Films 2020 | E-hoek’s film keuzes van het jaar
Was 2020 het jaar van de dood der filmtheaters? In februari zag men nog een speciale stand op Utrecht Centraal, ter aankondiging van de nieuwe Bond-film No Time To Die. In juni hing aan de Kinepolis tegenover het station nog altijd de banner van 2019âs grootste fiasco Cats. âHet is zover!â riepen wij toen op de redactie âZo ziet de apocalypse eruit! Wanneer wij onze kleinkinderen naar de ruĂŻnes van dit theater meenemen is dit het eerste beeld dat ze zullen zienâ. 2020 was zeker geen makkelijk jaar, met zijn uitgestelde film releases, gesloten bioscopen en evenementen die geschrapt werden. De vraag is dus of dit jaar ons toch nog bracht die de moeite waard waren. De redactie van E-Hoek bespreekt in deze blog zijn favoriete films van het jaar.
Sandro Algra
Niet naar buiten kunnen gaan zuigt. Hoeveel filmpremiĂšres en festivals hebben we dit jaar wel niet af moeten zeggen? Toch kan ik niet zeggen dat dit geen memorabel jaar voor mij is geweest. In het voorjaar kon ik nog een paar briljante films van 2019 inhalen. En eenmaal toen de eerste lockdown begon nam ik de gelegenheid om weer eens een paar klassiekers in te halen. Zo kon ik eindelijk het hele oeuvre van Studio Ghibli en Roald Dahl films van mijn to-watch lijst afstrepen. Gelukkig toonden de filmhuizen in de afwezigheid van nieuwe releases ook weer een paar golden oldies die ik graag nog eens op een groot scherm wilde zien (zoals de films van de in dit jaar overleden componist Ennio Morricone).Â
Goede films waren er wel degelijk. Ja, ik zag voor de verandering geen Marvel of Disney remakes in de lokale Pathé, maar van mij hoeft dat ook een jaartje niet. De leukste films waren dit jaar te zien in de filmhuizen. Dat ik meer goede films heb gezien dan in mijn top 10 lijstje zou passen zegt al een hoop. En ik zou mijn lijstje nog langer kunnen maken met de toevoeging van films uit de festivals Camera Japan en CinemAsia, maar daarvoor kan ik jullie beter doorverwijzen naar onze blogs. Filmtheaters zijn niet dood, we moeten gewoon even geduld hebben.
Top 10 (op volgorde)
- The Lighthouse
- 1917
- Jojo Rabbit
- Les Misérables
- Der Fall Collini
- Corpus Cristi
- Da 5 Bloods
- Queen & Slim
- La Odisea de los Giles
- Uncut Gems
De honourable mentions (niet op volgorde)
- Tenet
- De Beentjes van Sint Hildegard
- The Cave
- Wolfwalkers
Martijn Pijnenburg
Het is geen verassing dat 2020 qua nieuwe films niet zo’n bijzonder jaar was. Al heb ik wel degelijk enkele interessante dingen gezien, waarvan ik mijn favorieten zal uitlichten.
Top 5 (op volgorde)
1. Uncut Gems
Uncut Gems was in 2019 al op enkele filmfestivals te zien, maar verscheen in Nederland pas later op Netflix. Gezien de positieve reacties die deze misdaadthriller met Adam Sandler (!) in de hoofdrol kreeg was natuurlijk razend benieuwd. In eerste instantie vond ik de drukke regiestijl van Uncut Gems maar niets. Al ik heb gelukkig toch doorgezet, want anders had ik een juweeltje (toepasselijk) van een film gemist. Waar Sandler tegenwoordig bijna alleen maar slechte films maakt zet hij in Uncut Gems een personage neer dat weliswaar erg irritant, hysterisch en onbetrouwbaar is, maar je ergens toch sympathie voor voelt. Het is dan ook een genot om hem te zien aanmodderen, al hoop je stiekem toch dat hij gaat slagen.
