro Algra kreeg nadat Martijn vorig jaar zijn lijstje met 7 slechteriken maakte. Een de schurken uit dat lijstje was Lemorne (Bernard-Pierre Donnadieu), afkomstig uit de Nederlandse film Spoorloos. Deze man heeft ooit een vrouw laten verdwijnen, puur omdat hij wilde weten hoe dit zou voelen. Blijkbaar is deze gruweldaad Lemorne bevallen, want later probeert hij om hetzelfde te doen met haar voormalige vriend, aan wie Lemorne bekend heeft dat hij achter de verdwijning zat.

Lemorne Spoorloos

Het spreekt voor zich dat Lemorne’s nieuwe potentiële slachtoffer erg argwanend is en daardoor niet zomaar meewerkt. Toch weet hij de voormalige geliefde zo te bespelen, dat deze vrijwillig een slaapmiddel inneemt, zodat Lemorne zijn plan ongestoord weet uit te voeren.

5. Michael Corleone (The Godfather: Part II)

De filmreeks The Godfather is een klassiek voorbeeld van een “rise and fall” gangster verhaal, met één belangrijk verschil: Michael Corleone (Al Pacino) wordt nooit echt gestraft voor zijn daden.

Wanneer we de jonge Michael voor het eerst zien belooft hij zijn toekomstige vrouw dat hij nooit zal worden als zijn moorddadige vader en broers. Aan het einde van de eerste Godfather-film is hij echter een totaal anders mens. Hij ruimt al zijn vijanden uit de weg en liegt hierover tegen zijn vrouw. Niet bepaald een traditioneel gangster film einde. Maar we accepteren hier nog dat Michael deze daden pleegt voor “De Familie”.

Slechteriken

In The Godfather: Part II gaat Michael een stapje verder. Opnieuw is hij zijn vijanden te slim af. Eén van zijn zogenaamde “vijanden” is echter zijn oudere broer! Deze keer is geen van zijn moorden te rechtvaardigen als zelfverdediging. Michaels principes gaan immers zo ver dat hij familieleden opoffert voor “De Familie”. En dan realiseer jij je als kijker dat Michael eigenlijk vanaf het begin al de ware slechterik van de film was!

6. Loco (The Great Silence)

Westerns, dit hele genre is gemaakt voor traditionele “goed verslaat kwaad” verhalen. Maar wat krijg je dan als een western wordt geregisseerd door een Italiaanse Marxist? Een film waar de boze autoriteiten de wet misbruiken om de armen te onderdrukken!

Een groep premiejagers, onder leiding van de moordlustige Loco (Klaus Kinski), houden tientallen burgers die onterecht van misdaden worden beschuldigd gegijzeld. Kan onze held Silence (Jean-Louis Trintignant) tegen alle verwachtingen in zijn medemens redden? In een doorsnee western wordt de held hier op het laatste moment gered door een wonder, of door een bondgenoot. In plaats daarvan gebeurt er in deze film wat er in zo’n situatie zou moeten gebeuren. Loco schiet de held genadeloos dood, en de gijzelaars worden geëxecuteerd. De premiejagers halen netjes “volgens de wet” hun premie op en rijden de ondergaande zon… je kent het inmiddels wel.

Regisseur Sergio Corbucci had weliswaar een meer conventionele happy ending voor deze film opgenomen, voor de internationale markt. Dit einde is echter nooit in een vertoning van de film gebruikt. Daarmee blijft The Great Silence een van de meest pessimistische westerns ooit gemaakt.

7. John Doe (Se7en)

Seriemoordenaar John Doe (Kevin Spacey) kiest zijn slachtoffers uit op basis van hun zonden: één moord voor elke van de zeven hoofdzonden. En wie is het laatste slachtoffer? HIJZELF! Vanwege de jaloezie die hij voelt voor detective David Mills (Brad Pitt) verdient hij door hem geëxecuteerd te worden. Hoe lokt hij Mills dan uit? Door de agent een pakketje te presenteren met daarin het hoofd van zijn vrouw! Uit woede schiet Mills Doe neer, waarmee zijn Bijbelse missie is voltooid.

Se7en slechteriken

Tja, achter de motivatie van deze moordenaar schuilt weinig logica. Al helemaal omdat hij voor zijn plan een onschuldige vrouw moest vermoorden die dus niet één van de hoofdzonden belichaamt. Daarmee lijkt John Doe meer op een religieuze fanaat dan een criminele genie. Maar Kevin Spacey is nou eenmaal een acteur die de rol van een psychotische schurk vol overtuigingskracht weet te spelen. Hij heeft zoveel boevenrollen op zijn CV staan dat het eigenlijk geen wonder is dat de man een donkere kant bleek te hebben.

Dit waren 7 films met winnende slechteriken die wij het noemen waard vonden. Uiteraard zullen er nog meer van dit soort films zijn, dus deel gerust je aanvullingen via Facebook of Instagram. Let er wel op dat je niet teveel verklapt voor andere bezoekers.

Meer lijstjes (met slechteriken)

Mocht je dit soort lijstjes leuk vinden lees dan vooral ook onze artikelen over de 10 meest gehate personages en pijnlijke filmscenes.

VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van film- en serienieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter