Filmhoek’s keuzes | Films 2013

Het einde van het jaar is een tijd van ‘lijstjes’. De redactie van Filmhoek.nl doet hier ook aan mee en zet de beste en slechtste films van 2013 op een rij. Wat waren de films waarvoor je naar de bioscoop moest, en wat waren de films die je het beste kon vermijden?
Wanneer alles lijstje van onze redacteuren bij elkaar worden opgeteld staan Les Misérables en Gravity op een gedeelde eerste plaats als de film van 2013. De slechtste film van 2013 wordt dan Grown Ups 2.

Glenn Abbink

2013 was wat mij betreft geen topjaar voor film. Vele blockbusters/popcorn vermaak vielen tegen en vele waren inwisselbaar voor elkaar. Onderstaande lijst bevat toch wat mooist dat 2013 te bieden had, in willekeurige volgorde. Dit zijn niet per definitie de beste films, maar films die ik het meest kon waarderen om verschillende redenen, films die vermakelijk waren, films die mij ontroerd hebben, alsook films waarbij ik op het puntje van mijn stoel zat:

Filmhoek’s keuzes | Films 2013 Glenn

Beste films

Hoewel het lijstje met de beste films lastig was om samen te stellen, is de keuze voor de slechtste film van 2013 nog moeilijker. 2013 was voor mij een jaar van stoutmoedige beloftes, visuele, thematische en stilistische mash up’s, blockbuster-geweld, visuele stront, gehavende superhelden, films die onder de ballast van hun eigen hete lucht bezweken, disfunctionele en schizofrene films, komedies die gewoonweg niet grappig waren. Mijn lange lijst met kul heb ik met moeite weten terug te brengen tot vijf films. Ik kon echter niets anders dan een gedeelde nummer vijf plaats te kiezen voor de misplaatste sequel The Hangover Part III en de smakeloze stoofpot van Tarantino, Django Unchained:

glenn-worst1.jpg

Slechtste films

Immy Verdonschot

Afgelopen jaar was een geweldig filmjaar voor mij. Ik heb ontelbaar veel goede films gezien, waaruit het onmogelijk is om een top vijf samen te stellen. Bepaalde films zijn me wel erg bijgebleven, zoals Les Misérables met het geweldige acteerwerk van Anne Hathaway, en Lovelace waarmee Amanda Seyfried enorm in mijn waardering is gestegen. Een andere prachtfilm is La Vie d’Adele omdat je een eerste liefde nog nooit van zo dichtbij hebt meegemaakt. Oz the Great and Powerful greep prachtig terug op zijn voorgangers en was een waar spektakel om naar te kijken. Verder heb ik nooit zo’n grijpende film gezien als Gravity met een extreem goed plot en geweldige uitkomst. Mijn hoogtepunt van het naar is en blijft uiteindelijk toch Much Ado About Nothing, vanwege alle redenen die ik ook al in mijn recensie heb genoemd. Een film die ik niet vaak genoeg kan kijken en voor altijd in mijn hart zal zitten.

Filmhoek’s keuzes | Films 2013 Immy best

Beste films

Tegenvallers dit jaar zitten er helaas ook tussen… Zo was ik na een prachtige trailer toch teleurgesteld in Diana. Hoe prachtig Naomi Watts ook is… Het is alsof je naar een verfilming van een roddelblad kijkt. Van jOBS kreeg ik gewoon de kriebels, dus daar laat ik het bij. Hoewel ik weet dat er veel lyrische recensies zijn over Inside Llewyn Davis, voldeed deze toch niet aan mijn verwachtingen… Maar dat heeft misschien meer te maken met mijn meetlat voor de Coen broertjes dan iets anders. Een film die volgens mij alleen interessant is voor paparazzi liefhebbers is The Bling Ring. In mijn ogen een nogal inhoudsloze film. En laten we de Nederlandse filmmarkt niet vergeten! Er zijn dit jaar weer heerlijk veel goede films naar voren gekomen, maar persoonlijk had ik meer verwacht van Mannenharten… Tja, wat kan ik zeggen: mijn hart wilde gewoon wat meer.

Immy worst

Slechtste films

Fabian van der Starre

Ik heb een keuze moeten maken tussen Iron Man 3 en Thor: The Dark World, met laatstgenoemde als winnaar. Deze film heb ik 5x in de bioscoop gezien. Wat een verslavende film en visueel verbluffend. Frozen had daarnaast geweldige zang en DE animatiefilm van 2013. Spijt was voor mij hartverscheurend! Alleen personen met een hart van steen kunnen zonder waterige ogen deze film bekijken. Bij Les Misérables was net als bij Frozen de zang het hoogtepunt. De prestaties/zang van Hathaway en Jackman hebben mij weggeblazen! Ten slotte kan The Hobbit: The Desolation of Smaug niet ongenoemd blijven. Als fan van de originele The Lord of the Rings trilogie, bleef Peter Jackson mij verbazen met zijn visie op de wereld van Tolkien.