2. The Lighthouse
Een zwart-wit horrorfilm over twee mannen die het met elkaar moeten uithouden op een vuurtoren. Met Willem Dafoe en Robert Pattinson in de hoofdrol. Dat klonk een beetje vreemd, maar daardoor des te interessanter. Het resultaat heb ik begin dit jaar (net op tijd) in de bioscoop kunnen aanschouwen. The Lighthouse is een erg eigenzinnige film, maar ook erg sterk.
3. 1917
Ik moet eerlijk toegeven dat ik 1917 alweer bijna was vergeten, maar ik zal niet ontkennen dat het een erg goed gemaakte oorlogsfilm is.
4. Jojo Rabbit
Ik had veel goede verhalen over deze komedie gehoord en in eerste instantie viel hij me een beetje tegen. Of ja, ik vond de grappen gewoon wat flauw. Al kan ik niet ontkennen dat het een goed gemaakte film is die me uiteindelijk toch wist in te pakken.
5. Da 5 Bloods
Deze Spike Lee-film over een groepje Vietnam-veteranen voelde aan als een chaotische mix van verschillende genres. Al heb ik mezelf er goed mee weten te vermaken.
De verrassingen
Dan zijn er ook nog enkele films die niet zozeer top 10 materiaal waren, maar me wel aangenaam wisten te verassen.
- De Beentjes van Sint Hildegard
Johan Nijenhuis maakt een goede film, wie had dat nou gedacht? Ondanks de wat lange speelduur vond ik De Beentjes van Sint Hildegard een leuke en vrij originele komedie.
Een Nederlandse ode aan Quentin Tarantino-films als Reservoir Dogs en The Hateful Eight. Niet vergelijkbaar met een Hollywood-productie, maar leuk gedaan en stiekem nog best spannend. Je kunt deze film via Amazon Prime Video bekijken.
Kimberly Leerkes
2020 was een gek jaar! Normaal gesproken heb ik aan het einde van het jaar een reeks goede films gezien waarbij ik het moeilijk vind een top 5 te vormen. Dit jaar werden er zo weinig nieuwe films uitgebracht dat ik het moeilijk vind uit het handjevol films een aantal hoogvliegende titels te kiezen.
De twee grote regisseurs die altijd voor hoge verwachtingen zorgen brachten dit jaar ook een film uit. Maar Tenet van Christopher Nolan vond ik een enorme domper en David Fincherâs Mank kon mij niet zoveel boeien als zijn voorgaande films dat deden.
Dat maakt van 2020 een mager filmjaar. De bioscoop kon je vrijwel helemaal overslaan! In plaats daarvan heb ik me vermaakt met films die direct op VoD te zien waren of juist series die ik tijdens lockdown veelvuldig heb gebinged.
Top 5 (niet op volgorde)
1. Soul
Misschien wel een van de grote namen in het 2020-rijtje is Disney Pixarâs nieuwste animatiefilm Soul.
In Soul neemt Pixar opnieuw een abstract gegeven en beeldt deze uit in schattige Disney figuurtjes. Het is een trucje dat zij al eerder met Inside Out hebben uitgevoerd en ik moest tijdens het kijken van Soul ook regelmatig aan Inside Out denken. Soul gebruikt hiermee de typische Pixar formule die natuurlijk op je emotie moet spelen. Erg origineel vind ik het niet, maar dat neemt niet weg dat ik me tijdens het kijken ontzettend heb vermaakt.
Oppervlakkig is Soul ook niet te noemen. Onder deze kleurrijke animatiefilm schuilt een thema niets minder dan âde zin van het levenâ. De stemmen van Jamie Foxx en Tina Fey met een swingend jazz orkest op de achtergrond maken deze film af!
2. Hillbilly Elegy
3. Queen and Slim (2019)
Eigenlijk is Queen & Slim een film uit 2019, maar omdat de releasedatum voor Nederland op begin 2020 staat mag hij best in dit lijstje.
