Films 2019 | E-hoek’s film keuzes van het jaar

2019 ging wel erg snel voorbij. De E-Hoek redactie deelt zijn selectie van de films uit 2019. Keek je dit jaar vol enthousiasme uit naar de ontknoping van Avengers: Endgame? Of was je meer een Joker type? Heb jij de 3 ½ uur van The Irishman uitgezeten? Heb je Cats een kans gegeven? En zo komt er weer een eind aan dit decennium. Binnenkort kunnen jullie een video verwachten over de beste en meest memorabele films van de afgelopen 10 jaar. Blijf onze website dus volgen. Wij wensen jullie een gelukkig 2020!

De films die het hoogst scoren onder de E-Hoek redactie zijn de DC comic thriller Joker en Quentin Tarantino’s negende film Once upon a time in Hollywood. Andere populaire films zijn Marriage Story, Jojo Rabbit, Us, Parasite, Avengers: Endgame, The Irishman en Dragon Ball Super: Broly.

De grote verliezer van het jaar is de fotorealistische remake van The Lion King. Daarnaast waren wij ook niet zo te spreken over X-Men: Dark Phoenix, The Curse of La Llorona en Cats.

Immy Verdonschot

Beste films (niet op volgorde)

Films 2019 | E-hoek's film keuzes van het jaar Immy 1

Ze noemen me Baboe is een prachtig gemaakte ‘docufictie’ van Sandra Beerends, waarbij uit bestaand archiefmateriaal en gesprekken een compleet nieuw verhaal is gemaakt. Het is erg bijzonder en heeft een blijvende indruk op me achtergelaten.

Hoewel ik Captain Marvel niet de beste Marvelfilm tot nu toe kan noemen, heb ik heerlijk genoten van deze ninetiesfilm. Niet alleen was het geweldig om weer eens een vrouwelijke superheld de film te zien dragen, maar alle nostalgie uit de jaren negentig (zoals het laden van een bestand) zorgde bij mij voor erg veel vermaak.

Het regiedebuut van Halina Reijn Instinct, met Carice van Houten en Marwen Kenzari, is een ijzersterk drama dat het toptalent van Van Houten laat zien. Daarnaast heeft Reijn oog voor mooie cinematografie, waardoor de film ook visueel genieten is.

Mogelijk heeft de feestelijke vertoning hier wat mee te maken alsook het bijwonen van een masterclass van regisseur…., maar – ondanks dat ik amper iets van de Downton Abbey serie gezien heb – heb ik echt genoten van dit kostuumdrama. Boordevol humor, etiquetten en een goed verhaal. Zeker een film die ik vaker ga zien en die ervoor zorgt dat ik echt de serie nog eens moet kijken.

Tja, ik kan niet anders dan Frozen 2 in mijn lijstje meenemen. Nee, ik vond hem denk ik niet zo geweldig als deel een, maar ook deze film was prachtig gemaakt met meer ruimte voor de achtergrond van Elsa, mooie liedjes en goede grappen. Ik krijg gewoon geen genoeg van deze personages.

Eervolle vermelding

Portrait de la jeune fille en fue haalde helaas mijn top vijf net niet, maar alsnog is het een prachtig gemaakt kostuumdrama dat je aandacht vast weet te houden. De continue spanning, de artistieke cinematografie en de talenten van de (voornamelijk) vrouwelijke cast en crew maakten deze film ook erg bijzonder.

 • Portrait de la jeune fille

Teleurstellingen (niet op volgorde)

Immy 2

Het zal niet hebben geholpen dat het hoofdpersonage van Jeroen Spitzberger me niet aansprak, maar slechts irriteerde. Goed acteerwerk, maar combineer dat met de gillende dochters op de achterbank en af en toe de walgelijke manier van moorden, dat zorgt er voor mij voor dat ik hem liever niet had willen zien. Bumperkleef is een goede horrorfilm, maar ik was er niet blij mee.

Iedere keer kijk ik weer uit naar de nieuwe Tarantino, maar bij Once Upon a Time in Hollywood al helemaal, gezien het zich afspeelde in het ‘oude Hollywood’. Een tijd waarin heerlijke films werden gemaakt. Deze film slaat echter naar mijn mening de plank compleet mis… Niet alleen weet ik nog steeds niet wat Margot Robbie er in doet, maar eigenlijk kon vrijwel niets me aan deze film boeien. Al laat het wel af en toe een sterk staaltje acteerwerk zien van Leonardo DiCaprio, maar ook dat hebben we beter gezien.

Misschien raak ik gewoon uitgekeken op Marvel-films, maar ze worden steeds voorspelbaarder. Zodoende heb ik me mij vooral zitten ergeren aan Spider-Man: Far From Home, en konden zelfs Tom Holland en Zendaya niet voor voldoende vermaak zorgen. Ze zijn best schattig, maar een (actie)film heeft meer nodig dan dat.

Sandro Algra

Beste films

Films 2019 | E-hoek's film keuzes van het jaar 1

Ik heb dit jaar genoeg films gezien voor een top 20. Dus helaas heb ik een handjevol goede films laten sneuvelen (zie daarvoor ook mijn eervolle vermeldingen).