Filmhoek’s keuzes | Films 2013 Fabian best

Beste films

Aan onderstaande films wil ik liever geen woorden aan vuil maken, maar doe dit toch. Out of the Furnace was totaal niet wat ik ervan had verwacht. Spring Breakers sloeg echt nergens op met extreem veel scenes puur om de speelduur te verlengen. Epic deed zijn naam niet eer aan en de 3D animaties hebben we al in andere films gezien. Grown Ups 2 a.k.a. Adam Sandler’s boy band heb ik tevens met veel moeite moeten doorzitten. The Lone Ranger was een slechte remake van Pirates of the Carribean, maar in het Wilde Westen.

Fabian worst

Slechtste films

Christa Galesloot 

In het jaar 2013 zijn er ontzettend veel goede films uitgekomen. Animatie, fantasy en superhelden films blijven toch altijd mijn favorieten omdat ik nou eenmaal houd van de realiteit even ontsnappen. Het hoogtepunt van het jaar voor mij was daarom Loki 3, beter bekend als Thor: The Dark World. Verrassend goed was ook de film 42, een waargebeurd verhaal over de Jackie Robinson, de eerste Afro-Amerikaanse honkbalspeler. Een indrukwekkende dramafilm met een sterke cast.

Christa best

Beste films
Thor: The Dark World
-42
#NAAM?
Monsters University
Oz the Great and Powerful

De slechte films waren voor mij lastiger uit te kiezen, aangezien ik maar weinig geduld heb voor slechte films en ze vaak niet af kijk, of er al niet eens aan begin.

Christa worst

Slechtste films

Sandro Algra

Het is altijd lastig om zo’n lijstje te maken, er zijn zeker 5 andere noemenswaardige films die dit jaar in Nederland uitkwamen. Deze top 5 is gebaseerd op originaliteit en een vrijblijvende indruk. De biotoop Lincoln (5) is geen meesterwerk van Steven Spielberg maar wel een van zijn betere werken. Net als Abraham Lincoln kreeg Daniel Day Lewis de volle aandacht maar voor mij was de ware ster Tommy Lee Jones. Ook Robert de Niro kreeg eindelijk weer glansrol maar Silver Linings Playbook (4) wist vooral de carrière van Jennifer Lawrence te garanderen. Het was een rauwe romantische komedie over twee (eigenlijk drie) neurotische zielen. Gek genoeg zijn komedies vaak het sterkst als je er ook depressief van kunt worden. Alles van Blue Jasmine (3) is herkenbaar als typisch Woody-Allen, in de kern is het eigenlijk een ouderwetse tragedie. De Spaghetti Western is al lang geleden uitgestorven. Toch is het fijn om te weten Quentin Tarantino dit genre nog begrijpt. Met racisme als hoofdthema is Django Unchained (2) een bloedige zwarte fantasie. Als opening van het jaar was deze film niet te overtreffen, totdat Gravity (1) uitkwam. Het eerste half uur is een ongeëvenaarde ervaring, daarna wordt het gewoon een hele goede Hollywoodfilm. Waarom zou je honderdvijftigduizend euro voor een ruimtereis betalen als je deze film in IMAX kunt zien?

Sandro best

Beste films

Natuurlijk zijn er nog veel slechtere films die ik had kunnen zien. Misschien is dat alvast een voornemen voor 2014. Met mijn ergernis niveau als maatstaf begin ik met Walking With Dinosaurs (5). Voor een kinderfilm is hij zo slecht nog niet maar als je een bekende naam opkoopt dan moet je ook een bepaald publiek tegemoet komen. Bij Man of Steel (4) was marketing juist het sterkst: De meest banale stripheld ter wereld krijgt de Christopher Nolan behandeling! Er is niks mis met een serieuzere Superman maar dan moeten zijn daden ook logica hebben. Op visueel vlak is Pacific Rim (3) een monumentale prestatie. De internationale cast kreeg wel uitgekauwde Hollywood sjablonen als hoofdrollen. De helden werkten mij zo erg op de zenuwen dat ik aan de kant van de zeemonsters ging staan. In Olympus has Fallen (2) waren zelfs de slechteriken niet om aan te zien. Om White House Down kon ik nog enigszins lachen maar dit zelfingenomen stuk patriottische kul nam zichzelf net iets te serieus. Dat je hier anno 2013 nog mee weg denkt te komen! Al deze films hebben nog enigszins iets te bieden, iets wat je niet kunt zeggen van Paranoia (1). Het was een film met veel ideeën en een cast met veteranen maar niks daarvan wordt benut. Als psychologische thriller mist hij de spanning totaal, voor een sciencefictionfilm is hij fantasieloos.

Sandro worst

Slechtste films