Queen & Slim is een Amerikaanse roadtrip-crime film met Daniel Kaluuya en Jodie Turner-Smith in de hoofdrol. De film start met een pijnlijk slecht Tinderdate waarin de twee hoofdrollen zich bevinden en lijkt vervolgens over te slaan naar het typische thema rondom Black Lives Matter, met politiegeweld tegenover een onschuldige donkere man. Als de hoofdrolspelers niet voor de gebruikelijke oplossing kiezen neemt het verhaal ineens een onverwachte wending. Voor je het weet kijk je naar een spannende Bonnie & Clyde-achtige film dat zich afspeelt in het Zuiden van de Verenigde Staten.
4. The Trail of Chicago 7
Een ander zwaar politieke film is The Trail of Chicago 7. Voor deze film heeft Netflix een sterrencast bij elkaar weten te rapen.
5. The Assistant
EĂ©n van de weinige films die dit jaar in de bioscopen draaide was The Assistant met Ozark-actrice Julia Garner. Het was niet een film die heel direct mijn aandacht trok, maar vanwege het lage aanbod nieuwe films in de bioscopen kwam deze toch in mijn kijklijstje terecht. Na het zien was ik ook prettig verrast.
The Assistant laat het eentonige kantoorleven van assistent Jane zien. Zij is de assistent van een grote mediabaas en heeft de droom zelf een goede positie in dat wereldje te krijgen. Dat ze het pispaaltje en schoonmaakslaafje van kantoor neemt ze maar voor lief.
Bijzonder is hoe subtiel regisseur Kitty Green haar verhaal weet over te brengen. In principe zie je grotendeels alleen de standaard werkzaamheden die bij een kantoor horen. Toch bloeit er een intrigerend tafereel op die assistent Jane uitdaagt na te denken over haar eigen moraal.
Raymond Doetjes
Top 3 (op volgorde)
- 1917
- JoJo Rabbit
- Escape from Pretoria
Jip Strijbos (gastrecensent)
Het zal geen geheim zijn dat 2020 niet een al te best jaar was. De coronacrisis heeft ook de filmwereld in haar klauwen gehad en dat was te merken. Het was geen makkelijk jaar om een eindejaar lijst bij elkaar te zoeken. De films in de lijst zijn veelal films die in andere jaren slechts een âhonourable mentionâ zouden zijn. Maar, eerlijk is eerlijk, het is wel een gevarieerde lijst geworden. Op de valreep van 2020 kwam de film Host uit. Host is de belichaming van 2020 en zou in geen elk ander jaar uit kunnen komen. Een bijzonder originele horror film (Ja, het kan nog!) over een groep vrienden die een seance doen, volledig via Zoom. Als je dit jaar nog een Zoom meeting gaat oppakken, doe dan deze. Een ander lichtpuntje deed zich voor in de vorm van Iâm Thinking of Ending Things, de nieuwe film van Charlie Kaufman. Iâm Thinking of Ending Things is een typische Charlie Kaufman film, bizar, absurdistisch grappig en origineel.
Promare was de film die mijn Anime hart sneller deed kloppen. Studio Trigger heeft precies de goede hoeveelheid âover-the-top-heidâ weten te bereiken (namelijk; veel te veel). De animatie was schitterend en een goede introductie voor het Nederlandse publiek tot de bijzondere wereld van anime (buiten Studio Ghibli en films als Your Name). De film komt eigenlijk uit 2019, maar was hier pas in 2020 te zien in de bioscopen (okĂ©, een beetje valsgespeeld, maar dat krijg je met een jaar als dit). Ook zag dit jaar een nieuwe film van Christopher Nolan, Tenet. Alhoewel ik hier erg naar uitkeek, bleef ik toch een tikkeltje teleurgesteld achter. Naar mijn mening was de beste film van het jaar The Nest. Een enorm goed geacteerd schouwspel van onderhuidse spanning. Een trage film die de langzame zit meer dan waard is.