Het jaar begon al heel sterk met Dragon Ball Super: Broly,. Het is een geweldige nostalgie-trip voor de echte die hard Dragon Ball fans, maar ook zoveel meer dan dat. Het is grappig en zelfs ontroerend. Bovendien is het misschien wel de mooiste geanimeerde actiefilm die ik tot op heden heb gezien. Het kunnen bestuderen van de frames is al reden genoeg om de film op Blu-ray te kopen. Toch is de animatiefilm van het jaar wat mij betreft de Hongaarse film Ruben Brandt: Collector. Dit is nou een perfecte combinatie van arthouse en gelikte Hollywood heist films.

Ik heb 10 jaar moeten wachten op Martin Scorsese’s misdaadepos The Irishman. Als fan van het genre ben ik ontzettend blij dat het ultieme ensemble van maffiafilms nog één keer samen kon komen. En hoewel die film zeker een tweede kijkbeurt verdient is Joker een film die met een tweede zit alleen maar beter werd. Ik voel soms dat de dominante positie van Marvel tot een lage diversiteit aan Hollywoodfilms heeft geleid. Met een slimme combinatie tussen comic verfilmingen en jaren 70 misdaaddrama’s lukt het Joker om dit genre weg te sturen van de commerciële popcornfilms. Ik hoop dat de film leidt tot een nieuwe golf aan meer karakter gedreven comicfilms.

 1. Joker
 2. Ruben Brandt: Collector
 3. Parasite
 4. Us
 5. The Irishman
 6. Once Upon a Time in Hollywood
 7. John Wick: Chapter 3 – Parabellum
 8. Dragon Ball Super: Broly
 9. The Favourite
 10. Penguin Highway

Eervolle vermeldingen (niet op volgorde)

 • Green Book
 • Dolemite is My Name
 • The Swallows of Kabul
 • Samurai Marathon
 • Midsommar

Documentaires

Stuur mij alsjeblieft geen doodsbedreigingen vanwege mijn keuze voor Leaving Neverland! Wat je ook van Michael Jackson denkt of vindt, deze film vertelt ons ontzettend veel over onderwerpen als seksueel misbruik en de celebrity-cultus. Een goede documentaire biedt mij een nieuw perspectief op een onderwerp dat ik ken, of misschien zelfs niet eerder van heb gehoord. Dat hebben al deze films voor mij gedaan.

 1. They Shall not Grow Old
 2. Apollo 11
 3. Three Identical Strangers
 4. Leaving Neverland
 5. Mixed Match

Slechtste films

Sandro 2

2019 was het jaar van de teleurstellende franchise films. X-Men: Dark Phoenix en Terminator: Dark Fate zijn op zichzelf redelijk vermakelijke actiefilms. Ik denk dat fans deze films (en ook Star Wars) vooral haten omdat ze niet de bevredigende conclusies waren waar iedereen op had gehoopt.

Voor iemand van Mexicaans afkomst maakte The Curse of La Llorona weinig indruk. De makers hadden een Mexicaanse mythe die zich perfect leent voor een exotische en originele horrorfilm. In plaats daarvan kregen we een inspiratieloze “blanke” film die het verhaal van La Llorona gebruikt als platform voor horror clichés. En men dacht tot voor kort dat de Conjuring franchise het horror genre zou redden?

De slechtste film van het jaar is wat mij betreft die zielloze helse CGI kattenfilm… en ik bedoel nog niet eens The Lion King! Voor een tirade over deze Disney remake verwijs ik je door naar mijn recensie. De productie van Cats was een verkeerde inschatting van epische proporties. Hoewel het een creatieve en zelfs ambitieuze film is… er is gewoon niks wat het gezicht van Dame Judi Dench op een naakte kattenlichaam respectabel kan maken. En als je hoopt een film te zien die zo slecht is dat het genoeg entertainmentwaarde heeft, zet het dan af na een half uur. Vanaf daar wordt de film namelijk super saai.

 1. Cats
 2. The Lion King
 3. The Curse of La Llorona
 4. The Quake
 5. Star Wars: The Rise of Skywalker
 6. X-Men: Dark Phoenix
 7. Terminator: Dark Fate

Martijn Pijnenburg

Ik wilde dit stukje in eerste instantie beginnen met het feit dat ik ‘’dit jaar weer een hoop leuke filmevenementen heb meegemaakt’’, maar ik kwam er onlangs achter dat ik mijn bijdrage aan de lijstjes voor 2018 en 2017 destijds ook al op die manier had afgetrapt. Dus vandaar dat ik het dit jaar enkel inhoudelijk over de films en series van 2019 ga hebben. Mocht je geïnteresseerd in de andere zaken die ik op filmgebied heb beleefd dan kun je dat lezen in mijn laatste Cineweek van dit jaar.