Top 5 (op volgorde)
- The Nest
- Iâm Thinking of Ending Things
- Promare
- Host
- Tenet
Slechtste films
Omdat 2020 al genoeg negativiteit kende, wil ik niet al teveel woorden vuil maken aan de slechtste films van het jaar. Ik heb bij Witches niet zo kunnen griezelen zoals ik als klein kind bij het origineel deed (de nachtmerries waren het helemaal waard). Ook Dolittle was een enorme tegenvaller. Robert Downey Jr. kwam duidelijk alleen voor de paycheck en het project voelde totaal ongeĂŻnspireerd aan. De slechtste film was Fantasy Island. Ik heb er bijna geen woorden voor. Enorm slecht geacteerd, onduidelijk en vooral totaal onzinnig plot en bizar op de slechtste manier mogelijk. Een donkere vlek op de naam van Blumhouse. Net als 2020; snel vergeten en op naar volgend jaar!
Peter Solvani
Wat een briljant jaar was dit. Het jaar van de knallers en grote titels. De ene kaskraker na de andere. De filmstudio’s hebben flink in hun handen gewreven en met twee duimen omhoog naar regisseurs, acteurs, schrijvers, bedenkers en andere vaklieden gewezen. Oooohhhhhhh. Wacht…… Was dit de droom van menige filmstudio’s die niet is uitgekomen? Waarom? Wat is er gebeurd? Oooohhhh. F##k!!!!! (Slaat zichzelf tegen het hoofd) Die klote pandemie. Helemaal vergeten.
Maar ik heb toch menige nieuwe film gezien? Damn, dat was inderdaad natuurlijk thuis voor de buis in plaats van in de oude vertrouwde bioscoop. Wat stom van mij.
Ja, het sarcasme druipt hier van af en de realiteit is erger dan het had kunnen bedenken, want 2020 was een jaar waar menige filmstudio met weerzinwekkende gedachten naar terugkijkt. Dit jaar, 2020, gaat de boeken in als het jaar dat we bijna niet meer naar de bioscoop mochten gaan, zoals we dat gewend waren. Lekker met een groepje of ook alleen met medebezoekers naast elkaar in de comfortabele stoelen. Een jaar waarin alle grote titels, en dat waren er echt heel veel, elk kwartaal wel opgeschoven werden naar het volgende kwartaal en uiteindelijk naar 2021. Of erger nog: naar een streaming platform.
En dit is Hollywood en de rest van de filmproducerende wereld niet in de koude kleren gaan zitten. Veel studio’s hebben hier flink onder geleden, want hun ‘tentpole’ films konden dus niet vertoond worden. Titels die de studio’s van ‘de ondergang’ zouden gaan bewaren. Films waarvoor vele bioscoopbezoekers vol enthousiasme stonden te trappelen om in IMAX, 4DX of IMAX 3D te gaan kijken. Waar heel veel geld ingepompt was qua promotie en merchandise.
Tot maart 2020 was er niet zoveel aan de hand, maar toen de eerste lockdown een feit was, moesten alle bioscopen noodgedwongen dicht. En dat was wel angstig om mee te maken. Zeker voor vele bioscoopfreaks, zoals ikzelf, was dat flink afzien. Ik zag de bui al hangen, maar had nog hoop dat ik dit jaar nog enkele grote films mocht gaan bezoeken. Niet vanwege de ervaring, maar vooral ook als ontspanning en afleiding. Jammer genoeg was dat niet meer mogelijk. Maar ook grote evenementen die sterk met films verbonden zijn, gingen niet meer door. Denk hier bijvoorbeeld aan San Diego Comic Con, New York Comic Con, maar ook hier in Nederland ging ons eigen Heroes Dutch Comic Con na meerdere verschuivingen niet meer door. Ook dat was een flinke tegenslag voor alle geeks, freaks en liefhebbers.
Daarom wil ik nu geen lijstje maken van top of flop films, maar meer iedereen een hart onder de riem steken en hen erop wijzen dat we volgend jaar weer volop mogen gaan genieten van de wijze waarop wij âvroegerâ naar de bioscoop en evenementen gingen. En daar wil ik het nu bij laten.
Ik wens iedereen een geweldige jaarswisseling toe en laten we onze vingers kruizen op dat we volgend jaar weer vol van de uitgestelde films weer mogen gaan genieten.
KOM OP 2021!
VOLG ONS
Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.