Beste films

Films 2019 | E-hoek's film keuzes van het jaar Martijn 1

In de eerste helft van het jaar betrapte ik mezelf erop dat er geen enkele titel was die ik echt enorm goed vond. Gelukkig verscheen er in augustus eindelijk een titel die wél met mijn emoties wist te spelen, namelijk Once Upon a Time in Hollywood. Deze – ietwat atypische – Tarantino film was namelijk een prachtige ode aan Hollywood, gedragen door een geweldige cast. Tel daarbij een geniale ontknoping bij op en je hebt mijn favoriete film van 2019.

Een andere film waar ik lang naar had uitgekeken was The Irishman. Gezien de hype had ik mezelf voorbereid op een mogelijke tegenvaller, maar dat was het gelukkig niet. Niet de meest vernieuwende Martin Scorsese film, maar ik heb me er goed mee vermaakt.

Er was ook ruimte voor geheel nieuwe titels. Zo wist de brute misdaadthriller Dragged Across Concrete mij aangenaam te verassen. Ik kijk daarom ook erg uit naar het toekomstige werk van regisseur S. Craig Zahler.

Dan had je natuurlijk ook nog het spraakmakende Joker. Tot mijn verbazing was ik hierover lang niet zo enthousiast als mijn filmvrienden, maar ik zal niet ontkennen dat het een indrukwekkende film geworden is.

Mijn top 5 sluit ik af met Dragon Ball Super: Broly, de eerste Dragon Ball film welke het tot de Nederlandse bioscoop heeft weten te schoppen. Naast dat dit al een vermelding waard is vond ik de film ook verrassend goed in elkaar zitten. Het was weliswaar niet zo legendarisch als de hoogtepunten van de tv serie, maar toch net iets meer dan enkel een portie nostalgie.

 1. Once Upon a Time in Hollywood
 2. The Irishman
 3. Dragged Across Concrete
 4. Joker
 5. Dragon Ball Super: Broly

Eervolle vermelding

Ondanks dat de film mij minder wist te raken dan gehoopt wil ik toch nog even stilstaan bij Avengers: Endgame. Dit slotstuk van de Infinity reeks mocht er wat mij betreft zeker wezen. Het is bewonderingswaardig dat de trailers zo weinig over het plot verklapten…erg zeldzaam voor dit tijdperk!

 • Avengers: Endgame

Beste korte films

Ik heb dit jaar ook de nodige korte films gezien. Mijn favoriet was Unaware Of The Nightmare. Zelfs met een paar tekeningen kun je een spannend verhaal kunt neerzetten. Daarnaast was ook de kleurrijke Nederlandse horrorfilm Killer Carnival erg vakkundig gemaakt. Waar ik over nummer 1 en 2 niet lang na hoefde te denken heb ik besloten de derde plek door drie films te laten delen. Allereerst On Air, de sfeervolle en strak geschoten thriller die door de beperkte speelduur in mijn ogen niet helemaal tot zijn recht kon komen. Dan is er nog Tweespalt, een dramafilm die weliswaar sterk geacteerd was, maar ik niet leuker vond dan nummer 1 en 2. Als laatste is er nog Van Zùmmere en nie Baang, een ambitieuze historische dramafilm.

 1. Unaware Of The Nightmare
 2. Killer Carnival
 3. On Air/Tweespalt/Van Zùmmere en nie Baang

De teleurstelling

Martijn 2

Ik zag weinig titels waar ik echt enthousiast over was, maar ook weinig films die ik écht slecht vond. De enige titel die echt negatieve gevoelens opriep was de remake van The Lion King. In tegenstelling tot veel andere filmliefhebbers was ik stiekem wel benieuwd naar een opgepoetste versie van deze animatieklassieker. Alhoewel ik het eindresultaat niet perse slecht vond zorgde de film er wel voor dat ik inzag hoe mooi het origineel was. De geweldige sfeer en het prachtige animatiewerk kwamen in deze nieuwe versie helaas nergens terug.

 • The Lion King

Glenn Abbink

Beste films (niet op volgorde)

Films 2019 | E-hoek's film keuzes van het jaar Glenn 1

 • The Two Popes
 • Knives Out
 • Marriage Story
 • Jojo Rabbit
 • Avengers: Endgame

Slechtste films (niet op volgorde)

Glenn 2

 • Escape Room
 • Hellboy
 • The Curse of La Llorona

Kimberly van Niele

Mijn favoriet van dit jaar gaat naar de bijzondere Eerste Wereldoorlogfilm 1917, die in Nederland begin januari in de bioscoop te zien is. Deze film bestaat uit een volledige one-shot en volgt de hopeloze missie van twee jonge soldaten. Nog bijzonderder vind ik dat het een keertje over de Eerste Wereldoorlog gaat. Van deze loopgravenoorlog zijn veel te weinig films.

Beste films (niet op volgorde)

Films 2019 | E-hoek's film keuzes van het jaar Kimberly 1

 • 1917
 • Joker
 • Once Upon A Time In Hollywood
 • The Lighthouse
 • Marriage Story
 • Avengers: Endgame
 • Jojo Rabbit
 • Us
 • Parasite

Slechtste films (niet op volgorde)

Kimberly 2

 • Cats
 • The Lion King
 • X-Men: Dark Phoenix